دانشگاه ادیان و مذاهب در سال 94/ عزم راسخ دانشگاه در ایجاد فضای تقریب بین ادیان
کروه دانشگاه: رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن تشریح مهمترین فعالیتهای دانشگاه ادیان و مذاهب در سال 94، عزم راسخ دانشگاه در گسترش فضای گفتوگو، اهتمام در فعالیتهای بینالمللی، ایجاد فضای تقریب بین ادیان و مذاهب را از مهمترین راهبردهای این دانشگاه دانست.
حجتالاسلام والمسلمین ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: دانشگاه ادیان و مذاهب سال 1394 نیز همچون سالهای گذشته در عرصههای مختلف فعالیتهای قابل توجهی داشت. این فعالیتها نشان از عزم راسخ دانشگاه در گسترش فضای گفتوگو در کشور و جهان و اهتمام در فعالیتهای بینالمللی و ایجاد فضای تقریب بین ادیان و مذاهب دارد.
حضور دانشگاه در اتفاقات علمی در خارج کشور
وی افزود: همزمان با آغاز سال نو، در اولین گردهمآیی رهبران دینی شیعه و اهل سنت عراق با عنوان «بازسازی هویت با تأکید بر نقاط مشترک» در شهر رم پایتخت ایتالیا شرکت میکنم و سخنرانی خواهم داشت. حضور در کنفرانس جهانی «صلح بودایی» در میانمار و همایش بینالمللی «صلح همیشه ممکن است؛ گفتوگوی ادیان و فرهنگها» در تیرانا پایتخت آلبانی و سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین ایمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه در میزگرد علمی «بازسازی هویت با تأکید بر نقاط مشترک» در حاشیه نمایشگاه بینالمللی کتاب تونس از جمله فعالیتهای علمی دانشگاه در خارج از کشور بود.
نواب بیان کرد: دانشگاه ادیان و مذاهب در طول سال 1394 میزبان شخصیتها و هیئتهای مختلفی از ایران و خارج از کشور بود. رهبر کلیسای آشوری کلدانی کاتولیک جهان، پاتریارک مارلوئیس رافائل ساکو، حسین افندی کاوازوویچ، مفتی و رئیسالعلمای بوسنی، اسقف نارگ رهبر ارامنه قبرس، حبیب افرام رئیس اتحادیه سریانی لبنان و رئیس سازمان زیارت واتیکان نیز از شخصیتهای دینی دیگر کشورها بودند که از دانشگاه ادیان و مذاهب بازدید کردند.
وی ادامه داد: سفیر واتیکان، کاردار سفارت آلمان، رایزن فرهنگی سفارت اتریش و سفیر سوئد از شخصیتهای سیاسی خارجی بازدید کننده از دانشگاه بودند. رئیس دانشگاه پاپی لاترانزه ایتالیا، گروهی از استادان مؤسسه مطالعات ادیانی امریکا بهعنوان قدیمیترین مؤسسه مطالعات ادیانی امریکا؛ هیئت متشکل از اساتید و دانشجویان الهیات مسیحی آلمان، دو استاد از دانشگاههای پورتموث و آکسفورد، هیئتی هفتاد نفره از فرهیختگان فرانسوی و آلمانی، امامان جماعت شهرهای مختلف کرواسی، چند تن از شاعران کشورهای مختلف اسلامی نیز از جمله شخصیتهای علمی، فرهنگی خارجی بودند که به بازدید از دانشگاه پرداختند. حضور گروهی از خبرنگاران و اصحاب رسانه از کشورهای امریکا، کانادا، انگلیس، اتریش، آفریقای جنوبی و استرالیا نیز زمینه انعکاس رسانهای فعالیتهای دانشگاه در سطح بینالملل را فراهم ساخت.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب بیان کرد: شخصیتهای داخلی نیز ضمن حضور در دانشگاه با فعالیتهای آن آشنا شدند. استاندار قم به همراه جمعی از معاونان و مدیرکلهای استانداری، حجتالاسلام سیدحبیبالله موسوی رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) در شهر قم، دبیرکل جماعت دعوت و اصلاح ایران، حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی، معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور کشور، حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی عماد معاونت پژوهش حوزههای علمیه سراسر کشور، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن صافی فرزند حضرت آیتالله العظمی صافی گلپایگانی، حجتالاسلام والمسلمین فرخفال مدیر حوزه علمیه استان قم، حجتالاسلام والمسلمین بینیاز مدیر شعبه لبنان جامعةالمصطفی(ص)، حجتالاسلام والمسملین سیدحسن خمینی یادگار امام راحل، حجتالاسلام والمسلمین صادق گلزاده معاونت امور فرهنگی و پژوهشی مجمع جهانی تقریب، ابوالفضل آشوری قائممقام شبکه جهانی سحر به همراه جمعی از معاونان این شبکه، رئیس مرکز امام علی شهر لوگانو سوئیس از جمله این شخصیتها بودند. در واپسین روزهای سال نیز مرتضی سرمدی قائممقام وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در دانشگاه به ایراد سخنرانی با عنوان «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوران گذار نظام بینالملل» پرداخت.
