مدیر حوزههای علمیه تاکید کرد:
سیره امام جواد(ع)؛ الگوی مقابله با نفوذ دشمن
گروه حوزههای علمیه: مدیر حوزههای علمیه تاکید کرد: امروز ما نگران مسئله نفوذ هستیم تا دشمن در میان ما نفوذ نکند ولی در دوره امام، این دشمن بود که مراقب بود تا نفوذی در درون آن صورت نگیرد بنابراین سیاست امام بهترین الگو برای برخورد با نفوذ در جامعه است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، امروز 30 فروردین در همایش سیره و زمانه امام جواد(ع) در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: براساس اعتقاد شیعه، امامان در دو بعد علمی و عملی عصمت داشتهاند و ایشان همان طور که در دوری از پلشتی و گناه معصوم هستند در مسایل علمی و پاسخ به شبهات و سؤالات نیز عصمت علمی دارند و سرآمد هستند.
وی افزود: این مسئله در همه ادوار ائمه(ع) مشهود بوده است و ایشان مرد میدان علم و دانش بودهاند و همه اندیشمندان زمانه در محضر آنان سر تعظیم فرود آوردهاند.
مدیر حوزههای علمیه عنوان کرد: 200 سال دوره ائمه به این منوال گذشت تا به دوره شهادت امام رضا(ع) رسید و شیعه با صحنهای مواجه شد که تا آن زمان روبرو نشده بود زیرا رهبری شبعه به دست یک کودک 7 _ 8 ساله افتاد که بسیاری از شیعیان گفتند کار شیعه تمام است و دیگر سرمایهای ندارد که عصمت علمی را تضمین کند.
3 جبهه در مقابل امام
آیتالله حسینی بوشهری بیان کرد: در این دوره سه جبهه مقابل امام بود یکی معاندن سرسخت و دشمنان کینهتوز اهل بیت(ع)، دوم مخالفان مکتب تشیع و دیگری خود شیعیان که دو دسته شدند و برخی به تردید افتاده بودند.
وی افزود: در میان شیعه، سکوت و تردید و مخالفت آشکار شروع شد و گروههایی مانند واقفیه و دیگران سربلند کردند و هویت شیعه دچار تزلزل شد البته کسانی مانند علی بن جعفر و ابن ابی عمیر هم بودند که دلباخته و شیفته امام و در خدمت ایشان بودند.
آیت الله بوشهری افزود: بنابراین یکی از مشکلات اساسی دوره امام جواد(ع) سن ایشان بود اما با تدبیر شیعه از بجرانی که گرفتار آن بود نجات و رها یافت.
وی افزود: بروز مکاتب فکری مانند فطحی، واقفیها و اسماعیلیه و ... از دیگر ویژگیهای این دوران است که باید شورش علویون را هم بر آن اضافه کرد آن هم در دورهای که حکومت عباسیان در اوج قدرت بودند.
استاد حوزه علمیه گفت: بحث ترجمه آثار یونانی و مباحث عقلی آنان از دیگر مشکلات دوره امام جواد(ع) است که حکومت مخصوصا آن را رواج داد تا با اندیشههای اهل بیت(ع) مقابله کند.
عضو شورای عالی حوزه تصریح کرد: امام برای مقابله با این مسایل چند تدبیر به کار بردند که اولین تدبیر تثبیت جایگاه امام و امامت در اسلام و تشیع بود زیرا اولین هجمه متوجه این پایگاه شده بود.
وی افزود: ایشان با بزرگان و ارکان شیعه مرتبط شدند و با نحو تاثیرگذارانه و قانعکنندهای با آن برخورد کردند همچنین سازمان تشیع را که بهم ریخته بود ساماندهی فرمودند.
شبکه وکلا
وی اظهار کرد: تشکیل سازمان و شبکه وکلا یکی از مهمترین کارها برای تقویت فکری و مالی شیعه بود و امروز نیز در مرجعیت شیعه شاهد تداوم مسئله وکالت هستیم و مراجع ما در مناطق مختلف داخل و خارج کشور وکیل دارند.
حسینی بوشهری بیان کرد: امام با تبیین جایگاه محوری امامت و تقویت پایگاه اقتصادی از طریق جمع وجوهات شرعیه توانستند هویت شیعه را حفظ و سازمان آن را بازسازی کنند.
وی گفت: نفوذ در دربار عباسیان از دیگر راهبردهای امام بود و ایشان به برخی شیعیان دستور دادند که سمتهایی را در دربار بپذیرند تا خدماتی به شیعه صورت گیرد.
امام؛ الگو برای مقابله با نفوذ
وی افزود: امروز ما نگران مسئله نفوذ هستیم تا دشمن در میان ما نفوذ نکند ولی در دوره امام، این دشمن بود که مراقب بود تا نفوذی در درون آن صورت نگیرد بنابراین سیاست امام بهترین الگو برای برخورد با نفوذ در جامعه است.
وی تاکید کرد: گفت و گو و مناظره با علمای دینی و ادیان و نامهنگاری مستقیم که بسیاری از روایات باقیمانده امام ناشی از همین مکتوبات است از دیگر راههای امام برای تقویت شیعه بود.
مدیر حوزههای علمیه تاکید کرد: مواحهه امام جواد(ع) و سیره سیاسی ایشان بهترین راهبرد مقابل با نفوذ و برخورد با دشمنان را ارایه کرده است.