کد خبر: 3500467
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۴
بررسی چرایی چاپ قرآن‌های بدون مجوز/2

ضوابط پیچیده‌ای که ناشران قرآنی با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند

گروه ادب: مدیر مسئول انتشارات قدر ولایت گفت: ضوابط پیچیده و زمان‌بری در حوزه صدور مجوز و چاپ قرآن وجود دارد که برخی از ناشران به همین دلیل اقدام به چاپ قرآن بدون مجوز می‌کنند.

احمد عطایی، مدیر مسئول انتشارات قدر ولایت در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره اینکه چرا دست برخی ناشران متخلف در حوزه چاپ قرآن‌های بدون مجوز باز است، گفت: بخشی از این موضوع به ناشر و قانون‌پذیری وی بستگی دارد. متأسفانه قانون‌پذیری در بین ناشران کمتر رواج دارد. از سوی دیگر زمان‌بر بودن صدور مجوز برای قرآن سبب می‌شود که ناشر به دنبال راه‌های میان‌بر برای چاپ قرآن باشد.
وی افزود: بخشی از موضوع تخلف ناشران در چاپ قرآن مربوط به هزینه‌ها می‌شود که ناشر می‌خواهد بدون پرداختن هزینه‌ای برای خط قرآن، آن را به چاپ برساند و به همین دلیل از گرفتن مجوز امتناع می‌کند که تخلف آشکاری است.
عطایی درباره زمان‌بر بودن صدور مجوز قرآن توضیح بیشتری ارائه کرد و گفت: برای دریافت مجوز اولیه قرآن باید ناشر دو تا سه ماه در نوبت باشد. پس از چاپ نیز باید یک نسخه از آن برای بررسی به سازمان دارالقرآن سپرده شود که این امر نیز زمان‌بر است و عملاً حدود 5 ماه نیاز است تا یک قرآن مجوز نشر بگیرد، حتی برای چاپ دوم نیز باید این روند طی شود که واقعاً برای ناشر زیان‌آور است.
وی در ادامه ملزم کردن ناشران به چاپ قرآن با رسم‌الخط خاص را نیز یکی از مشکلات ناشران قرآن دانست و تصریح کرد: به قرآن‌هایی که به خط ایرانی به عنوان مثال نیریزی باشد، اجازه چاپ داده نمی‌شود و یا در مورد ترجمه‌های قدیم مانند ترجمه مرحوم الهی‌قمشه‌ای مجوز صادر نمی‌شود که همه این موارد آسیب‌هایی را به کار ناشران قرآن وارد می‌کند؛ چرا که فیلم و زینک‌های این قرآن‌ها به عنوان سرمایه ناشر محسوب می‌شود و فیلم و زینک‌های جدید مستلزم سرمایه‌گذاری سنگینی است.
این ناشر با اشاره به وضعیت نامناسب کتاب و صنعت نشر اظهار کرد: با توجه به اوضاع نشر کتاب، بسیاری از ناشران به چاپ قرآن روی آورده‌اند و از طرفی هم ناشرانی هستند که اغلب با حمایت‌های دولتی قرآن‌های خود را با 60 – 70 درصد تخفیف یعنی با بهای 6 – 7 هزار تومان عرضه می‌کنند و ما که با نگاه غیرانتفاعی قرآن چاپ می‌کنیم، آنها را با بهای 15 هزار تومان عرضه می‌کنیم؛ از این رو این ناشران موفق‌تر از ما عمل می‌کنند.
عطایی درباره بهای تمام شده قرآن گفت: قرآن‌ها از سوی ناشران با ویژگی‌های متفاوتی به چاپ می‌رسند. ممکن است کاغذ آنها معمولی 70 گرم یا کاغذ پوستی 40 گرم، دو رنگ یا چهار رنگ باشد که در صورتی که قرآن با کاغذ معمولی 70 گرم به چاپ برسد، صفحه‌ای 20 تومان هزینه دارد که برای قرآن 616 صفحه‌ای 12 هزار و 320 تومان می‌شود؛ در حالی که برخی ناشران با حمایت‌هایی که می‌شوند و یا ناشرانی هستند که کاغذ را با قیمت ارزانتری وارد می‌کنند، می‌توانند قرآن را با بهای تمام شده پایین‌تری چاپ و عرضه کنند، اما برای ما که ناشر خصوصی و مجبور هستیم کاغذ را از بازار آزاد، بندی 80 هزار تومان و کاغذ پوستی را بندی 110 هزار تومان خریداری کنیم، بیش از اینها می‌شود.
مدیر مسئول انتشارات قدر ولایت با اشاره به خلأهای نظارتی در حوزه چاپ و نشر قرآن نیز بیان کرد: در صورتی که وزارت ارشاد قبل از ترخیص کتاب از صحافی بر شمارگان، کیفیت و بهای آن نظارت و کنترل کند، بسیاری از راه‌های تخلف برای ناشران متخلف بسته و این امر سبب می‌شود مسئولان بر حوزه چاپ و نشر قرآن نظارت میدانی داشته باشند، همچنین قوانین و ضوابط پیچیده‌ای بر سر راه ناشران قرار ندهند که مجبور به تخلف در این حوزه شوند. 
captcha