نواب ادامه داد: همچنین جمعی از علما و ائمه جمعه و جماعات اهل سنت کشور، جمعی از دانشجویان اهل سنت غیرایرانی رشتههای حقوق، فلسفه و علوم قرآنی مدرسه آموزش عالی گرگان، جمعی از علمای مدرس، امامان جمعه و ائمه جماعت بسیجی اهلسنت استان سیستان و بلوچستان، جمعی از طلاب خواهر حوزه علمیه دامغان نیز میهمان دانشگاه شدند.
امضای تفاهمنامه و برگزاری نشستهای علمی کشوری و بینالمللی
وی با بیان اینکه امضای تفاهمنامههای مختلف حاصل رفتوآمد گروههای مختلف داخلی و خارجی به دانشگاه بود، گفت: امضای تفاهمنامه با دانشگاه پاپی لاترانزه ایتالیا، توافقنامه همکاری با کلیه الدعوه للدراسات الاسلامیه لبنان و تفاهمنامه همکاری با مؤسسه قرآن و عترت ترکیه از جمله این تفاهمنامهها است.
نواب با اشاره به نشستهای برگزار شده در طول سال 94 در این دانشگاه، بیان کرد: دانشگاه در طول سال 1394 شاهد نشستهای علمی متعددی بود. پژوهشکده ادیان و مذاهب تمرکزی ویژهای در برگزاری نشستهای علمی داشت. به این ترتیب سلسله نشستهای کرسیهای آزاداندیشی برای اولین بار در دانشگاه آغاز شد و دانشگاه، 11 نشست از این دوره را در سال 94 به خود دید. همچنین سلسله نشستهای علمی با سخنرانی اعضای هیئت علمی دانشگاه نیز با عناوینی همچون «مجموعه نشستهای تخصصی در باب علم روش» طبق روال سالهای گذشته ادامه داشت.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: علاوه بر این، نشستهای متفرقه دیگری نیز از سوی پژوهشکده و دیگر بخشهای دانشگاه برگزار شد؛ مانند نشست «اهمیت فلسفه مشاء در منظومه تفکر اسلامی» با سخنرانی آیتالله سیدحسن سعادت مصطفوی، «خدمات فلسفه اخلاق به فقه» با سخنرانی ابوالقاسم فنایی، کارگاه یک روزه «جامعهشناسی دین» با سخنرانی سارا شریعتی، «تحلیل گفتمان کاریکاتورهای موهن» با سخنرانی فرزین فهیمی، و برخی نشستها که بههمت دانشگاه و با همکاری دانشجویان برگزار شد. دومین نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی غیردولتی منطقه چهار کشور نیز با حضور معاونان و نمایندگان این دانشگاهها و نشست معاونان آموزشی دانشگاهها و مؤسسات علمی حوزوی در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
وی ادامه داد: برخی نشستها جنبه بینالمللی داشت و استادانی از خارج کشور سخنران این نشستها بودند؛ مانند نشست «بنیانهای معنوی وحدت بشری» با حضور اندیشمندانی از امریکا، کارگاهی علمی با حضور کارستن اشمیت و پروفسور کاترینا ونزل از دانشگاه گوته فرانکفورت آلمان، هفت سمینار، کارگاه و نشست علمی با حضور پنج تن از اساتید برجسته آلمانی در رشته الهیات مسیحی و فلسفه غرب، نشستهای مشترک با دانشگاه پوتسدام و گوته آلمان و دانشگاه