
سیدمحمد شریعتی، سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد تغییرات صورت گرفته در مرحله کشوری مسابقات تواشیح، با تأکید بر اینکه منِ نوعی از منظر یک آدم ذینفع در مورد تواشیح صحبت نمیکنم، گفت: گروه ما در سال 1378 موفق به کسب رتبه شد و همان سال هم جزء فهرست اعزام قرار گرفتیم بنابراین اگر صحبتی در این زمینه میشود صرفاً برای کمک به پیشرفت تواشیح است.
وی افزود: صحبت ما این است که این هنر هیچ پشتیبانی ندارد و هیچ نهادی از آن حمایت نمیکند، شما در حال حاضر یک مرکز و آموزشگاهی که در سراسر کشور که کار آن آموزش تواشیح باشد مشاهد نمیکنید، اگر فعالیتی هم صورت میگیرد توسط کسانی است که به صورت دلی این کار را بنا بر علایق خود و بدون هیچ حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی، انجام میدهند.
شریعتی تصریح کرد: گروههایی که سابقه بیشتری در این زمینه دارند بخشی از هزینههای خود را از طریق اجراهای مختلفی که انجام میدهند تأمین میکنند، اما گروههایی که متسابق هستند در حال حاضر توان تأمین هزینههای کت و شلوار خود را نیز ندارند، از جایی هم حمایت نمیشوند.
سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان با اشاره به اینکه برگزاری مسابقات تواشیح و کنار هم قرار گرفتن گروهها در زمان برگزاری مسابقات بزرگترین کلاس آموزشی برای گروههای کمتجربه است، خاطرنشان کرد: با وجود این تنها یک راه برای دیده شدن این گروهها و استفاده کردن آنها از تجارب گروههای دیگر مانده بود و آن هم مسابقات سراسری تواشیح بود که با این تغییرات این یک راه هم از بین رفت.
وی گفت: با این تغییرات عملاً مزایای استفاده از تجارب همدیگر از گروهها گرفته شد، با شرایط جدید مسابقات به صورت یک سری رقابت مقدماتی با هزاران مدل از نظر دکور، صوت، تصویر و ... برگزار شده و اثری ضبط میشود، در این نوع برگزاری ممکن است برخی گروهها از امکانات بیشتر برخوردار باشند و صداها و کار خودشان را ویرایش صوتی کنند، از سوی دیگر گروههایی هم هستند که در شرایط کاملاً نامساوی و بدون هیچ امکاناتی اثر خودشان را ضبط کرده و برای مسابقات ارسال میکنند.
شریعتی افزود: مسلماً گروههایی که از امکانات بیشتری برای ویرایش برخودار بودهاند بیشتر دیده میشوند و گروههای دیگر که از توان خوبی هم برخودار بوده اما امکانات نداشتهاند، حذف میشوند.
سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه مسئولان برگزاری مسابقات اعتقاد دارند که این شیوه برگزاری در بسیاری موارد دیده شده است، گفت: آن مسابقات توسط افراد حقیقی برگزار میشود و توان آنها بیشتر از این نیست که مسابقات را گستردهتر برگزار کنند. اما نهادی مثل اوقاف تولیت برگزاری مسابقات را دارد و جایزه بزرگی همچون اعزام به حج را در نظر گرفتهاند. زمانی که چنین جایزهای هست و اسم گروه اول در فهرست اعزام به کشورهای دیگر میشود قابل قیاس با جشنوارهای که جوایز سطح پایینی دارد، نیست.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مسئولان برگزاری مسابقات تغییرات اعمال شده در این رقابتها را نتیجه جلسات متعدد با کارشناسان این حوزه میدانند، اذعان کرد: از حدود چند سال قبل تالاری را در یکی از شبکههای اجتماعی ایجاد کردهام که تنها تالار گفتوگوی تخصصی تواشیح در کشور است و غیر از این تالار دیگری که به صورت تخصصی فعالیتهای تواشیح را رصد کند وجود ندارد. در این تالار سرپرستان و نمایندگان تمامی گروههای تواشیح مطرح کشور عضویت دارند، سال گذشته در این تالار موضوع مسابقات و تغییرات را به بحث گذاشتیم که تمامی اعضا با این تغییرات مخالف بوده و آن را غیرکارشناسی دانستند.
شریعتی با تأکید مجدد بر اینکه تمامی کارشناسان تواشیح کشور عضو این تالار هستند، گفت: جالب اینجاست که از هر کدام از اعضا در مورد حضور در جلسات کارشناسی که سؤال میشد همه اظهار بیاطلاعی میکردند. به اعتقاد هیچ کار کارشناسیای در این زمینه صورت نگرفته و تنها کاری که میخواستند انجام دهند این بوده است که هزینههای مسابقات را کاهش دهند، هیچ دلیلی غیر از این وجود ندارد. اما متأسفانه این را به صورت علنی اعلام نمیکنند.
سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان عنوان کرد: در زمان برگزاری مسابقات که صورت قبلی هم اسکان و پذیرایی سطح بالایی صورت نمیگرفت که هزینهها را بالا ببرد، متأسفانه با این کارها حق فعالان و جوانان فعال در عرصه تواشیح از بین میرود.
این فعال عرصه تواشیح کشورمان با بیان اینکه ادعای مسئولان برگزاری مسابقات تواشیح برای برگزاری به شیوه فعلی رقابتها، ضعیف بودن برخی گروههای حاضر در مرحله کشوری مسابقات است، گفت: ما در مسابقات سراسری اوقاف و در مسابقات بینالمللی قرآن شاهد حضور تنها چند قاری مطرح و سطح بالا در مسابقات هستیم، اما آیا میشود آن مسابقات را نیز به صورت استودیویی برگزار کرد. اینها دلیل نمیشود که مسابقات را به این شیوه برگزار کنیم.
وی افزود: ما این مسیر را سال گذشته طی کردیم و حتی نامهای را به رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه نوشتیم ایشان جواب دادند اما به هیچ کدام از خواستهای ما عمل نکردند و از ایشان خواستیم که مسابقات را به روال سال قبل برگزار کنند که قبول نکردند. ما خواستیم که محاسن این شیوه برگزاری مسابقات را به ما بگویند که این را هم نمی گویند، تنها پاسخ آنها این است که تغییرات بر اساس نظرات کارشناسان و کارشناسی شده است. ما نمیدانیم این کارشناسان از کجا آمدهاند.
شریعتی در ادامه صحبتهای خود به طرح یک سؤال پرداخت و گفت: مسئولان برگزاری مسابقات به صورت علنی و واضح برای همه توضیح دهند که محاسن این شیوه برگزاری مسابقات چه چیزی است، آیا کمبود بودجه باعث این کار شده است یا عوامل دیگری در این زمینه دخیل بوده است.
سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان در پایان خاطرنشان کرد: تغییراتی که در مسابقات صورت میگیرد قاعدتاً باید در خدمت بهبود شرایط باشد نه اینکه شرایط را بدتر کند، ما نمیگوئیم که شیوه قبلی برگزاری مسابقات بهترین شیوه بوده است بلکه حداقل آن این است که از شیوه فعلی بهتر بوده است.