کد خبر: 3488779
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۰

پایان نشست سران اسلامی در استانبول / اختلاف درباره بندهای ضد ایران و حزب‌الله

گروه بین‌الملل: مراسم پایانی سیزدهمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در حالی عصر امروز، 27 فروردین‌ماه در استانبول ترکیه برگزار شد که به دلیل اختلاف اعضا درباره بندهای ضد ایران و حزب‌الله بدون دستیابی به اجماع به پایان رسید.

پایان نشست سران اسلامی در استانبول / اختلاف درباره بندهای ضد ایران و حزب‌الله

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی «الجزیرة»، سیزدهمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در استانبول ترکیه که با حضور نمایندگان بیش از 50 کشور اسلامی از دیروز، 26 فروردین‌ماه آغاز شد، عصر امروز بدون قرائت بیانیه پایانی به کار خود پایان داد.

«رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه ضمن سخنانی در مراسم اختتامیه این اجلاس گفت: وحدت و همبستگی دو مقوله مهمی است که برای عبور کردن از شرایط دشوار کنونی جهان اسلام به آن نیازمند هستیم.

خبرگزاری رسمی امارات(وام) نیز در این زمینه نوشت: در «بیانیه استانبول» که در پایان سیزدهمین اجلاس سران کشورهای اسلامی در ترکیه صادر شد بر محوری‌بودن مسئله قدس شریف و فلسطین برای امت اسلام و حمایت اصولی از حق مردم فلسطین در بازپس‌گیری حقوق ملی خود از جمله حق تعیین سرنوشت و برپایی دولت مستقل فلسطینی به پایتختی قدس و همچنین، حق پناهندگان در بازگشت به سرزمین اصلی خود تأکید شد.

در این بیانیه، شرکت کنندگان همچنین بر ضرورت برگزاری همایشی بین‌المللی در زمینه صلح در آینده‌ای نزدیک با هدف تدوین سازوکارهایی برای حمایت بین‌المللی از ملت فلسطین و پایان‌دادن به اشغالگری اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین از سال 1967 میلادی از جمله قدس شریف تأکید کردند.

تمجید از تلاش‌های اردن و مراکش در دفاع از مقدسات اسلامی و مسیحی قدس شریف، حمایت از لبنان برای آزادسازی کامل سرزمین‌های خود از رژیم اشغالگر اسرائیل با تمامی ابزارهای مشروع و استقبال از گفت‌وگو میان طرف‌های سیاسی لبنان برای کنارگذاشتن اختلافات از دیگر بندهای بیانیه استانبول است.

ضرورت اعطای حقوق اقلیت‌های مسلمان در کشورهای غیراسلامی، مقابله با رشد فزاینده احساسات ضداسلامی و تشویق کشورها و سازمان‌های مدنی آن‌ها برای اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با اسلام‌هراسی از دیگر بندهای این بیانیه بود.

در بیانیه استانبول همچنین از تلاش‌های دولت عراق برای نابودی سازمان تروریستی داعش و بازپس‌گیری سرزمین‌های اشغال‌شده خود تأکید شده و اهمیت تقویت توانمندی جوانان در عملیات توسعه پایدار و تحقق صلح و امنیت در جوامع اسلامی مورد تأکید قرار گرفته است.

همچنین، خبرگزاری آناتولی ترکیه در این زمینه نوشت: در این بیانیه علاوه بر مطرح‌شدن بندهایی ضد جمهوری اسلامی ایران، ادعاهایی نیز علیه حزب‌الله لبنان عنوان شده است.

- در این بیانیه ادعا شده که ایران در حال دخالت در کشورهای منطقه و چندین کشور دیگر دنیا مانند یمن، سوریه، بحرین و سومالی است.

- در یکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه پایانی، از ایران خواسته شده که حسن همجواری را رعایت کرده و از دخالت در امور دیگر کشورها خودداری کند(!)

- عربستان همچنین در این بیانیه بندی را برای محکوم کردن ماجرای حمله سفارتخانه این کشور در تهران و کنسولگری عربستان سعودی در مشهد گنجانده است.

- در این بیانیه طبق خواست مسئولان سعودی مواضع ایران در خصوص اعدام‌های صورت گرفته در عربستان محکوم شده است و از افراد اعدامی در عربستان به عنوان «تروریست» یاد شده است. این درحالی است که یکی از این اعدامی‌ها «آیت‌الله شیخ نمر باقر النمر»، روحانی برجسته عربستان است که تنها جرم او مخالفت با آل سعود بود. اعدام این روحانی برجسته عربستانی در آن زمان با واکنش و اعتراض های گسترده بین‌المللی همراه شد.

- یکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه علیه حزب‌الله لبنان است؛ که کاملا همسو با مواضع قبلی عربستان در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب ضد مقاومت است. در این بند ادعا شده که حزب الله لبنان در حال اقدامات تروریستی در سوریه، بحرین، کویت، یمن است!

اختلاف درباره بندهای ضد ایران و حزب‌الله

گزارش پایگاه خبری شبکه العالم نیز حاکی است که سیزدهمین اجلاس سران کشورهای سازمان همکاری اسلامی که امروز، 27 فروردین‌ماه، در شهر «استانبول» ترکیه برگزار شد، به سبب اختلاف اعضا بر سر 5 بندی که با اعمال فشار عربستان ضد ایران و حزب‌الله گنجانده بود، بدون دستیابی به اجماع به پایان رسید.

بیانیه پایانی این اجلاس، شامل بیش از 200 بند درباره فلسطین، مبارزه با تروریسم و تندروی و همچنین بررسی اوضاع اقلیت‌های مسلمان در سراسر جهان بود که در این میان، 4 بند نیز علیه ایران گنجانده شده، که عضو هیئت مؤسسان سازمان همکاری اسلامی است. یکی از بندها نیز علیه حزب‌الله لبنان است.

جمهوری اسلامی ایران، از رفتار برخی کشورها در تحمیل تصمیماتشان و به کارگیری سیاست تهدید و تطمیع انتقاد کرد. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران هشدار داد که سازمان همکاری اسلامی، از تصمیماتی که اتخاذ کرده است، پشیمان خواهد شد.

عربستان سعودی، تلاش کرد که اختلافاتِ سازمان همکاری اسلامی را به شورای امنیت سازمان ملل بکشاند، و طرحِ درج حزب‌الله لبنان در فهرست سازمان‌های تروریستی را در این سازمان بین‌المللی مطرح کند، اما تلاش‌های این کشور به شکست انجامید، زیرا روسیه و چین با این طرح مخالفت کردند و آمریکا نیز آن را نادیده گرفت و این نشان می‌دهد که عربستان در حدی نیست که در سطح بین‌المللی ایفای نقش کند.

بر اساس این گزارش، نشست اختتامیه سیزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بدون حضور حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان برگزار شد. علت عدم حضور هیئت ایرانی، اعتراض به بندهای ضدایرانی بیانیه پایانی اعلام شد.

حسن روحانی، ساعتی پیش در توئیتی نوشت: «از اجلاس سازمان همکاری اسلامی که به نام وحدت برگزار شده، نباید هیچ‌ گونه پیامی که به تفرقه در میان امت اسلامی دامن بزند برخیزد».

captcha