کد خبر: 3488694
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
محمد قهرمانی:

محکومیت جریانات روشنفکری در اندیشه‌های آوینی

گروه هنر: یک تهیه‌کننده سینما گفت: آنچه در اندیشه شهید سیدمرتضی آوینی تبلور یافت، رویکرد اسلامی و ولایی داشت و با جریانات به اصطلاح روشنفکری در یک مسیر نبود، از این رو وی همیشه با افکار روشنفکران تعارض داشت.

محمد قهرمانی، تهیه‌کننده سینما و تلویزیون در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) درباره الزام پرداختن به اندیشه‌های شهید آوینی در سینمای امروز اینگونه سخن گفت: وقتی از شهید آوینی حرف می‌زنیم، منظورمان پرداختن به یک فرد خاص نیست، چون اگر بخواهیم از دید شخصی به موضوع نگاه کنیم نمی‌توانیم آن فرد را به عنوان الگو برای زمان‌های مختلف معرفی کنیم. با این توضیح می‌خواهم بگویم که اندیشه‌های شهید آوینی است که سبب شده نام وی ماندگار شود. تفکراتی که بعد از سال‌ها هنوز هم پویایی و زیبایی گذشته را دارد و نمی‌شود از کنار آن به راحتی گذشت.

وی افزود: اندیشه‌های شهید آوینی تنها محدود به هنر و سینما نیست، بلکه این اندیشمند در حوزه ادبیات و اخلاق هم تفکرات غنی و راهگشایی دارد. در کلامی می‌توان گفت که اندیشه‌های شهید آوینی یک ویژگی بارز و عیان دارد، آن هم اینکه به شدت توحیدی و خدایی است. برای همین نمی‌توان در دایره زمان آن را محدود کرد. نگاهی به نقدهای وی نسبت به جریانات روشنفکری و فیلم‌هایی که مدعی روشنفکری هستند، گواه بارز این ادعاست.

قهرمانی تاکید کرد: آوینی هیچ گاه خود را جدا یا برتر از مردم ندانست، بلکه معتقد بود همکلام شدن با مردم می‌تواند جامعه را به سمت تعالی هدایت کند. این نوع تفکر کاملاً در تضاد با اندیشه‌های روشنفکری است که روشنفکران خود را برتر از مردم می‌دانند. وقتی این مسئله را مد نظر قرار می‌دهیم، قادر هستیم دلیل مواجهه وی با برخی فیلم‌ها را دریابیم. مسئله دیگر اینکه وی کار کردن برای مردم را وظیفه می‌دانست و هیچ گاه ادعایی در این باره نداشت، اما جریانات روشنفکری عموماً خود را از مردم طلب‌کار می‌دانند.

مدیر اسبق مؤسسه فرهنگی ـ هنری شهید آوینی تاکید کرد: دوست دارم این نکته را هم بیان کنم که شهادت شهید آوینی در حقیقت پاداشی بود که خداوند به وی داد. خواسته‌ای که وی به وضوح طی سال‌ها فعالیت آرزومند آن بود. نکته دیگر اینکه شهادت وی از چنان مقامی نزد خداوند برخوردار بود که بعد از وی، اندیشه‌های ناب او درک شد و امروز می‌بینیم جوانانی که آوینی را ندیده‌اند، عاشقانه اندیشه‌های وی را فریاد می‌زنند و در آثارشان نگاه وی را لحاظ می‌کنند.

وی در بیان مصداق گفت: فیلم «ایستاده در غبار» در جشنواره امسال سر و صدای بسیاری ایجاد کرد و از سوی همه اقشار تحسین شد. این اتفاق نیز تنها به این دلیل روی نداد که این فیلم یک اثر خوب و فاخر است، بلکه دلیل عمده‌اش آن است که اندیشه‌هایی در آن متبلور شد که وام گرفته از نگاه شهید آوینی بود. این نکته را هم کارگردان فیلم (مهدویان) در مصاحبه‌های خود به وضوح بیان کرده است. وی گفته است که این فیلم را با تکیه بر سکانسی از مجموعه روایت فتح ساخته و همیشه آوینی برای وی یک پیشرو خواهد بود.

قهرمانی در پایان سخنان خود بیان کرد: وقتی درباره الگو بودن شهید آوینی سخن می‌گوییم منظورمان این نیست که کسی نمی‌تواند آوینی شود، چون این تفکر به نوعی دور کردن جوانان از صراط مستقیم است. در کلامی باید گفت هر کس که بتواند صراط مستقیم را که همان ولایتمداری است در زندگی خود پیش گیرد، در حقیقت رهرو راه شهید آوینی است.

captcha