آیتالله سیدرضا حسینی مازندرانی، تولیت مدرسه علمیه امام حسین (ع) شهرری در گفتوگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، که نزدیک سفرهای متعددی تا کنون به حج تمتع و عمره داشته است، در ابتدای سخنان خود به بحث خود حج اشاره کرده و در ادامه به مشکلاتی که امسال در تمتع شاهد بودیم، پرداخته است.
وی با اشاره به آیه 96 سوره آلعمران «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ مُبَارَکًا وَ هُدًى لِّلْعَالَمِینَ؛ در حقیقت نخستین خانهاى که براى [عبادت] مردم نهاده شده همان است که در مکه و مبارک و براى جهانیان [مایه] هدایت است»، گفت: یکی از دلایل اهمیت کعبه این است که به تصریح قرآن، اولین بنایی که ساخته شد، کعبه بوده است و دلیل دیگر اینکه همه پیامبران و ائمه اطهار(ع) به تشرف آن نایل آمدهاند؛ کدامین خانه را سراغ دارید که کلام الهی چنین بر فضیلت و اهمیتش تصریح دارد.
بالاترین لذت کمال در حج محقق میشود
امام جماعت مسجد امام حسین(ع) شهرری تشریح کرد: بالاترین لذت و کمال، دل بریدن از غیر خداوند و توجه کامل به او است؛ موضوعی که آرزوی اولیای الهی و بندگان خاص خداوند است و در سفر حج به معنای واقعی کلمه محق میشود؛ چنانچه امیرالمؤمنین علی(ع) در مناجات شعبانیه این آرزو را چنین ابراز کرده و بر زبان آوردهاند: «الهی هب لی کمال الانقطاع الیک؛ خدای من نهایت بریدن از غیر خود و پیوستن به خودت را روزیام کن».
این مبلغ دینی ادامه داد: سفر حج مثل نماز، واجب و جزء فروع دین است بنابراین انجام آن برای افرادی که اولا استطاعت بدنی و مالی داشته و ثانیا راه برای آنها باز باشد، تکلیف است و به هر بهانهای نمیتوان از انجام این امر واجب سر باز زد چرا که بر فرد مستطیع واجب شده است که به تمتع رفته و اعمال خود را انجام دهد.
مقام عرفانی آیتالله مرعشینجفی
وی در ادامه به عدم تشرف مرحوم آیتالله سیدشهاب الدین مرعشینجفی به سفر حج و موضوع استطاعت ایشان اشاره کرد و افزود: ایشان به دلیل اینکه خود را مستطیع نمیدانستند هیچگاه به سفر حج مشرف نشدند. علت را که از ایشان پرسیدند، فرمودند، همین اندازه وجوهات به من میرسد که به طلاب کمک کنم، از خودم هیچچیزی در دنیا ندارم، لذا مستطیع نیستم. فردی به ایشان عرض کرد، شاید کسی شما را مهمان کند، فرمود، من باید بدانم آن پولی که میخواهم با آن مرا میهمان کند، از کجا تأمین شده است، خدای ناکرده پولهای شبههناک نباشد.
آیتالله حسینیمازندرانی در ادامه در رابطه با ویژگیها و صفات ویژه این عالم بزرگوار تصریح کرد: شاید همین احتیاطها، عامل رسیدن آیتالله مرعشینجفی(ره) به مقامات عالی عرفانی و معنوی بود.
بالاترین بهره حج، رهایی از آتش گناهان است
استاد حوزه علمیه، آمرزش تمامی گناهان، افزایش مال، استجابت دعا و طولانیتر شدن عمر را از ثمرات سفر حج مقبول دانست و ادامه داد: امام صادق (ع) فرمودند، حاجیانی که باز میگردند سهدستهاند، دستهای از آتش آزاد میشوند؛ دستهای از گناهان خود خارج میگردند مانند روزی که از مادر متولد شدهاند؛ دسته سوم با مصونیت مال و عیال برمیگردند و این کمترین بهرهای است که عاید حاجی میشود.
