به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام و المسلمین مهدی دهقان، مدیرکل اجرای امور زکات کشور در نشست خبری که صبح امروز 5 خرداد ماه در کمیته امداد امام خمینی(ره) برگزار شد به تشریح وضعیت دریافت زکات در کشور پرداخت.
وی با بیان اینکه بهترین زمان برای تبلیغ و
ترویج زکات ماه مبارک رمضان است، اظهار کرد: در این ماه ما موضوع فطریه، زکاتهای
مستحبی دیگر را در پیش داریم به همین مناسبت در هفته آینده اجلاس سراسری زکات را
با همکاری سازمان حج و زیارت برگزار میکنیم.
دهقان افزود: پیش از آغاز اجلاس گروهها را انتخاب و در پنج کمیته شامل: کمیته فقه و زکات، کمیته زکات و حکومت صالحین، کمیته زکات هنر و رسانه، کمیته جایگاه زکات در دانشگاه و جایگاه زکات در حوزه در برخی استانهای کشور ساماندهی کردهایم.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب زکات را به عنوان عاملی نظامساز معرفی میکند، عنوان کرد: این معرفی از سوی مقام معظم رهبری به این دلیل است که زکات یک مسئولیت مالی در برابر فقرا ایجاد میکند.
رئیس مرکز زکات با اشاره به کمیتههای جایگاه زکات در دانشگاه و حوزه اظهار کرد: در این راستا لازم است که به صورت علمی به موضوع زکات پرداخته شود پژوهشها و مقالاتی پژوهش محور در رابطه با بحث زکات و نقش آن در اقتصاد مقاومتی و همچنین نحوه افزایش زکات مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: در قرآن 32 بار واژه زکات آمده و خمس نیز یک بار مطرح شده است؛ تفاوت زکات و خمس در این است که زکات تنها طهارت مال نیست، بلکه از آنجایی که 27 بار در کنار نماز آمده تاکیدی است که زکات نقش مهمی در سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی جامعه اسلامی دارد.
وی در انتقاد از عدم پرداختن به مسئله زکات در نظام آموزشی کشور تصریح کرد: در حال حاضر در کلیه دروس مدارس و دانشگاها به صورت عمومی بخشی به نام زکات وجود ندارد که باید مقدماتی برای آن فراهم شود.
وی در ادامه با بیان اینکه در سال 94 مرکز زکات 320 میلیارد تومان را به شورای عالی زکات متعهد شد عنوان کرد: از این میزان 231 میلیارد تومان را دریافت کردیم که 60 درصد آن در امر فقرا و 20 درصد در پروژههای عمرانی میبایست مصرف میکردیم.
دهقان همچنین با بیان اینکه دولت نیز در جهت تشویق زکات دهندگان برای پرداخت زکات و مشارکت در ساخت و ساز پروژهای عمرانی وعده 100 میلیارد تومان را داده بود، عنوان کرد: متأسفانه از سوی دولت هیچ دریافتی نداشتیم حتی اواخر سال گذشته ما به دنبال وصول 6 میلیارد تومان از این 100 میلیارد بودیم که متاسفانه محقق نشده و همین امر موجب رکود در دریافت زکات شد.
وی با تاکید بر اینکه دبیرخانه زکات اصلا به دولت تکیه ندارد، عنوان کرد: تعهد دولت برای تشویق زکات دهندگان بود تا افرادی که زکات میدهند دولت نیز مقداری بر روی آن گذشته و صرف پروژههای عمرانی کند.
وی افزود: در بحث زکات واجب از 231 میلیارد تومان دریافتی 131 میلیارد آن زکات واجب و 59 درصد آن زکات مال، 30 میلیارد تومان زکات فطریه و مابقی زکات مستحبی دیگر بود.
وی عنوان کرد: در این رابطه 110 میلیارد تومان صرف امور نیازمندان شده که در حوزههای جهیزیه، درمان، احداث منزل، آزادی زندانی و غیره بوده است. همچنین در بخش پروژههای عمرانی در دو بخش احداث و تعمیر زکات مصرف شده است که در این راستا 653 باب مسجد، 19 حوزه علمیه 299 مورد حسینیه و 109 مورد خانه عالم ایجاد شده است.
دهقان ادامه داد: در بخش تعمیر نیز 1608 مورد مسجد، 18 حوزه علمیه، 2 مورد کتابخانه و 86 خانه عالم بازسازی شد که تمامی این موارد با مبلغی بالغ بر 119 میلیارد تومان هزینه شد.
مدیر کل اجرای زکات کشور با بیان اینکه 30 هزار روستا در کل کشور مشمول زکات هستند، عنوان کرد: از این 30 هزار 20 هزار روستا پرداخت کننده بوده و 5 هزار روستای آن غیر مشمول هستند در این روستاها تعداد 5 هزار و 667 مبلغ برای امر زکات حضور داشته و بیش از 32 هزار عامل افتخاری وجود دارد.
وی با بیان اینکه یک سری از استانهای کشور، برخوردار بوده و شرایط خوبی برای پرداخت زکات دارند عنوان کرد: استانهای گلستان، آذربایجان غربی، کردستان، مازندران، خوزستان و خراسان رضوی بیشترین میزان زکات را پرداخت کردهاند.
وی تاکید کرد: تمامی زکات دریافتی در هر منطقه برای خود آن منطقه هزینه میشود حتی زکات یک روستا به روستا دیگر برده نمیشود.
وی عنوان کرد: گرچه ما امسال به دلیل شرایط اقلیمی و آب هوای رتبه بندی استانها نداریم.
دهقان یاد آور شد: وظیفه شورای زکات کشور تنها نظارت است زیرا مؤدی زکات اختیاردار هزینه آن است و ما تنها میتوانیم به او مشاوره بدهیم.
وی خاطر نشان کرد: تخمین امسال ما برای زکات 330 میلیارد تومان بوده و متعهد شدیم که 300 میلیارد تومان آن را دریافت کنیم امیدواریم در اجلاس سراسری زکات تبلیغ لازم برای دریافت آن انجام شود همچنین دولت نیز تعهد پرداخت 100 میلیارد تومان را داده است.