
به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، کتاب « در پرتو وحی»، درسهایی از قرآن در محضر آیتالله العظمی موسوی اردبیلی» به قلم حجتالاسلام والمسلمین سید ابوالفضل موسویان عضو هیات علمی دانشگاه مفید در دوجلد به چاپ رسید.
جلد اول این کتاب در سه بخش تاریخ قرآن (شامل وحی، نزول قرآن، تنظیم قرآن، تحریف قرآن و قرائات مختلف قرآن) بخش علوم قرآنی (شامل فهم قرآن، تأویل، زبان قرآن، اعجاز قرآن و نظریه صرفه ) و بخش معارف قرآن ( شامل دین از منظر قرآن، خلقت انسان در قرآن و نگاهی به آیات اقتصادی قرآن ) تهیه و تدوین شده است.
جلد دوم نیز به تفسیر سورههای حمد، بقره، نساء، الرحمن، مزمل، مدثر، علق و سوره قدر پرداخته است.
این کتاب به کوشش مرکز مطالعات قرآن دانشگاه مفید تهیه و توسط انتشارات دانشگاه مفید به چاپ رسیده است.
از دیگر بیانات آیتالله العظمی موسوی اردبیلی، مرجع عظام تقلید در این کتاب که توسط حجتالاسلام والمسلمین سید ابوالفضل موسویان به رشته تحریر در آمده میتوان به جلد اول این کتاب ، صفحه ٨٨ الی ٩٠ اشاره کرد که «قرآن کتابی است که مسائل تاریخی، اخلاقی و... را بیان میکند، ولی کتاب اخلاقی نیست، کتاب علمی هم نیست، بلکه به گفته خود «هدیً للناس» است. وجود ابهامات در کتاب علمی ایرادی ندارد مثلاً نظریه انیشتین را فردی ممکن است بارها بخواند ولی چون نیاز به ریاضیات عالی دارد مطالبی از آن را درک نکند. یا در تاریخ آمده که بوعلی سینا کتاب ما بعد الطبیعه را چندین بار خواند اما چیزی از آن را نفهمید. این ویژگی کتب علمی است، اما قرآن که برای هدایت مردم آمده و تا قیامت برای انسان ها حجت و راهنما است چگونه میتواند دارای ابهام باشد و با چه منطقی میتوان قبول کرد که قابل فهم نیست؟
خداوند متعال این کتاب را به زبان عربی آشکار «بلسان عربی مبین» نازل فرمود و برای متذکر شدن انسان، آن را آسان قرار داد «ولقد یسّرنا القرآن للذکر» تا آن را سرلوحه خود قرار دهند «لعلکم تتقون» یا مورد رحمت الهی قرار گیرند «لعلکم ترحمون»
با این وجود بسیاری از معانی آن بر اهل تحقیق پوشیده است تا چه رسد به مردم عادی.
حضرت علی(ع) میفرماید: «وان القرآن ظاهره انیق وباطنه عمیق ... لا تفنی عجائبه ولا تنقضی غرائبه»؛ همانا قرآن ظاهری زیبا و باطنی عمیق دارد. مطالب شگفتآور و اسرار نهفته آن پایان نمییابد.
همان طور که گفته شد کلیت قرآن قابل فهم برای مردم است، با این تفاوت که هر کسی با توجه به درک و معرفت و سعه وجودی خود از آن بهرهبرداری میکند.
حضرت امامعلی(ع) راجع به کتاب خداوند و نوع درک مردم می فرماید: « کتاب الله عزوجل علی اربعة أشیاء علی العبارة والاشارة واللطائف والحقایق؛ فالعبارة للعوام، والإشارة للخواص، واللطائف للاولیاء والحقایق للانبیاء.»
بنابراین فهم افراد مختلف نسبت به درک آیات بسیار متفاوت است و کُنه و حقیقت قرآن برای نبی و اهل بیت(ع) امکان دارد، هر چند عوام هم به اندازه درک خود از آن استفاده میکنند، پس برای درک حقیقت قرآن باید به اهلبیت(ع) مراجعه کنیم، زیرا آنان مفسران و راسخان در علم هستند.»

علاقهمندان برای تهیه این کتاب ارزشمند میتوانند به غرفه مركز حفظ و نشر آثار آيتالله العظمى موسوى اردبيلى در نمايشگاه كتاب تهران، قسمت عمومى، سالن دوم، راهروى دوم، غرفه ٣٩ مراجعه کنند.
*علیرضا برومند