کد خبر: 3497280
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۰
دبیر علمی همایش علوم انسانی قرآن‌بنیان:

لازمه ایجاد تمدن اسلامی اسلامی‌سازی علوم انسانی است

گروه حوزه‌های علمیه: مسئله تحقق تمدن نوین اسلامی که از مطالبات مقام معظم رهبری است یکی از مهمترین ضرورت‌های اسلامی‌سازی علوم انسانی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین حمیدرضا بصیری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) دیشب 22 اردیبهشت ماه در پیش همایش علوم انسانی قرآن بنیان در مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران گفت: تحول در علوم انسانی سالیانی است که مطرح شده و جزء مطالبات حاکمیت و رهبری است ولی سؤال نخست این است که این تحول باید از کجا شروع شود؟

وی ادامه داد: مهمترین مبحث، مبانی است و اگر مبانی مشخص نشود هر کاری بخواهیم بکنیم بی فایده است و اگر مبانی روشن شود اختلاف در تئوری خواهیم داشت که نمونه آن اختلافات آراء فقهی است و امری طبیعی محسوب می شود.

وی اظهار کرد: همان طور که فقه فقیهی را نمی توانیم بگوییم غیر اسلامی است آرای مختلف علوم انسانی ـ اسلامی نیز می تواند این ویژگی را داشته باشد.

ضرورت اسلامی‌سازی

بصیری درباره ضرورت اسلامی‌سازی بیان کرد: مسئله تحقق تمدن نوین اسلامی که از مطالبات رهبری است یکی از مهمترین ضرورت های این کار است و برای اینکه جامعه و تمدن اسلامی محقق شود از لوازم اصلی آن تشکیل نظامات مختلف سیاسی و اقتصادی و ... است.

دبیر علمی همایش تصریح کرد: کشور ما در حیطه نظام‌سازی رشد زیادی کرده است و اگر کم کاری وجود دارد در مراحل اجرایی و افراد است البته یکی از نظامات مغفول، نظام علمی است با اینکه تولیدات و رشد علمی داریم اما نظام‌سازی علمی نداریم.

بصیری عنوان کرد: علوم انسانی هدایتگر همه علوم دیگر است و اگر به این مسئله توجه لازم را نداشته باشیم رسیدن به جامعه اسلامی با تاخیر زیادی صورت می گیرد و تمدن اسلامی هم شکل نخواهد گرفت بنابر این برای نظام سازی باید به علوم انسانی توجه شود.

فلسفه مبنای آغاز اسلامی‌سازی نیست

وی تاکید کرد: باید از مبانی و اغراض، این بحث شروع شود قبل از آنکه بخواهیم از تربیت استاد و سرفصل‌های درسی و ...شروع کنیم بنابر این قرآن و سنت مبنای آغاز راه است و رفتن سراغ فلسفه و ... به عنوان مبنا نادرست است.

بصیری با بیان اینکه آیا قرآن می‌تواند بنیان علوم انسانی قرار گیرد همان طور که برخی می گویند نمی‌تواند ادامه داد: بالاترین دلیل برای رد این نظر، مراجعه به خود قرآن است، چون از آن می‌توان آیاتی استخراج کرد که نشان می دهد، قطعا قرآن در موضوعات علوم انسانی حرف برای گفتن دارد.

وی افزود: ما هر تعریفی که از علوم انسانی ارایه بدهیم قرآن باید درباره آن نظر بدهد زیرا در ضیق‌ترین تفسیر قرآن تبیان برای هدایت بشر است و هر تعریفی از علوم انسانی به هدایت بشر ارتباط دارد.

بصیری با اشاره به همایش علوم انسانی قرآن بنیان که از دانشگاه علامه آغاز شده است اظهار کرد: دانشگاه علامه با بیش از 500 عضو هیئت علمی در همه شاخه های علوم انسانی یکی از بزرگترین مراکز علمی در این زمینه است به همین دلیل شروع همایش را از این دانشگاه داشتیم و ارتباطاتی نیز با حوزه داشتیم.

وی اظهار کرد: بناداریم برای نوبت‌های آینده همایش، موضوعات تخصصی را دنبال کنیم و هر دو سال یکبار در یک موضوع تخصصی، این همایش برگزار شود.

captcha