به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش به مناسبت هفته معلم اولین سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه امروز تهران بود.
وی با اشاره به اینکه در دوران دفاع مقدس بیش از 36 هزار دانش آموز و قریب به 5 هزار معلم، مربی و فرهنگی شهید داشته ایم، یاد و خاطره سه معلم شهید رجائی، باهنر و مطهری را گرامی داشت.
فانی عنوان کرد: امسال هفته معلم با عید مبعث مقارن شده است. پیامبر می فرماید «من معلم بر انگیخته شدهام» و این تقارن هفته معلم و عید مبعث پیامی در خور و شایسته معلمین کشورمان دارد و انتخاب شهادت مطهری به عنوان روز معلم انتخابی شایسته و به جاست.
وی ادامه داد: مطهری انسانی بود که در محضر معلمان و استادان بزرگ اصول، کلام و عرفان را آموخت و به معنای واقعی تدبر و تعمق، در دین فقیه بود. او انسانی وارسته و دردمند بود که دغدغه اصلیش پالایش دین از کجیها و انحرافات بود و در این مسیر بزرگ از سختی راه و بدخواهی کج اندیشان ترسی به دل راه نداد.
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: وجود استاد مطهری در شرایطی که انحرافات فراوانی به دین نسبت می دادند برکت و نعمت بزرگی برای اسلام بود و وی معلمی بود که با کوله باری از اندیشه های ناب و اصیل اسلامی از حوزه به محیط دانشگاه آمد و با تمام نیرو و توان از اسلام حقیقی دفاع کرد و در مسیر این دفاع و اصلاح گری هم در مقابل روشنفکران غربزده ایستاد و هم در مقابل انسان های متحجر که از دین و متقتضیات زمان خود آگاهی نداشتند.
وی تصریح کرد: شهید مطهری با داشتن برخی ویژگی ها بدون شک یکی از بارزترین، موفق ترین و پیشروترین متفکران اسلامی در عصر حاضر است. او در گستردگی فکر، درک درست از زمان، شناخت مسائل فکری و توجه به واقعیات سرآمد بود و با توجه به این ویژگی ها عمر پر برکت خود را در راه شناخت اسلام و شناساندن این تفکر به شیفتگان علوم و معارف اسلامی وقف کرد به این جهت است که مطهری به حقیقت و درستی به عنوان الگویی موفق و وارسته به نسل جست و جوگر ما معرفی شده است. جایگاه علمی این معلم بزرگ به گونه ای است که امام او را در اسلام شناسی و شاخه های مختلف فکری و علوم قرآنی بی نظیر می داند و آثار او را بدون استثنا خوب و بی نظیر معرفی می کند.
فانی تصریح کرد: ما هم در آموزش و پرورش تلاش کرده ایم دانش آموزان از طریق برگرداندن کتاب ها و آثار فکری این معلم بزرگ به زبان کودک و نوجوان از چشمه ساز اندیشه او بهره مند شوند.
وی در ادامه به بیان جایگاه علم و معلم و اهمیت عالم پرداخت و اظهار کرد: تعلیم و تعلم از شئون الهی است و این شأن و جایگاه موهبتی است که خداوند آن را به پیامبران و اولیای خود ارزانی کرده است تا مسیر هدایت را به بشر بیاموزند و به همین دلیل است که از علم و تعلیم به عنوان سنت حسنه آفرینش یاد میشود.
ارزش مرکب و جوهر معلمان بر خون شهیدان فزونی خواهدداشت
فانی ادامه داد: امام صادق(ع) در خصوص مقام معلم میفرماید: وقتی روز قیامت می شود خداوند تمام انسانها را جمع می کند و چون ترازوی اعمال نهاده شود خون شهدا را با جوهر عالمان و معلمان می سنجد و ارزش مرکب و جوهر معلمان بر خون شهیدان فزونی خواهدداشت. این ارزش به این دلیل است که شهیدان در سایه سار تعلیم معلمان به خدا راه یافته و لیاقت شهادت نصیبشان شده است.
