برنامهريزي و انجام پژوهشهاي كاربردي و بنيادين در زمينه مسائل مورد نیاز سازمان و جامعه مانند: سنجش تأثیرگذاری اعزام روحانیون مستمر به مدارس و ادارات دولتی، بررسی سبک زندگی پوشش و آرایش زنان تهران بر مبنای برخورداری از سرمایهی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نمادین، دینداری و شادکامی
حمايت از پاياننامهها و رسالههای دانشجويی و حوزوی در موضوعات مورد نياز سازمان (فرهنگي ـ ديني و اجتماعي) و ارتقای توان علمي سرمایه انساني تبلیغ از طریق برگزاری دوره های آموزش تخصصي و مهارتی جهت اقشار تأثيرگذار جامعه در سراسر كشور (روحانيون مستقر و طرح هجرت؛ مبلغين و ائمه جماعات؛ مبلغات؛ روساي تشكلهاي ديني، هيئات مذهبي و انجمنهاي اسلامي؛ مداحان؛ اساتيد و معلمين بينش ديني مدارس؛ مربیان مهدهای کودک و پیشدبستانی؛ اصناف و بازاريان؛ کارگران؛ كاركنان دولت) از دیگر اقدامات معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی بوده است.
همچنین در سال 1394، قریب به 10 میلیون نفر ساعت در سراسر كشور تحت آموزش تخصصي دورههاي مزبور قرار گرفتهاند.
برگزاری پردیس آموزشهای تخصصی ویژه روحانیون مستقر با حضور 150 نفر از روحانیون مستقر سراسر کشور در مجتمع فرهنگی نور قم به مدت یک هفته و ارائه مجموعهای از دورههای آموزش تخصصی در راستای ارتقای دانش و فنون و شیوههای تبلیغی روحانیون به منظور گسترش کیفی فعالیتهای عرصه تبلیغ و ارائه گواهی نامه آموزش تحت عنوان «مهارتهای تخصصی تبلیغ» به فراگیران از دیگر اقدامات سال گذشته این نهاد بوده است.
همچنین در سال گذشته هم اندیشی اساتید آموزشهای تخصصی با هدف ضرورت تجميع نظرات كارشناسی اساتيد آموزشهای تخصصی در راستای توسعه برنامهها و فعاليتهای آموزش تخصصی متناسب با نيازهای گروههای هدف و توسعه فعالیتهای آموزشهای كارگاهي با اتخاذ روشهای بديع در حوزه فرهنگي و دینی و همچنین تأکید و توجه جدی به استانداردسازی آموزشهای تخصصی صورت گرفت.
نظارت و ارزیابی از برنامهها و فعالیتهای آموزش تخصصی سراسر کشور با هدف و رويكرد تعامل، همفكري و مشاركت در برنامهريزي و هدايت فعاليتهای آموزش تخصصی؛ ارائه مشاوره پيرامون موضوعات و سرفصلها آموزشهای تخصصی گروههای هدف؛ ارائه نقطه نظرات در مقوله شكل برگزاری دورهها؛ پشتيبانی موثر فكری و علمی از فعاليتهای حوزه آموزش؛ رفع موانع و مشكلات برگزاری دورههای آموزش تخصصی و همچنین توسعه كمی و كيفی فعاليتهای حوزه آموزش با نگرش به نيازسنجی و پالايش دادهها نیز انجام شد.
سفارش توليد محتوا، نقد، بررسی و حمایت از خريد آثار متون فرهنگ دينی و تجهيز و تقويت بيش از دو هزار و250 كتابخانه شبستان (تخصصی حوزه دين و روستايی) در مساجد، حوزات علميه و مدارس صدراي سراسر كشور و ارسال 258 عنوان کتاب به تعداد بیش از 240 هزار جلد كتاب، نشريه، نرمافزار و مجموعه نمایشگاهی جهت تجهيز آنها با مبلغ اهدایی پشت جلد به میزان بیش از 22 میلیارد ریال از دیگر اقدامات معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی بود.
