سیدعلی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح اقداماتی پرداخت که در صورت حضور زائران ایرانی در حج 95 برای تأمین سلامت آنها انجام خواهد شد و عنوان کرد: در سال فقط یکبار اجازه ارسال دارو به عربستان را داریم که این داروها در حج و عمره مورد استفاده زائران قرار میگیرد. با توجه به اینکه در حج سال گذشته مقدار زیادی دارو به عربستان ارسال شد و عمره نیز برگزار نشد، داروهای انبار شده در عربستان را بررسی و داروهایی که تاریخ مصرف آنها در حال اتمام بود به کشور بازگردانده شد.
وی اعلام کرد: فقط داروهایی را در عربستان نگه داشتیم که به درد استفاده در حج سال 95 میخورد که اگر نتوانستیم دارو به عربستان ببریم داروی آنجا جوابگوی حج ما باشد و در حال حاضر به غیر از چند قلم محدود، بقیه داروهای مصرفی حج در عربستان وجود دارد.
داروهای حج در شرایط مساعد نگهداری میشود
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به برداشته شدن سردر برخی ساختمانهای متعلق به حج ایران در عربستان آیا برای بیمارستانها و محل نگهداری داروهای ایران مشکلی ایجاد نشده است؟ گفت: خیر داروها در انبارهای خودمان در شرایط مناسب نگهداری میشوند.
تغییر در تیم پزشکی اعزامی به حج/ اعزام 90 درصدی پزشکان با تجربه
مرعشی به تغییرات ایجاد شده در گزینش پزشکان حج نیز اشاره و اظهار کرد: پس از فاجعه منا به این فکر افتادیم که باید در تیم پزشکی بازنگری کرده و ترکیب نیروهای اعزامی را تغییر دهیم و کادری با تجربه به حج ببریم. تا قبل از این اتفاق 70 درصد نیروهای با تجربه و 30 درصد نیروهای جدید را به حج میبردیم که این 30 درصد اعمال حج را به جای میآوردند. در فجایعی مانند منا این 30 درصد در دسترس ما نیستند چون مشغول انجام اعمال حج خود هستند و 100 درصد توانشان در اختیار ما نیست و از نظر شرعی هم در حال احرام برخی از اقدامات را نمیتوانند انجام دهند.
وی ادامه داد: بنابراین به این سمت حرکت کردیم که 90 درصد نیروهای با تجربه و 10 درصد نیروهای جدید به حج اعزام شوند. البته نیروهای پزشکی ما اول راهی عتبات میشوند در آنجا آموزشهایی را میبینند، بعد راهی عمره میشوند و تجربه عمره را کسب و سپس به عنوان پزشک حج عازم حج میشوند که این روند روند خوبی است و تجربه کافی برای پزشکان کسب میشود.
اصول امداد و نجات را به زائران آموزش میدهیم
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت از تغییرات ایجاد شده در برنامه آموزشی زائران نیز خبر داد: در گذشته 10 جلسه آموزشی مسائل بهداشتی و درمانی برای زائران برگزار میشد، اما در سال جاری یک جزوه آموزشی ویژه برای زائران تهیه شده که اصول امداد و نجات را به زائران آموزش میدهد.
مرعشی ادامه داد: اگر هر تعداد نیرو به همراه تیم پزشکی به حج اعزام کنیم باز هم نمیتواند برای پوشش چنین فجایعی کافی باشد بر همین اساس تلاش داریم خود زائران را آموزش دهیم تا اگر چنین اتفاقاتی افتاد زائران بدانند برای خودشان و برای سایر زائران چه اقداماتی باید انجام دهند.
وی از ارائه آموزشهای اولیه حضور در تجمعهای انبوه به زائران نیز سخن گفت و عنوان کرد: به مدیران مجموعهها، مدیران کاروانها و روحانیان نیز آموزشهای امداد و نجات داده میشود چرا که اگر از زبان روحانی مطالب آموزشی به زائران منتقل شود اثربخشی بیشتری خواهد داشت و روحانی کاروان میتواند کمک بزرگی به آموزش امداد و نجات و کمکهای اولیه کند و اکنون جزوات آماده شده است و در صورت برگزاری حج این جزوات در اختیار زائران قرار داده میشود.
مرعشی همچنین گفت: در سطح تخصصیتر این آموزشها برای کادر درمانی نیز ارائه میشود.
وی از تغییر ترکیب دارویی برای زائران نیز خبر داد و اظهار کرد: سعی خواهیم کرد از بسیاری از امکانات پزشکی سعودی در حج استفاده کنیم. عربستان بایستی خدمات پزشکی را به زائران همه کشورها ارائه کنند اما از آنجایی که پتانسیل محدودی دارد، همه کشورها هیئت پزشکی همراه خود میبرند.
دعوت عربستان از پزشکان همه کشورها به غیر از ایران برای حضور در حج
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت اعلام کرد: همه ساله عربستان از تمامی کشورها به غیر از ایران میخواهد که نیروی پزشکی به بیمارستانهای عربستان اعزام کنند و پزشکان مصری، ترکیهای، مالزیایی و ... در بیمارستانهای سعودی حضور دارند.
وی ادامه داد: البته همه کشورها حتی کشوری مانند «بنین» که کمترین زائر را دارد هیئت پزشکی همراه کاروانهای حج دارد اما گستردهترین هیئت پزشکی مربوط به ایران است و پس از ما کشور ترکیه و همطراز با ترکیه، اندونزی قرار دارد.
مرعشی عدم تناسخ زبان را بیشترین مشکل در حوزه ارائه و دریافت خدمات پزشکی عنوان کرد و گفت: انگلیسی زبان دوم بسیاری از کشورهای غیر عرب است ولی ما بیشترین مشکل را در این حوزه را داریم و نمیتوان ارتباط کلامی بین پزشک و بیمار برقرار کرد، از سوی دیگر پزشکان ما نیز در بیمارستانهای سعودی حضور ندارند پس باید میزان خدمات به زائران خود را افزایش دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا برای حج 95 آماده هستید؟ گفت: هزار و 600 پزشک ثبتنام کرده بودند که از بیش از 60 درصد پزشکان آزمونها گرفته شده است.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت در پایان سخنانش گفت: پزشکانی که شاهد فاجعه منا بودند نیز متقاضی حضور دوباره در حج هستند. این کار کار دلی و عاطفی است و پزشکان اعزامی از بسیاری از منافع مادی خود میگذرند و به حج میآیند. برای گرفتن وقت ویزیت از این پزشکان در ایران باید ماهها منتظر و در نوبت ماند؛ اما همین پزشکان در حج مانند پروانه دور زائران میچرخند و هر لحظه در دسترس زائران هستند.