وی با اشاره به فعالیت معلمان در دورترین نقاط کشور که هیچ نشانه ای از دستگاه های حاکمیتی در آنجا نیست، گفت: این سوز و گدازی که در معلمان برای تربیت انسان ها می بینیم از جنس همان عشق پیامبران برای تربیت و هدایت انسانها است.
نهادهای مذهبی به مدارس کمک کنند
فانی خواستار مشارکت همه به ویژه نهادهای دینی و مذهبی از جمله مساجد، کانون های مساجد و کانون های محله ها در کمک به مدرسه ها شد و گفت: امروز اموزش و پرورش و نظام اموزشی کشور باید به دغدغه اصلی و مهم همه بخش های دولتی و غیر دولتی تبدیل شود و ما در آموزش و پرورش آغوش خود را برای جلب همکاری های همه گشوده ایم. خیرین مدرسه ساز بعد از پیروزی انقلاب به طور متوسط روزانه هفت کلاس درس ساخته اند و از بین 500 هزار کلاس درس در کشور بیش از 100 هزار کلاس درس با تحصیل قریب به 2 میلیون دانش آموز توسط خیرین مدرسه ساز احداث شده است و این زمینه های مشارکت مردم را در امر تعلیم و تربیت نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه از 11 اردیبهشت تا 11 خرداد جشنواره های خیرین مدرسه ساز در کشور برگزار می شود، گفت: آموزش و پرورش در دولت تدبیر و امید تلاش وافر نموده که از کارهای شتاب زده و آزمایش نشده که می تواند مشکلاتی را برای معلمان و اولیا به وجود بیاورد پرهیز کند. از ابتدا اعلام کردیم هیچ طرحی تا وقتی که به صورت آزمایشی اجرا نشود در سطح ملی اجرا نخواهد شد، تا مانع از تحمیل هزینه های نابه جا به کشور شویم.
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: از ابتدای فعالیت این دولت هیچ طرحی را عجولانه و بدون ایجاد فضای همدلی خانواده ها اجرا نکرده ایم و اکنون در سراسر کشور در بیش از 105 هزار مدرسه با تلاش های قریب به یک میلیون همکار فرهنگی، بیش از 13 میلیون دانش آموز مشغول تحصیل هستند.
برکت طرح رتبه بندی معلمان در سال 95 به آنها خواهد رسید
وی همچنین گفت: علی رغم محدودیت ها و تنگناهای دولت در بعد رفاهی و معیشت با حمایت رئیس جمهور از سال 94 طرح رتبه بندی معلمان را اجرا کردیم که آثار و برکات آن در سال 95 به جامعه معلمان خواهد رسید و امیدواریم با این کار از دغدغه های معیشتی معلمان کم کنیم، البته این اقدام در مقایسه با تلاش های معلمان زیاد نیست.
احیای 600 دارالقرآن و اجرای طرح حفظ قران با مشارکت 7 میلیون دانش اموز
وزیر آموزش و پرورش در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر توجه جدی به ترویج فرهنگ قرآنی و آشنایی دانش آموزان با سیره امام و معصومان(ع) و فرهنگ نماز، گفت: 600 دارالقرآن را احیا کرده ایم، تلاش علمی شده تا کیفیت مدارس قرآنی را بالا بریم و با مشارکت 7 میلیون دانش آموز طرح حفظ قران را برگزار کردهایم و طرح انس با اهل بیت(ع) نیز با مشارکت 6 میلیون کودک و نوجوان اجرا شده است.
تجهیز 63 پژوهش سرا به آزمایشگاه های نانو
وی ادامه داد: با حضور روحانیان و معلمان واجد الشرایط در بیش از 55 هزار مدرسه کشور همه روز نماز جماعت به صورت باشکوه اقامه می شود و بیش از 600 هزار دانش آموز را به اردوهای راهیان نور با رعایت سلامت فرزندانمان اعزام کرده ایم. همچنین به سلامت جسمی و روحی و صیانت از آسیب های اجتماعی توجه ویژه شده و علاوه بر برگزاری 15 هزار جنگ شادی و 500 هزار اردوی علمی فرهنگی و المپیاد درون مدرسهای، دو ساعت درس بهداشت و سلامت در برنامه درسی مدارس گنجانده شده است. بیش از 500 پژوهش سرا نیز ایجاد شده که 63 پژوهش سرا به آزمایشگاه های نانو مجهز شدهاند.
