به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، آيتالله سیدرضا حسینی مازندرانی، استاد برجسته درس اخلاق و تولیت حوزه علمیه امامحسین(ع) شهرری در درس اخلاق با اشاره به آيه 12 سوره حجرات «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ» اى كسانى كه ايمان آوردهايد از بسيارى از گمانها بپرهيزيد كه پارهاى از گمانها گناه است و جاسوسى مكنيد و بعضى از شما غيبت بعضى نكند آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مردهاش را بخورد از آن كراهت داريد [پس] از خدا بترسيد كه خدا توبهپذير مهربان است»، تشریح کرد: بحث امروز ما در مورد زبان است این زبان کارهایی انجام میدهد که باعث تعجب است.
وی افزود: بسیاری از گناهانی که ما دچارش هستیم و باید از آن دوری کنیم، گناه کبیره سوءظن و غیبت است؛ به عنوان نمونه بانویی را با جوانی مشاهده میکنید، تجسس و تحقیق و بررسی نکنیم که این بانو مادر این جوان است همسر این جوان و یا خواهر این جوان است « ولاتجسسوا».
استاد اخلاق حوزه علمیه ادامه داد: نمونه دیگر تجسس و سوءظن، در ماه رمضان، شخصی در پشتبام داخل منزل همسایه را نگاه میکرد و همسایه را در حال روزهخواری دید این کار بسیاری اشتباهی است که منزل دیگران را نگاه کنید شاید فرد بیمار یا مسافر باشد یقین ندارید که فرد روزهخوار باشد، این از گناهان کبیره و سوءظن است، ما باید به دیگران حسنظن داشته باشیم.

آیتالله حسینی مازندرانی، به گناه کبیره غیبت اشاره و تشریح کرد: غیبت نکنید و پشت سر کسی صحبت نکنید «أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ» آیا شما حاضر هستید که گوشت برادر دینی مرده خودتان را بخورید در صورتی که از آن کراهت دارید معلوم است که دوست ندارید به همین دلیل باید از گناه کبیره غیبت بپرهیزید و روایت هم داریم که پیامبراکرم(ص) فرمودهاند: «الغیبت اشد من الزنا» اگر شخص نادانی نعوذباالله مرتکب گناه زنا شود و بعد هم توبه کند خدا توبه شخص زنا کار را میپزیرد اما کسی که در برابر برادر دینیاش غیبت کند توبه آن را خدا نمیپذیرد و حقالناس هم هست، باید از آن شخصی که غیبت کرده است، عذرخواهی کند و دیگر هم این گناه کبیره را انجام ندهد تا توبهاش پذیرفته شود.
وی اضافه کرد: بیشتر کارهای خوب و نیک و کارهای گناه از زبان سرچشمه میگیرد، در زبان هم خیر و هم شر نهفته است پس باید مواظب باشیم زبانمان را به کارهای نیک نزدیک کنیم و از گناهان زبان که زیاد هم هست غیبت، تهمت، فحاشی و... دوری کنیم.
آيتالله حسینی مازندرانی با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) «مَنْ سَمِعَ فَاحِشَةً فَأَفْشَاهَا فَهُوَ كَالَّذِی أَتَاهَا و من سمع خیرا فافشاه کان کمن عمله» ادامه داد: اگر شخصی را در حال گناه دید گناه ایشان را افشا نکنید گناه ایشان را بپوشانید اگر کسی گناهی را افشا کند انگار که خودش این گناه را انجام داده است و برعکس آن اگر کسی را در حال حسنات دیدید آن را افشا کنید انگار خودش حسنات را انجام داده است، بخل نداشته باشید اگر برادر دینی را در حال حسنات دیدید کار حسناتش را افشا کنید.
وی افزود: از پیامبر(ص) روایت است که «احفظ لسانک» زبانت را حفظ کن زبان هم انسان را بهشت میبرد هم جهنم و در جایی دیگر حضرت فرمودند: «سلامة الانسان فی حفظ اللسان» سلامتی انسان بستگی به زبان انسان دارد اگر میخواهی از لحاظ جسمی و روحی و فکری سالم بمانید زبانت را حفظ کن.

آیتالله حسینی ادامه داد: شما اگر حرف خوبی بزنید طرف مقابل خوشحال میشود اگر کلام سویی بزنید جز ناراحتی چیز دیگری نیست و خودتان هم بعدها به خاطر حرف سویی که زدید پشیمان میشویم، انسان باید قبل از اینکه کلامی را بگوید فکر کند که آيا گفتن این کلام جایز است یا جایز نیست، اگر جایز است بگوید.
وی با اشاره به اینکه طلاب وظایف سنگینی دارند، عنوان کرد: مبارزه با نفس جهاد اکبر است که طلاب باید بسیار بیشتر از سایر مردم به این مسأله توجه داشته باشند، امام راحل در این باره فرمودند، شما طلاب در مبارزه با نفس وظایف سنگینی همچون تهذیب، تزکیه و تطهیر را بر عهده دارید تا بتوانید عالمانی با اخلاق و با تقوا شوید صرف یاد گرفتن چند کلمه یا اصطلاح برای شما کافی نیست، اگر اخلاق و تقوا نداشته باشید سبب انحراف و گمراهی مردم خواهید شد.
استاد برجسته اخلاق ادامه داد: روحانیون و طلاب خیلی مواظب باشند چون آنها زیر ذربین هستند اگر از آنها اشتباهی سر بزند، کل روحانیون و طلاب زیر سؤال میروند.
تولیت حوزه علمیه امامحسین(ع)، به فرق عالم و عابد اشاره کرد: عالم، جامعه را به راه راست هدایت میکند و مردم را نجات میدهد ولی عابد فقط خودش را نجات میدهد مردم دنبال طالب علم هستند دست عالم را میبوسند در سخنرانیشان شرکت میکنند ولی اگر یک اشتباهی از روحانیون و طلاب سر بزند مردم از کل طلاب و روحانیون زده میشوند بعضی مباحات که برای مردم جایز است برای طلاب و روحانیون جایز نیست.
آیتالله سیدرضا حسینی مازندرانی در پایان تأکید کرد: طلاب باید به دروس حوزه علمیه ارزش قائل شوند و حرف اساتید و مدیر حوزه علمیه را گوش کنند و سفرهایی که باعث صدمه به درس میشود را ترک کنند.
* علیرضا برومند