حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی کرمی، استاد حوزه و دانشگاه، درگفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به جایگاه نوروز در اسلام و آئین مهماننوازی و صله رحم در این ایام، گفت: یکی از سنتهای شایسته که در اسلام بسیار مورد سفارش است و در ایام نوروز رونقی خاص دارد، صله ارحام و دید و بازدید اقوام و آشنایان است.
وی با بیان اینکه عزت، قدرت و پیروزی یک ملت در سایه وحدت و همدلی است، افزود: ایام نوروز، با تعطیل شدن اکثر مشاغل و ادارهها، فرصت خوبی برای دید و بازدیدهای فامیلی و گرم کردن این کانون وحدت فراهم میآید، لذا پیوند با خویشان و انس و الفت با آنها منشأ بیشتر همبستگیهاست.
صلحه رحم از نشانههای اخلاق و سنن مرضیه اسلامی استحجت الاسلام کرمی با تاکید بر اینکه خداوند ما را به صله ارحام، بسیار سفارش کرده است، ادامه داد: یکی از مواردی که در اسلام به آن تاکید شده و در آداب عید نوروز بین شیعیان و ما ایرانیها رواج دارد، دیدار برادران و خواهران مسلمان و آگاهى از شادىها و اندوههاى آنان است که این موضوع یکی از نشانههای اخلاق و سنن مرضیه اسلامی و انسانی است.
رئیس دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای قم بیان کرد: صله رحم درجاتی دارد که با توجه به توان فرد، عرف اجتماع، نیاز افراد و برخورد و جوابدهی آنان متفاوت و قابل تغییر است و به هر حال تا هر درجهای که ممکن است باید به این برنامه دینی عمل کرد.
وی با اشاره به جایگاه مهماننوازی در اسلام ادامه داد: ضيافت، مهماندارى و مهماننوازى، دست و دل باز بودن و سفرهاى گشوده داشتن، نشانه ایمان و يكى از برجستهترين ارزشهاى انسانى و مكارم اخلاقى است؛ اسلام نيز اهتمام ويژهاى به اين خصلت والاى انسانى دارد و پيشوايان اين آيين آسمانى، با تعبيرهاى گوناگون، مسلمانان را به آن، توصيه و تشويق كردهاند .
ميهمان، روزى خود را مىآورد و گناهان اهل خانه را مىبردحجت الاسلام کرمی بیان کرد: از نظر روايات اسلامى، مهماننوازى، يكى از برترين مكارم اخلاقى است كه در آن، مهمان، نه تنها روزى خود را مىآورد و از روزى انسان نمىكاهد، بلكه بر آن نيز مىافزايد. چنانکه پيامبر اکرم(ص) در حدیثی میفرمایند: مهمان، روزى خود را مىآورد و گناهان اهل خانه را مىبرد. البته کسانی که از پذیرفتن میهامن خوددارى میکنند، نشانه قساوت قلب و كوچ كردن خير و بركت از خانهاى آنهاست.
وی تصریح کرد: در روايات اسلامى، افزون بر تشويق و تأكيد فراوان بر فرهنگ مهماننوازى، رهنمودهاى بسيار ارزندهاى در جهت تصحيح و تقويت اين فرهنگ ارائه شده است كه مىتوان آنها را به دو دسته آداب ميزبان و آداب مهمان تقسيم كرد.
این استاد حوزه گفت: گرامى داشت مهمان، خوشرويى و ابراز محبت، مقدم داشتن مهمان، خدمت به مهمان، در اختيار نهادن آنچه مهمان نياز دارد، پذيراي كردن با بهترين چيزى كه دارد، نيكو پذيرايى كردن و فرمانبرى، كوشيدن در پذيرايى از مهمان دعوت شده، زودتر شروع كردن غذا و ديرتر دست كشيدن از آن، صرف غذا با مهمان، تعارف كردن مهمان به خوردن و بدرقه كردن مهمان تا در خانه ازجمله آداب میزبان به شمار میرود.
انس و الفت امت اسلام با مهماني دادن و میهمانی رفتنحجتالاسلام کرمی با تاکید بر اینکه میهمان و میزبان باید اصول اخلاقی و اسلامی را در دید و بازدیدها رعایت کنند، خاطرنشان کرد: مهماني دادن و به مهماني رفتن، سبب انس و الفت ميان امت اسلامي شده، اتحاد و برادري را ايجاد ميكند؛ ازاينرو، ميزبان و مهمان وظايفي را در قبال ديگري دارد. در روایات بر ترک خودنمايى و شهرتطلبى، تشريفات مشقتبار، تعارف دروغين، به كارگرفتن مهمان، روزه گرفتن میزبان، افراط و تفریط و میانهروی تاکید شده است.
وی در نهایت با اشاره به برخي از وظايف مهمان در قبال میزبان، با توجه به روايات اسلامي، گفت: وظايف مهمان در برابر ميزبان شامل همراه نبردن غيرمدعو، نشستن در جايگاه تعيينشده از سوي ميزبان، كوتاه كردن زمان مهماني، نگاه داشتن چشم، تجسس نكردن و رازداري مسائل خانوادگي ميزبان است.