کد خبر: 3476427
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۱
بی‌آزار شیرازی:

امام موسی صدر الگوی گفت‌وگو با ادیان و مذاهب است

گروه حوزه‌های علمیه: حجت‌الاسلام والمسلمین بی‌آزار شیرازی تاکید کرد: امام موسی صدر، الگویی کامل برای تبلیغ و گفت و گوی سازنده بودند و مبلغان ما باید از ایشان، سید شرف الدین و آیت‌الله‌العظمی بروجردی برای تقریب مذاهب و بیان و تبیین مکتب اهل بیت(ع) الگو بگیرند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم بی آزار شیرازی، قرآن‌پژوه و استاد حوزه و دانشگاه امروز 28 بهمن در همایش «گفت وگو برای زندگی؛ بررسی تجربه امام موسی صدر» در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: اختلاف میان امت‌ها و ملت‌ها به دو شکل است؛ در واقع این امت ها می‌توانند با هم دشمن باشند یا اینکه با هم رقابتی سازنده داشته باشند و برای ترقی تلاش کنند.
وی افزود: کسانی که روحیه رحمانی دارند، افرادی هستند که اختلافات میان خود را وسیله ای برای رشد و ترقی و تعالی قرار می دهند و برای این اختلاف نیز خداوند آنها را خلق کرده است.
این استاد حوزه بیان کرد: کسانی که تا ابدالدهر می خواهند در جهل مرکب باقی بمانند خود را در سفیدی می بینند و دیگران را در سیاهی محض تصور می کنند؛ این گروه بیان می کنند که جمع بین سفیدی و سیاهی ایجاد نمی شود ولی هیچ کدام از رجال تقریب چنین تعریفی در سر نمی پرورانند.
وی گفت: باید تلاش کنیم که خوبان هر مذهب و هر فرقه و ملتی را شناسایی کرده و با هم متحد شویم؛ کسانی که مخالف تقریب هستند می‌گویند که غیر از ما، همه سیاهی و تاریکی هستند.
وی خاطرنشان کرد: قرآن بیان می کند که حتی اهل کتاب هم با هم یکسان نیستند و برخی از اهل کتاب هستند که همیشه اهل خدا و دیانت و امانت‌دار هستند.
شناسایی خوب‌های همه ادیان
بی آزار شیرازی اظهارکرد: امام موسی صدر بیان می کردند که باید تلاش کنیم که در تمام ادیان و مذاهب الهی افراد خوب و بد را از هم ممیز کنیم؛ خوب ها باید گردهم جمع شوند و علیه دشمنان خدا بجنگند.
وی افزود: امام موسی صدر احترام و عظمت بسیاری در بین علما و شخصیت‌های الازهر داشتند به نحوی که وقتی از ایران به قصد حضور در مصر عزیمت کردم به خاطر ایشان ده روز از من در هتل قاهره پذیرایی شد زیرا برای ایشان احترام خاصی قائل بودند.
این استاد حوزه بیان کرد: فکر تقریبی از سوی پدر ایشان در وجود ایشان شکل گرفت؛ پدر ایشان کتاب لواء الحمد را تالیف کردند و به این نکته پرداختند که در فرق اسلامی مشترکات بسیاری وجود دارد و جوامع اسلامی باید روی این مشترکات تاکید کنند.
وی گفت: ایشان احادیث مشترک بین مذاهب اسلامی را تالیف کردند و با این کتاب به اشتراکات بسیار زیاد مکاتب و مذاهب با هم اشاره داشتند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی آیت الله صدرالدین صدر از تشکیل دارالتقریب مصر اطلاع یافتند نامه جامعی به این دارالتقریب نوشتند و علاقه خاص خود را به این مسئله بیان کردند.
بی آزار شیرازی اظهارکرد: آیت الله سید عبدالحسین شرف الدین که مرجع تقلید شیعیان در لبنان بودند دلیل وصیت کرد که جانشین ایشان، آیت الله امام موسی صدر باشد.
مظهر ادب در کلام
وی افزود: امام موسی صدر، مظهر ادب در کلام و نگارش بود؛ ایشان الگویی کامل برای تبلیغ و گفت و گوی سازنده بودند و مبلغان ما باید از ایشان، سید شرف الدین و آیت الله العظمی بروجردی برای تقریب مذاهب و بیان و تبیین مکتب اهل بیت(ع) الگو بگیرند.
این استاد حوزه بیان کرد: ایشان در تماس ها و ارتباطاتی که با آیت الله شهید محمد باقر صدر داشتند بر این موضوع تاکید می کردند که وظیفه ما این است که راه نا تمام سید جمال الدین را دنبال کنیم؛ شهید صدر نیز الگویی در زمینه تقریب مذاهب اسلامی بود.
راه حل عملی تقریب
وی گفت: راه حل عملی تقریب، در دیدگاه امام موسی صدر، راهبرد شناخت و گفت و گو است البته امروزه افراط جایگزین گفت وگو شده است و استعمارگران نیز با در اختیار قراردادن ماهواره ها به این گروه ها در لندن بر این آتش دامن می زنند.
وی خاطرنشان کرد: امام موسی صدر در لبنان نامه ای بسیار مودبانه و اخلاقی به شیخ حسن خالد مفتی اعظم لبنان می نویسند و ایشان را به اتحاد دعوت می کند؛ ایشان روش های بسیار جالبی را برای رسیدن به وحدت و رفع اختلافات بیان می کنند.
بی آزار شیرازی اظهارکرد: مفتی اهل سنت لبنان نیز به نامه امام موسی صدر نامه بسیار دلنشینی می دهد و آنگاه است که امام موسی صدر به مصر رفته و با شخصیت های مهم الازهر دیدار و گفتگو می کنند؛ این گفتگو باعث می شود که برای اولین بار شیخ الازهر و شیخ خلیل الحصری (قاری سرشناس) به قم آمده و با علمای بزرگ شیعه در ایران گفتگوهای جامع داشته باشند.
وی گفت: در این زمان تلاش گسترده ای انجام شده بود که فتوای شیخ شلتوت شکسته شود ولی همین دوستی که امام موسی صدر با شیخ بزرگ الازهر ایجاد کردند، باعث شد که شیخ فهام، فتوای شیخ شلتوت در تایید شیعه را تایید کند.
وی اظهارکرد: ایشان  پس از عضویت در مجمع البحوث اسلامی بسیاری از قوانین در مصر را به شکل تقریبی درآوردند و باعث شد بسیاری از قوانین مصر با قواعد فقهی اهل بیت(ع) تدوین شود و همه آنها نیز به دلیل اتقان این احکام آنها را پذیرفتند؛ 50 قانون از قوانین کشور مصر و به تبع آن در کشورهای اسلامی مطابق با فقه اهل بیت(ع) شد.
این استاد حوزه بیان کرد: امروزه متاسفانه در کشورهای اسلامی از دوره کودکی با نگاهی تربیت می شوند که هیچگاه نتوانند فکر تازه ای راقبول کنند؛ وظیفه علما این است که همچون امام موسی صدر باید این مکتب را معرفی کنیم؛ امام موسی صدر طرح حل اختلاف مسلمانان در عید فطر را به مجمع البحوث ارایه کردند و این طرح نیز به تصویب عام آنها در آمد و اینگونه نشان دادند که فقه اهل بیت(ع) به چه اتقان و دقتی دارد.
وی گفت: تجمع العلما لبنان از ثمرات وحدت فقهی امام موسی صدر است؛ ایشان بسیاری از مشکلات فقهی بین شیعیان و اهل سنت را در راستای تعامل اجتماعی و مذهبی حل کردند.
captcha