وی افزود: بنده اولین بار در سال 1340 به سفر حج مشرف شده و تاکنون نزدیک به 87 سال به این سفر رفتهام، مطمئنا مهمترین دستاورد این سفرها افزایش روحیه معنوی بود و چیزی از خدا نخواستم مگر اینکه عایدم شد؛ حالات معنوی در تمام اعمال سفر حج وجود دارد اما شاید لطیفترین لحظات مربوط به عرفات باشد.
جوانان بیشترین بهره را از سفر حج میبرند
وی با بیان اینکه بهترین سن برای استفاده حداکثری از معنویت حج، سن جوانی است، گفت: زیرا در پیری توفیقات کمتر حاصل شده به ویژه که انجام برخی اعمال سخت می شود؛ زیارت خانه خدا و حرم نبوی در سنین جوانی توفیقی الهی است که نصیب جوان میشود.
امام جماعت مسجد جامع امام حسین(ع) افزود: امام صادق (ع) فرمودند، «الحج حجان، حج لله و حج للناس، فمن حج لله کان ثوابه علی الله و الجنه و من حج للناس کان ثوابه علی الناس یوم القیامة؛ حج دوگونه است، حجی برای خدا و حجی برای خلق، هر کس برای خدا حج گزارد، پاداشش آنست که خدا که وی را به بهشت درآورد و هر کس برای مردم حج گزارد، پاداش وی روز قیامت برعهده مردم خواهد بود»؛ بنابراین صرفِ رفتن به چنین سفر معنوی به معنای انجام وظیفه و بهرهمندی از آن نیست بلکه باید دل را پاک و نیت را خالص کرد.
اتفاقات پیرامون حج از سالها پیش وجود داشته است
آیتالله حسینیمازندرانی به اتفاقات اخیری که در حج و رمیجمرات رخ داده است پرداخت و گفت: چند سال قبل هم همین بلا که امسال شاهدش بودیم اتفاق افتاد، بنده حدود 20 سال پیش که به سفرحج رفتم روحانی کاروان بودم، از مازندران حرکت کردیم، آمدیم در منا که برویم رمیجمرات در طول راه و خیابانها شاهد بودیم که ماشینها را هم لابهلای جمعیت به صورت بینظمی قرار داده بودند.
تولیت حوزه علمیه امام حسین(ع) شهرری ادامه داد: تمام این مشکلات از ناحیه سعودیها است، آنها میتوانند کاری کنند و به گونهای مدیریت کنند، که این مشکلات پیش نیاید ولی حاضرنیستند کاری بکنند، باید کارکنان سعودی برنامهریزی داشته باشند و نیرو ایجاد کنند، در سالهای گذشته هم شاهد آتشسوزی چادرها بودیم.
همایش 20 میلیونی پیادهروی اربعین بدون هیچ حادثهای برگزار شد
وی افزود: 20 میلیون جمعیت سال گذشته برای همایش پیادهروی اربعین به کربلا و زیارت امام حسین(ع) رفتند و هیچ مشکلی پیش نیامد، سعودیها نمیتوانند این جمعیت را اداره کنند، آنها مقصر اصلی این حوادث هستند.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: وقتی رفتیم اعمال رمیجمرات را انجام بدهیم همان اتفاقی که امسال شاهدش بودیم افتاد، جمعیت توقف کرد، همین طور که میآمدند روی هم افتادند، ما زیر دست و پا بودیم، هرچی فریاد میزدیم کسی به داد ما نمیرسید، خبری از کسی نبود، حوله و قمقمه ما افتاده بود، خدا ما را نجات داد، یک آقایی بود با چه سختی ما را بلند کرد، اگر 10 دقیقه دیگر روی ما راه میرفتند از بین رفته بودیم.
آیتالله حسینی مازندرانی در پایان یادآور شد: سالهای زیادی است که این برنامهها پیاده میشود، متأسفانه سعودیها دلشان برای مردم نمیسوزد، توجه به این گونه مسائل ندارند، حتی اگر دیگران هم از دنیا بروند برایشان مهم نیست عمدا این کارها را میکنند، اسما مسلمان هستند ولی دنبال این مسائل نیستند.
علیرضا برومند