وی در ادامه با پرداختن به عوامل طلاق، یکی از علل طلاق حقوقی را استقلال مالی و اقتصادی زن دانست و افزود: در این شرایط چون زن مستقل است به شوهر خود احساس نیاز نمیکند و در واقع شوهر برای او یک آقا بالا سر تلقی میشود. در این موارد زن به راحتی و بخاطر یک مشکل ساده از مرد جدا میشود چراکه از بعد مالی و اقتصادی احساس امنیت دارد.
حجت الاسلام موسوی ادامه داد: یکی دیگر از عوامل تشدید کننده و بالا برنده آمار طلاق، جدای از شبکههای ماهوارهای، سریالهای تلویزیونی تولید داخل است. متاسفانه سریالهای تلویزیونی خانوادگی و حتی طنز که در کشور ساخته میشود و قرار است مردم را شاد کند، در آنها روابط بین زن و شوهر همیشه با پرخاش، جنگ و دعوا نشان داده میشود و هیچ وقت یک رابطه صمیمی، عاطفی و مهربان را نشان نمیدهد.
همیشه دعوای بین زن و شوهر را در
سریالها میبینیم
این کارشناس مسائل خانواده تصریح کرد: بدترین دلیلی که برای ساخت این نوع سریالها آورده میشود مخاطبپذیر بودن، جذابیت و هیجان داشتن است. لذا همیشه دعوای بین زن و شوهر را در سریالها میبینیم و این با آن اصول زندگی اسلامی کامل متفاوت است و به صورت ناخودآگاه بر روی ذهن خانوادهها تاثیر منفی میگذارد.
وی با انتقاد از برخی سریالهای داخلی که در مقایسه با سریالهای گذشته کشورهای اروپایی تفاوت بسیاری دارند گفت: متاسفانه امروزه صحنههای امید بخش، انسجام در خانواده، مهرورزی آنها در سریالهای داخلی دیده نمیشود. امروز در شبکه نمایش سریالی با نام «خانه کوچک» پخش میشود که محصول چند سال پیش آمریکاست.
این استاد حوزه افزود: محور اصلی سریال خانه کوچک، مهرورزی بین خانواده، تلاش مضاعف خانواده با هم و حل کردن مشکلات، همدلی، همفکری، همدردی، عشق، محبت، بیان حقایق و روبرو شدن با حقایق، رویایی فکر نکردن و واقعی فکر کردن است. متاسفانه سریالهای داخلی از امثال این برنامه درس نگرفتهاند. در مواقعی میبینیم که برخی سریالها غیر قابل پخش در خانواده است و باعث عدم استحکام خانواده و تزلزل در آن میشود.
حجتالاسلام موسوی عامل دیگر شکسته شدن قبح طلاق و افزایش آن را سریالهای ماهوارهای تولید شده توسط غرب برای خانوادههای ایرانی دانست و بیان کرد: این سریالها به نوعی ساخته شده تا حیا را در خانواده ایرانی کم کنند و به نهاد خانواده لطمه زنند. لذا وفاداری زن و مرد را کم میکنند و روابط آنها را به خیانت و عدم وفاداری میکشد، که خود عاملی برای از هم پاشیدن خانواده است.
این کارشناس مسائل خانواده گفت: یکی دیگر از مواردی که باعث طلاق زودرس میشود، بحث بیش از حد زن و شوهر است. در روایات دارد که بحث کردن را ترک کنید اگر چه حق با شما باشد؛ لذا این نکته بسیار مهمی است که خیلی از طلاقها به خاطر بحثهای خانوادگی رخ میدهد. اسلام در این مواقع میگوید که حتی اگر حق با توست، بحث نکن.
وی ادامه داد: در حدیثی از امام حسن عسکری(ع) آمده است که بهترین برادران تو کسانی هستند که گناه تو را به خودشان نسبت دهند. طبق این حدیث اگر مرد و یا زن در مواقع اختلاف به یکدیگر بگویند که تقصیر من بود و عذر خواهی کنند و گناه همدیگر را به خودشان نسبت دهند، بحث به دعوا کشیده نمیشود بلکه به جای آن محبت میآید. چراکه مرد و زن با خود میگویند که چه همسر فداکاری دارم که خطای من را به خودش نسبت میدهد و این موجب استحکام خانواده میشود و این زندگی هیچوقت به طلاق نمیرسد.
حجتالاسلام موسوی گفت: یکی دیگر از مواردی که امروزه گریبانگیر خانوادهها شده است، طلاق عاطفی است. عدهای بخاطر آبروی خودشان و ترس از آن، از طلاق ثبتی و حقوقی دوری میکنند. در این مواقع دوطرف هیچگونه محبت و لطفی به همدیگر ندارند، در یک خانه زندگی میکنند اما هیچ گونه لطفی به هم ندارند، سالها مانند خواهر و برادر با هم زندگی میکنند و این موضوع منجر به طلاق عاطفی میشود.
وی افزود: یکی دیگر از علل طلاقهای عاطفی خودخواهی است. در این مواقع زن و مرد تنها خودشان را قبول دارند و حاضر نیستند سخنان بزرگان و یا آن چیزی که قرآن گفته بین آنها حکم شود. لذا میبینید عمری با سر سنگینی و قهر زیر یک سقف زندگی میکنند در حالی که میتوانستند با مراجعه به یک مشاور و با یک حکم حاضر مشکلشان را به راحتی حل کنند.
این کارشناس مسائل خانواده تاکید کرد: باید رسانههای گروهی مخصوصاً صدا و سیما و سایر رسانههای تصویری در سریالها و فیلمهای سینمایی تجدید نظر اساسی کنند. آنها باید از بُعد عدم بدآموزی نسبت به خانواده کنترل و در نهایت مهر استاندارد خورده و بعد به دست مصرف کننده برسند.
وی تصریح کرد: اگر چهار نفر افراد خبره مانند کارشناسان مسائل خانواده ابتدا فیلم ها، سریالها و فیلمنامهها را بررسی کنند و ببیند که لطمهای به خانواده وارد نمیکند، بعد اجازه پخش آن را بدهند و با استانداردهای استحکام خانواده بررسی شود قطعا آمار طلاق تاثرگذار خواهد بود.
حجتالاسلام موسوی خاطرنشان کرد: متاسفانه در فیلمهای ما به عنوان مثال فقط بازبینی از جهت اینکه موی فردی بیرون نباشد کنترل میشود، اما مسائل اصلی کنترل نمیشود. باید بدانیم هر سریال و فیلمی قابل پخش نیست و اگر این موضوع در مورد کتابها، مجلات هم اتفاق بیافتد در پایداری خانوداه موثر است. لذا هر چیزی که بتواند به خانواده لطمه بزند و یا خانواده را استحکام ببخشد باید کنترل شود.