محمد انجمشعاع، مسئول هیئت پایش از دستگاههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به پایش از دو نهاد ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور و مرکز رسیدگی به امور مساجد، گفت: این دو پایش به ترتیب در روزهای نهم و دهم اسفندماه صورت گرفت.
وی فزود: هر دو حوزه و دستگاه مورد پایش شده کارهای بزرگ و ماندگاری را را انجام دادهاند و نقش موثری در توسعه فرهنگ قرآنی داشتهاند. با این وجود مهمترین نکتهای که برای هیئت پایش قابل توجه و مورد تأکید در جمعبندی هر دو دستگاه قرار گرفته بود این بود که رویکرد اصلی با وجود رویکردی که در منابع فقهی در مورد مسجد اشاره شده و آن را پایگاه فعالیتهای فرهنگی و بینشی و دانشی معرفی شده است، متاسفانه در رویکردها به سمت ایجاد تشکلهایی بودهایم که مقداری از مسجد فاصله گرفته است.
مسئول هیئت پایش فعالیتهای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه با همه احترام و قدردانی از تلاشهایی که در حوزه ساختارهای مردم نهاد داشتهایم، گفت: به اعتقاد من اگر امروز نزدیک به 5000 تشکل مردم نهاد در حوزه قرآنی وجود دارد، تا رسیدن به وضع مطلوب به طور طبیعی چیزی نزدیک به 55 هزار تشکل مردم نهاد نیاز داریم.
انجمشعاع اظهار کرد: با این وجود ما باید به سمتی حرکت کنیم که بر اساس دیدگاه نبوی مسجد پایگاه اصلی برنامههای قرآنی کشور شود، چرا که پیامبر فرمودند «انَّما نُصِبَتِ المَساجِدَ لِلقِرآنِ» به این معنا که مساجد را برای قرآن خواندن ساختهاند. بنابراین مسجد پایگاه اصلی انتقال مفاهیم قرآن است، ما امروز مواجه با این شکاف هستیم، یکی از کارهای جدی که در سال 95 باید با حضور مسئولان ذیربط مرتفع شود، این است که یک رابطه محکم و کاملاً معنادار و عمیق بین تشکلهای مردمی و مساجد قرار دهیم و این پایگاه مرکز ثقلی برای اجرای برنامههای فرهنگی و قرآنی باشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: با وجود این شکاف مشکل دیگر حضور دستگاههای مختلف در مساجد است که ضرورت دارد طی جلسات مشترکی تقسیم کار روشن و مسئولیتهای روشنی صورت بگیرد و حیطه فعالیت دستگاهها در حوزه مساجد کاملاً روشن شود.
مسئول هیئت پایش فعالیتهای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه در حال حاضر شش دستگاه مختلف در حوزه فعالیتهای قرآنی در مساجد فعالیت دارند، گفت: در برخی مساجد کشور همه این شش مجموعه فعالیت دارند و در برخی مساجد دیگر به تناسب توان و ظرفیت آن مسجد دستگاهها فعالیت دارند.
انجمشعاع با تأکید بر اینکه هماهنگی لازم در خصوص این دستگاهها در دستور کار جدی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ماههای ابتدایی سال 95 قرار خواهد گرفت، افزود: امیدوار هستیم اگر بتوانیم بر اساس تعریفی که از مسجد تراز تمدن اسلامی صورت گرفته است، مسئله قرآن را در مساجد با کمک متولیان ذیربط ساماندهی کنیم.
وی همچنین اذعان کرد: سال قبل 19 دستگاه پایش شد و امسال نیز تا پایان سال باید به عدد 29 دستگاه برسیم لذا شتاب ما برای اتمام مجموعه دستگاهها تا پایان سال بیشتر است و یک تراکم جدی برای پایش را خواهیم داشت. امیدواریم بتوانیم با این پایشها ظرفیتهایی را که بالقوه است، به فعلیت برسانیم.
مسئول هیئت پایش فعالیتهای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پایان در مورد دستگاههایی که تا پایان سال مورد پایش قرار خواهند گرفت نیز گفت: وزارت جهاد کشاورزی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت کشور، اتحادیه تشکلهای مردم نهاد کشور، اتحادیه مؤسسات قرآن و عترت کشور، بسیج، مجمع تقریب مذاهب اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی و قوه قضائیه از جمله دستگاههایی است که باید تا پایان سال مورد پایش قرار بگیرند.