کد خبر: 3490772
تاریخ انتشار : ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۱

اولین طلوع برکت در حوزه سینما

گروه جامعه: اولین نشست کارآفرینی در حوزه سینما با تأکید بر هنر اسلامی ـ ایرانی توسط مرکز رشد و شکوفایی فناوری‌ها و هنر قرآنی جهاد دانشگاهی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، مرکز رشد و شکوفایی فناوری‌ها و هنر قرآنی جهاد دانشگاهی با مشارکت مرکز مشاوره، اطلاع رسانی و خدمات کارآفرینی نوآوران خلاق پارسی اولین جلسه کارآفرینی رسانه‌ای در حوزه سینما و تلویزیون با تأکید بر هنر اسلامی ـ ایرانی را عصر امروز چهارشنبه اول اردیبهشت ماه برگزار کرد.

این نشست از جمله سلسله رویدادهای کارآفرینانه طلوع برکت بود که با هدف بررسی ایده‌پردازی و طرح‌ریزی کارآفرینی فرهنگی با حضور جمعی از فعالان عرصه سینما در مؤسسه فرهنگی ـ هنری اسوه برگزار شد.

در ابتدای این جلسه رضا محمدکاظمی، مدیر گروه کسب و کار دانشکده کارآفرینی و دانشیار دانشگاه تهران موضوع «کارآفرینی و رسانه با تأکید بر هنر سینما» را مورد بررسی قرار داد و عنوان کرد: اول از همه باید به این سؤال پاسخ داد که صنعت بزرگی به نام صنعت کارآفرینی چه ارتباطی با هنر و سینما دارد؟

وی در پاسخ به این سؤال گفت: یکی از مواردی که کارآفرینی می تواند در آن ساری و جاری باشد امور هنری است. برخی بیزینس را به معنی تجارت ترجمه می کنند، اما تجارت بخشی از بیزینس به معنی کسب و کار است.

سینما خدمت است

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه بخشی از کسب و کار «خدمات» است عنوان کرد: بیش از 70 درصد کسب و کارها در دنیا خدماتی است، سینما نیز جزو کسب و کارهای خدماتی در جهان محسوب می شود.

وی ادامه داد: سینما در میان 12 کسب و کار برتر دنیا قرار دارد و فقط در آمریکا سینما دو و نیم میلیون شغل ایجاد کرده و گردش مالی 120 میلیارد دلاری دارد که یک و نیم برابر ارزش صادرات نفت ایران به عنوان دومین صادرکننده بزرگ نفت در جهان است.

چشم‌انداز: تولید ثروت یک میلیارد و 200 میلیون دلاری توسط صنعت سینما

محمدکاظمی در ادامه با اشاره به سند چشم انداز 20 ساله و جایگاهی که ایران باید در تولید علم و ثروت به آن دست پیدا کند، گفت: بر اساس سند چشم انداز 20 ساله باید موفق به تولید ثروت یک میلیارد و 200 میلیون دلاری توسط صنعت سینما در این چشم‌انداز شویم. پس این صنعت ظرفیتی خوب برای کارآفرینی است.

وی سینما را یکی از عرصه هایی دانست که تولید کنندگان بزرگ به آن اعتماد دارند و اظهار کرد: از هر 100 دلاری که برای تبلیغات در دنیا خرج می شود، 49.8 درصد آن در آمریکا از طریق سینما است. در اروپا این رقم معادل 25.2 درصد است اما در ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس این رقم یک درصد هم نیست.

این استاد دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود به مشکلاتی که در عرصه کارآفرینی سینمای ایران وجود دارد اشاره کرد و گفت: توسعه پایدار در صنعت سینمای ما وجود ندارد، توسعه سینمای حرفه ای مغفول مانده است، مدل کارآفرینی رسانه ای در کشور طراحی نشده است، دانشگاه های دنیا در حوزه صنعت سینما و فرصت کسب و کار آن پژوهش می کنند اما در کشور ما چنین پژوهش های صورت نمی‌گیرد و ....

وی نحوه تبدیل شدن فکر خلاق به کارآفرینی را نیز تشریح کرد و گفت: وقتی که فکر جدیدی داری، فرد خلاقی هستی، اما هنوز نوآور نیستی، وقتی فکر خلاقانه را به ایده خلاقانه تبدیل کردی می شوی نوآور و وقتی که این نوآوری را تجاری سازی کردی می‌شوی، کارآفرین. همین روند در سینما نیز مطرح است.

چند ایده کارآفرینی در سینما

این دانشیار دانشگاه تهران در پایان سخنانش ایده های پیشنهادی خود در خصوص کارآفرینی در حوزه سینما را مطرح کرد و گفت: توریسم سینما، کلاس های آموزش بازیگری مجازی، تنوع در سینماهای همگانی و ساخت وسایل و تجهیزات سینمایی، ساخت تسهیلات و اماکن سینمایی، تبلیغات و امور ترویجی و ایجاد مشاغل جدید بر حسب نیاز جامعه سینما از جمله پیشنهادهایی است که می توان به مرحله ایده، نوآوری و تجاری سازی رساند.

امیرحسین علم الهدی، مدیر اجرایی و دبیر شورای سیاستگذاری سینمای «هنر و تجربه» سخنران دوم این جلسه بود.