فرانکفورت، بایروت با عنوان «پیشبرد روشهای تطبیقی مطالعات ادیان»، نشست هماندیشی علمی مذهبی امت واحده اسلامی، چالشها و راهکارها با حضور علمای موریتانی و هندوستان، کارگاهی علمی با عنوان «زیباییشناسی دینی» با سخنرانی فونکه و چندین و چند نشست علمی دیگر با سخنرانی استادانی از دانشگاههای مختلف آلمان و دست آخر نیز برگزاری دوره کوتاهمدت شیعهشناسی با چند تن از استادان و دانشجویان دوره دکتری از کشورهای مختلف جهان.
دانشگاه ادیان و مذاهب؛ فعال در حوزه کتاب و نشریه
نواب با اشاره به فعالیت دانشگاه ادیان در حوزه نشر کتاب، عنوان کرد: نشر ادیان و انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب نیز فعالیت گستردهای داشتند. در سال 1394 بیش از هشت عنوان جدید از سوی نشر ادیان و 12 عنوان از سوی دانشگاه ادیان و مذاهب منتشر شد. همچنین سه اثر از نشر ادیان و هشت اثر از دانشگاه ادیان و مذاهب به چاپ مجدد رسید. در حال حاضر نیز 43 اثر در مرحله پیشتولید و طرح در شورا قرار دارد. دریافت نشان دهخدا در بخش الهیات توسط کتاب مرجئه پیدایش و اندیشهها از جمله افتخارات مجموعه انتشارات دانشگاه در این سال بود.
وی افزود: مجله «پژوهشنامه مذاهب اسلامی» نیز موفق شد رتبه علمی ـ پژوهشی را کسب کند. به این ترتیب از میان پنج نشریه دانشگاه، دو نشریه دارای رتبه علمی ـ پژوهشی هستند. همچنین نشریه مذاهب اسلامی یک شماره، religious inquiries دو شماره، پژوهشهای ادیانی دو شماره، هفت آسمان سه شماره، مطالعات امامیه دو شماره و شیعهپژوهی چهار شماره در سال 94 منتشر شد. کتابخانه تخصصی ادیان و مذاهب نیز ضمن شرکت در نمایشگاههای بینالمللی تهران و تونس، میزبانی نخستین نشست مشترک مدیران کتابخانههای تخصصی استان قم را بر عهده گرفت.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب درباره تلاشهای تقریبی این دانشگاه، گفت: دانشگاه در زمینه تقریب فعالیتهای قابل توجهی داشت که به بخشی از آنها در کنار فعالیتهای دانشگاه اشاره شد. سفر علمی به کشور بوسنی و نیز سفر تقریبی دانشجویان به استانهای آذربایجان غربی و هرمزگان از فعالیتهای جانبی دفتر تقریب بود.
نواب در پایان به میزان پذیرش این دانشگاه در سال 94 اشاره و بیان کرد: در سال 1394، قریب به 137 نفر در دوره کارشناسی ارشد، 88 نفر در دوره دکتری، 319 نفر در دوره غیرحضوری و 62 نفر در دوره کارشناسی غیرحضوری از طریق آزمون اختصاصی طلاب و آزمون سراسری از بین بانوان و آقایان در دانشگاه پذیرفته شدند و قریب به 108 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد و 14 نفر دانشجوی دوره دکتری در این سال ضمن دفاع از پایاننامههای خود، فارغالتحصیل شدند.