حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر خدامیان آرانی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به سال روز بزرگداشت شیخ کلینی گفت: یکی از اشتباهات رایج
حتی در حوزه این است که کتاب «الکافی» را که خود دارای سه بخش است به اصول کافی میشناسند در حالی که اصول، فروع و روضه مجموعه تشکیلدهنده این کتاب است.
وی اظهار کرد: این مجموعه در چاپ قدیم در هشت جلد و در چاگ جدید در 15
جلد منتشر شده است و ایشان علاوه بر این کتاب روایی، کتابی رجالی هم داشته که به
دست ما نرسیده است.
خدامیان آرانی بیان کرد: مرحوم کلینی 20 سال بر روی این کتاب که خیلی
قطور هم نیست زحمت کشید که کم نظیر است و به تعبیر خود ایشان همه
روایات معتبر شیعه را از اصول اربع مائه جمعآوری و تبویب کرده است.
این محقق و نویسنده اظهار کرد: این اثر واقعا جای سپاس از ایشان را
دارد ولی مع الاسف این کتاب شریف که با این زحمات نوشته شده در حوزه علمیه مفغول
است و تا همین یکی دو سال اخیر در دروس حوزه خبری از آن نبود.
پژوهشگر پژوهشکده حدیث حوزه عنوان کرد: تا امسال در حوزه علمیه، کلاسی
با عنوان حدیثخوانی کافی نداشتیم در حالی که این کتاب منبع فقه و اصول فقه است البته
امسال درسی با این عنوان در حوزه راهاندازی شده است.
مدرس سطح عالی حوزه در پاسخ به این سؤال که چرا برخی میزان روایات ضعیف کتاب کلینی را تا 9 هزار عنوان کردهاند بیان کرد: این مسئله به موضوع مبنایی قدما و متاخران در تعریف ضعیف و صحیح باز می گردد زیرا قدما حدیث را به صحیح و ضعیف تقسیم میکردند ولی از دوره علامه حلی تقسیم بندی روایت، چهار نوع شد و علت این ضعف از این زاویه است وگرنه بر طبق مبنای اتخاذ شده توسط کلینی تمامی روایات کافی معتبر است.
روایات معتبر کلینی
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: متاخران بعد از علامه حلی معتقدند تنها راه برای اطمینان به حدیث، فقط وثوق السند است ولی قدما مبنای وثوق الصدوری را داشتند و وثاقت سند یکی از راههای اطمینان محسوب میشود.
وی ادامه داد: امروزه جای یک گروه در حوزه علمیه خالی است تا شرح فارسی کاملی بر همه احادیث کافی بنویسند زیرا شروحی توسط بزرگانی مانند مجلسی و ملاصدرا نوشته شده ولی یا ناقص است و یا تنها به واژه ها پرداخته شده و شرح کامل و جامعی وجود ندارد.
ضرورت شرح فارسی بر کافی
خدامیان گفت: نیازمند شرح کاملی به زبان فارسی از ابتدا تا انتهای کتاب الکافی برای استفاده عمومی و یا محققان هستیم که جای این مسئله خالی است زیرا این کتاب اشکالات موجود در استبصار و من لا یحضر را نیز ندارد و تبویب آن دقیق و سامان یافته است.
این پژوهشگر ادامه داد: روایات تفسیری مرحوم کلینی را میتوان به صورت مستقل در قالب کتابی منتشر کرده و این پروژه علمی نیز میتواند توسط علاقهمندان به این مباحث صورت بگیرد.
رفع مظلومیت الکافی
وی افزود: برای مغفول ماندن کتاب الکافی اگرچه کارهایی شده ولی باید تدابیر بیشتری اندیشیده شود و جزء دروس اصلی حوزه قرار بگیرد تا کافی از مغفولیت و مظلومیت بیرون بیاید.