وی سخنان خود را به تشریح وضعیت سینمای ایران در سه شاخص تولید، سرانه مخاطب و سرانه سینما اختصاص داد و عنوان کرد: در میان 45 کشوری که تولیدات سینمایی دارند ایران در رده 25 است و سالیانه حدود 100 تا 120 فیلم ساخته می شود و در حالی که تولیدات ایران در این حوزه در حال کاهش است تولیدات مشترک سایر کشورها در حال افزایش است.

تنها 30 میلیون نفر در کشور به سینما دسترسی دارند

علم الهدی در خصوص سرانه سینما هم گفت: سرانه سینما در دنیا برای هر 10 هزار نفر یک سینما است که در ایران برای هر 250 هزار نفر یک سالن وجود دارد و تنها 30 میلیون نفر در کشور به سینما دسترسی دارند. سرانه مخاطب سینما در ایران نیز پس از دو سال که شش تا هفت میلیون نفر بود در سال 94 به 13 میلیون نفر رسید و شاید امسال به 15 تا 16 میلیون نفر برسد.

وی ادامه داد: بعد از انقلاب، سینما در حوزه فرهنگ تعریف شد و نه صنعت و اکنون برای دریافت مجوز تهیه یک فیلم مدت ها باید به دنبال مجوزهای مختلف بود و امکان هیچ جهشی در آن نیست. سینما حتی یک قانون در مجلس و استاد بالادستی ندارد و به نظر می رسد تکلیف حاکمیت با سینما مشخص نیست که آیا سینما می خواهد یا نمی خواهد.

در کشوری که تیراژ کتاب 200 نسخه است، نمی توان تولید محتوای درست داشت

علم الهدی به ضعف محتوا در حوزه ادبیات، فلسفه و ... نیز اشاره کرد و گفت: در کشوری که تیراژ کتاب 200 تا 300 نسخه است نمی توان تولید محتوای درست داشت، قبل از فیلم نامه باید فضای تنفس فرهنگی داشته باشیم. از سوی دیگر رابطه مستقیمی بین رونق سینماها و درآمد سرانه مردم دارد.

دبیرشورای سیاستگذاری سینمای هنر و تجربه به عملکرد سینمای هنر و تجربه نیز اشاره و عنوان کرد: در 19 ماه گذشته 450 هزار مخاطب جذب کرده ایم که 20 درصد آنها افرادی بودند که بعد از سال ها به سینما می آمدند. 200 جلسه نقد و بررسی نیز در کشور برگزار شده و در حال توجه به شهرستان ها هستیم.

وی اظهار امیدواری کرد 15 کلان شهر به زودی به سینمای هنر و تجربه اضافه شوند و افزود: کسب و کار خرد در این حوزه در حال شکل گرفتن است.

برادران، معاون فناوری مرکز رشد و شکوفایی فناوری ها و هنر قرآنی نیز طی سخنانی به معرفی این مرکز پرداخت و اظهار کرد: در تلاش هستیم محصولاتی به دور از شعارزدگی تولید کنیم.

وی ادامه داد: یکی از مهم ترین حوزه های صنایع فرهنگی رسانه است و رسانه بستری است که می تواند محتوای فرهنگی غنی را منتقل کند و فرهنگ قرآنی هم بخشی از این محتوا است که به شرط نوآوری و دوری از شعارزدگی می توان آن را تولید کرد.

نوآوری حلقه واسط سینما و محتوای غنی دین

برادران تصریح کرد: بسترهای جدید رسانه ای وجود دارد، محتوای غنی اسلام را نیز داریم در این میان باید یک حلقه واسط برای برقراری ارتباط این دو وجود داشته باشد که محتوای قرآنی را با فناوری جدید رسانه ای مرتبط کند.

بخش پایانی این مراسم، جلسه پرسش و پاسخ در خصوص کارآفرینی در حوزه سینما بود که با حضور سعید سعدی، تهیه کننده سینما و تلویزیون، هادی مقدم دوست نویسنده و کارگردان، علی ملاقلی پور نویسنده و کارگردان و امیرحسین علم الهدی، مدیراجرایی و دبیرشورای سیاستگذاری سینمای «هنر و تجربه» برگزار شد.

در این جلسه پرسش و پاسخ، مسئله وجود مشکلات زیاد، متعهد نبودن افراد به امضا (تعهدی) که می دهند، نبود حمایت و ... به عنوان مسائلی مطرح شد که موجب می شود کسی پیشنهاد سرمایه گذاری در حوزه سینما را نپذیرد.

همچنین بی سوادی ممیزان و منظورتراشی برای هر چیزی از دیگر مشکلات موجود در این حوزه مطرح و بر لزوم وجود همزمان دیدگاه فرهنگی و اقتصادی در حوزه سینما تأکید شد.

همچنین این سؤال که باید به سمت محتوای متفاوت برویم یا عرضه متفاوت مطرح شد. لزوم فراهم کردن بسترهای کارآفرینی از دیگر مسائل مطروحه بود و در پایان حاضران خواستار رشد هماهنگ عرصه های مختلف سینما از مدیریت، رسانه گرفته تا فیلم نامه و ... شدند.

captcha