فانی همچنین از ایجاد 150 هزار کتابخانه کلاسی در مدارس، افزایش تعداد کتاب یاران دانش اموز تا 128 هزار نفر و تجهیز کتابخانه های مدارس به 105 میلیون جلد خبر داد.
وی با اشاره به اینکه امروزه فضای مجازی و محتوای کنترل نشده آن به دغدغه اصلی اولیا تبدیل شده است، گفت: برای در امان ماندن فرزندان از این فضا شبکه ملی مدارس را توسعه و اقدام به ایجاد شبکه دانش آموزان با محتوای بومی و هدفند کرده ایم.
وزیر آموزش و پرورش در خصوص اجرایی شدن سند تحول در آموزش و پرورش که تصویب آن قریب به 10 سال طول کشیده است نیز گفت: اجرای این سند همیشه یکی از خواسته ها و مطالبات مسئولان ارشد نظام و مردم از آموزش و پرورش بوده که با ایجاد شورای راهبری سند تحول شاهد اجرایی شدن برنامه های زیر نظام های اصلی سند هستیم و تصمیم گرفته شده در طول برنامه ششم توسعه همه برنامه های آموزش و پرورش مبتنی بر این سند مهم باشد.
تصویب اساسنامه مدارس عشایر پس از 70 سال
وی همچنین اعلام کرد: تغییرات متناسب با سند تحول تا پایه نهم اجرا شده و از ابتدای سال آینده تحصیلی پایه دهم هم بر اساس این سند در مدراس استقرار خواهد یافت. همچنین بعد از 70 سال اساسنامه مدارس عشایر به منظور ایجاد فرصت های ویژه برای توانمند سازی عشایر تصویب شده و افزایش نرخ پوشش نوآموزان پیش دبستانی و رسیدگی به مدارس محروم مرزی و دو زبانه از اقداماتی است که صورت گرفته است.
110 مدرسه با یک دانش اموز تأسیس شده است
فانی با تأکید بر توجه به توسعه عدالت آموزشی، عنوان کرد: 110 مدرسه در کشور با یک دانش آموز تأسیس شده و این نشان می دهد دولت و نظام اسلامی به دنبال انسداد مبادی بی سوادی، در تلاش است تا دانش آموزان از تحصیل محروم نمانند. بیش از 70 هزار کودک لازم التعلیم نیز از طریق مراجعه به منزل دانش آموزان شناسایی شده و 5 هزار مدرسه با تعداد کمتر از 5 دانش آموز در کشور نیز داریم. بیش از 400 هزار دانش آموز نیز در مدارس شبانه روزی مشغول تحصیل هستند.
وی ادامه داد: درصد پوشش ابتدایی به 98.6 درصد، پوشش متوسطه اول 94 درصد و متوسطه دوم به بیش از 82 درصد رسیده است.
فانی با اشاره به نام گذاری سال، گستردگی آموزش و پرورش و ارتباط آن با بیش از 40 میلیون نفر در کشور، به نقش کلیدی آموزش و پرورش در فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: تلاش می کنیم دانش آموزان با فرهنگ کار، تولید، تدبیر امر معاش و زندگی اقتصادی با درک موقعیت اقتصادی خود و جامعه آشنا شوند و آنان را با الگوهای ملی تولید، توزیع و مصرف منابع، کالا و خدمات بیشتر آشنا می کنیم.
وی تصریح کرد: برای پیگیری اقتصاد مقاومتی می توانیم از کتاب های درسی، برگزاری مسابقات، برنامه های فرهنگی و پرورشی، آموزش مهارت های فنی و حرفه ای، اصلاح الگوی مصرف و ترویج زندگی ایرانی اسلامی کمک بگیریم. در بعد عمومی نیز آموزش و پرورش در حال چابک سازی اداری، تمرکز زدایی و واگذاری اختیارات به استان ها، مناطق و مدارس است.