فاضله میرغفوریان دکترای علوم قرآن و حدیث در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه حضرت زهرا(س) از ابعاد مختلف میتوانند نقشی الگویی برای زنان جامعه داشته باشند گفت: در این میان استقلال شخصیتی و هویت مستقل این بانو در تفکر و اندیشه و نیز در رفتار از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی حضرت زهرا(س) را از اولین صحابه رسول خدا(ص) دانست وگفت: حضرت صدیقه کبری(س) پیام رسول خدا(ص) را نه به واسطه رابطه فرزندی و پدری بلکه به عنوان نبی خداوند بر زمین دریافت کردند و تمام تلاششان را در طول عمرشان به کار گرفتند تا آنچه به عنوان تعلیمات پیامبر خاتم بیان شده است را در حوزه تفکر، اندیشه و رفتار پیادهسازی کنند.
میرغفوریان القابی که برای این بانوی بزرگوار استفاده شده است را خاص خودشان و مرتبط با شخصیت وجودیشان به حیث مستقل و ارزشمند بودن برشمرد و گفت: این القاب به نسبتهایی که ایشان به عنوان دختر رسول الله، همسر امیرالمؤمنین علی(ع) و مادر ائمه معصومین(ع) داشتند مرتبط نیست بلکه هویت مستقل انسانی و دینی ایشان شکل دهنده این القاب است.
وی به عنوان مثال به لقب محدثه به معنای مورد تحدیث ملائکه بودن، برای حضرت زهرا(س) اشاره و عنوان کرد: روایات متعددی وجود دارد که پس از رحلت رسول اکرم(ص) تا شهادت حضرت زهرا(س) جبرئیل بر بانو نازل میشدند و با ایشان تحدیث میکردند. این مقام ارتباطی با شخصیتهای وارستهای که ایشان نسبت فامیلی با آنان داشتند ندارد، بلکه رشد شخصیتیشان در بعد عبادی باعث شده است آمادگی و استعدادی ایجاد شود تا مورد تحدیث ملائکه قرار گیرد.
عضوهیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) سایرالقاب ایشان همچون مطهر، طاهره، زکیه، مرضیه و .. را نشان از قوام شخصیت حضرت زهرا(س) دانست و گفت: این شخصیت قوام یافته میتواند نقشهای متعدد مادری، همسری، فرزندی را ایفا کند. اگر بانویی به هویت شخصیتی مستقل نرسد نمیتواند همسر و یا فرزند خوبی باشد. دختر، همسر و مادر نمونه بودن حضرت زهرا(س) نتیجه شخصیت و هویت مستقل و وارسته ایشان است.
حضرت زهرا(س) یک جامعه شناس و تحلیلگر اجتماعی
وی با تأکید بر اینکه حضرت زهرا(س) یک جامعه شناس و تحلیلگر اجتماعی است تصریح کرد: در خطبه فدک، حضرت زهرا(س) مردمان جامعه خود را از قبل و بعد از بعثت پیامبر(ص) و بعد از رحلت رسول اکرم (ص) مورد تحلیل قرار میدهند و شرایط و سیر تطور و تحول این افراد را با ذکر دلیل بیان میکنند. چنین تحلیلی از بانویی که خانه نشین باشد برنمیآید بلکه تسلط ایشان بر حوادث اجتماعی به واسطه پیگیریهای مستمرشان است.
وی با اشاره به اینکه داشتن چنین اطلاعاتی صرفا به معنای حضور ظاهری بیرون از خانه نیست، گفت: حضور ظاهری بیرون از خانه ایشان خیلی مشهود نیست اما به طور کامل در جریان تحولات جامعه بودهاند و این امر ارتباطی با نسبتهای خانوادگیشان نیز ندارد.
وی به سخنی از امام صادق(ع) اشاره و عنوان کرد: حضرت میفرمایند ما حجت خدا بر مردم و مادرمان حجت خدا بر ماست. پس ایشان حجتالله بر سایر حجج الهی هستند و این امر نیز نشان دهنده شخصیت و هویت مستقلشان است.
این دکترای علوم قرآن و حدیث در پایان سخنان خود یادآور شد: بانویی که فعالیت اجتماعی بهینه، سالم و چهارچوب مدار داشته باشد میتواند به بهترین شکل از عهده نقشهای مادری، همسری و فرزندی نیز برآید و این امر خللی در سایر وظایف وارد نمیکند.