به گزارش ایکنا توليد دادههای دينی در فضای وب و انعكاس در پايگاه اطلاعرساني معاونت پژوهشی و آموزشی به نام «پژوهه دين»، استمرار تجهیز و بروز رسانی کتابخانه تخصصی سازمان با بیش 35 هزار جلد کتاب جهت بهرهگیری پژوهشگران در حوزههای فرهنگی دینی و رصد فرهنگی و آینده نگاری کالاهای فرهنگی در سه سطح ارزشهای بنیادین منجر به تولید کالاهای فرهنگی؛ آینده پژوهشی و تبیین وضعیت کالاهای فرهنگی؛ آینده نگاری کالاهای فرهنگی نیز از اقداماتی بود که می توان از انجام آنها در سال گذشته خبر داد.
همچنین معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی موفق به برگزاري 750 جلسه گفتمان دینی در طول سال در سطح دانشگاهها و حوزات علمیه سراسر كشور با موضوعات فرهنگی، دينی و اجتماعی و با حضور جوانان و نوجوانان با هدف تنوير اذهان آنها شد.
توليد برنامه تلويزيوني 13 قسمتی «نقش تازه» با هدف ترویج سبک زنگی ایرانی - اسلامی و پخش از شبكه یک سيمای جمهوری اسلامي ايران نیز در سال گذشته صورت گرفت.
جمع بندی اقدامات صورت گرفته از سوی معاونت پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی را اگر در مقابل تمام هجمه های فرهنگی که به کشور وارد می شود در نظر بگیریم (با تأکید بر اینکه سازمان تبلیغات اسلامی فقط یکی از نهادهای مسئول در قبال فرهنگ دینی کشور است) تنها نکته ای که به وضوح مشخص است، لزوم تلاش و برنامه ریزی وسیع تر و عمیقتر برای اعتلای فرهنگ دینی کشور و عمق بخشی به این فرهنگ در میان نسل جوان است.
در اصل آنچه ما در راستای برنامههای فرهنگی دینی انجام می دهیم در مقابل میزان هجمههای وارد بر این فرهنگ بسیار کم و حتی گاهی ناچیز است.اما سؤالی که در این میان به شدت مطرح شده و نگران کننده است، این است که آیا بودجه لازم برای تداوم همین برنامهها در سال جاری نیز وجود دارد؟
حجت الاسلام سید محمدحسن ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی پس از بررسی و تصویب بودجه سال جاری در مجلس عنوان کرد: از حوزه هایی که در بودجه سال 95 به گونه ای شایسته گام برداشته نشد بخش فرهنگی است.
بودجه نهادهای دینی و فرهنگ کشور در هیچ سالی با میزان مشکلات این حوزه هماهنگی نداشته است اما با در نظر گرفتن کلی شرایط کشور، به نظر می رسد نهادهای فرهنگی دیگر نباید به فکر گسترش کمی برنامههای دینی خود باشند و تنها میتوانند با تمرکز بر بعد کیفی عملکردهای خود حرفی برای گفتن در حوزه فرهنگ دینی کشور پیدا کنند. بعدی که به نظر می رسد با تلاش فردی تک تک مبلغان برای ارتقای توانمندی شخصیشان در معرفی درست دین می تواند تحقق یابد.
اگر قرار است هر کدام از مبلغان دینی به راستی در راستای فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص نام گذاری سال به عنوان «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» گام بردارند، افزایش توانمندی علمی و ارتباطی خود را باید منظور نظر قرار داده و بدون اینکه منتظر هر نهاد یا سازمانی باشند، به سراغ کتاب ها، جزوات، لوح های فشرده و سایر منابع آموزشی که در دسترس آنها قرار دارد، رفته و با مطالعه و پژوهش فردی و در نظر گرفتن نیازهای همان جامعهای که در آن زندگی می کنند، در راستای اقدام و عمل ترویج اسلام فعالیت کنند.