یزدان عشیری، عضو هیئت انتخاب جشنواره فیلم «مدافعان حرم» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره جشنواره این رویداد ارزشی در سینما اظهار کرد: خوشنودم از اینکه میبینم چنین اتفاق ارزشمندی در سینمای کشورمان رخ میدهد، زیرا جشنواره «مدافعان حرم» این امکان را برای سینماگران متعهد فراهم میآورد که کارهای خود را در این ژانر تولید کنند و به نمایش درآورند. همچنین این رویداد کمک میکند تا ظرفیت کار کردن در این حوزه شناخته شود، امکانی که اگر روی دهد روزهای بسیار خوبی را برای سینما و تلویزیون میتوان انتظار داشت. در نهایت برگزاری جشنواره مدافعان حرم فرصتی است تا از هنرمندانی که در این حوزه کار کردهاند قدردانی شود.
وی افزود: نکتهای دیگر را میخواهم به توضیحات فوق اضافه کنم. آن نیز این است که جشنواره مدافعان حرم این امکان را فراهم میآورد تا سینما از فضای روزمرگی و ابتذالی که هم اکنون گرفتار آن است تا حدودی رها شود. این اتفاق تنها در قالب این جشنواره به خصوص امکانپذیر نیست، بلکه فستیوالهایی چون مقاومت، روح الله و ... هم قادرند در جهت اعتلای هنر انقلابی قدم بردارند.
فیلمنامهنویس «خاک سرد» ادامه داد: چند سالی است که سیاهپوشان داعش تا چند کیلومتری مرزهایمان رسیدهاند و در مسیرشان هر مکان مقدسی را نیز تخریب کردهاند. این ددمنشها که نشانی از انسانیت با خود ندارند، چهرهای از اسلام در جهان ترسیم کردهاند که به هیچ وجه واقعی نیست. در این راستا سینما قادر بود بسیاری از دروغپردازیهای این گروه را برملا کند، اما متاسفانه طی این چند سال تنها نظارهگر ماجرا بوده است. این کمکاری در شرایطی است که داعشیان با بهرهگیری از ابزار رسانه در پی ترویج فضای وحشت در دنیا هستند.
نابرابری استفاده از سینما در ایران
عشیری تاکید کرد: وقتی کمکاری خود در حوزه موضوعاتی چون «مدافعان حرم» را مشاهده میکنم این سوال در ذهنم پیش میآید که چرا داعشیان باید با در اختیار داشتن رسانههای تصویری اندیشههای خشن و متحجرانه خود را تبلیغ کنند، آنگاه ما نمیتوانیم بسیاری از داشتههای زیبا و انسانی خود را با زبان سینما به جهانیان منتقل کنیم؟
عضو هیئت انتخاب جشنواره فیلم مدافعان حرم در تکمیل توضیح فوق تصریح کرد: اخیراً خبری مبنی بر نشست مشترک وزیر امور خارجه آمریکا با مدیران ارشد هالیوود در مورد راههای مبارزه با داعش از طریق سینما در گاردین منتشر شده است. این در حالی است که «جان کری»، وزیر امور خارجه آمریکا، جهت رایزنی برای یافتن راهی متفاوت در مبارزه با داعش، با مدیران استودیوهای بزرگ هالیوود دیدار کرده است. هدف از این همفکریها، یافتن راهی برای ایفای نقش مناسب فیلم و سینما در نشان دادن روایتی مناسب از داعش اعلام شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: تردیدی نیست که سینما میتواند نقش مهمی در هر رویارویی و نبردی ایفا کند، به ویژه در بستر چالشهای نوظهور فرهنگی و اجتماعی و جنگهای نرم. چرا شهدایی که امروز در چارسوق جهان اسلام میدرخشند، جایی در محصولات فرهنگی و سینمایی ما ندارند و صرفاً، از دریچه ژورنالیسم و گزارشهای شتابزده تصویری به آنها پرداخته میشود؟ نکته دیگر اینکه، دفاع از حرم امروز، تداوم و استمرار دفاع مقدس ماست. دفاع هشت سالهای که تا قرنها عزت، غرور و افتخار این سرزمین است و شهدای مدافع حرم هم اکنون، درخشانترین نگین افتخار و مباهات جهان اسلام و ایران هستند و پرچمدار نسلی هستند که پای صیانت و دفاع از اماکن مقدسه در نبرد با کفر، جریانات تکفیری و داعش تا آن سوی مرزها جلو رفته و بر سر ایمان و آرمانش ایستاده است. ما برایشان چه کردهایم؟
عشیری در پایان تاکید کرد: کاش برخی مسئولان فرهنگی و سینمایی ما که خوشحال هستند از حضور میهمانان شیک و اتو کشیده غربی در میهمانیها و ضیافتهای باشکوه فرهنگی و با تبلیغات پرطمطراق این افتخارات واهی را به رخ میکشند، کمی این سوتر، در بیخ گوش کشورمان و در قلب جهان اسلام به ستارگان فروزان شهدای مدافع حرم هم نگاهی میکردند. شهدای که از موهبت فداکاریها و جانفشانیهای آنها امروز، امنیت خاطر همین مسئولان را برای جشنهای باشکوه فراهم کرده است. در انتها پرداختن به شهدای حرم تنها یک رسالت سینمایی نیست، بلکه تکلیف دینی و ملی است، سینمای کشورمان موظف است در این حوزه فیلمسازی کند، پس در درجه اول مسئولان سینمایی موظف هستند امکاناتی فراهم آورند تا فیلمسازانی که علاقهمند به کار در این حوزه هستند بتوانند اثر خود را تولید کنند. در حال حاضر، مدافعان حرم نقش الگو را برای جامعه دارند، آنان مسیر حرکت و نقطه هدف را به همه نشان میدهند.
آیین اختتامیه نخستین دوره جشنواره فیلم مدافعان حرم به دبیری حمید یادروج در دو بخش مستند و نماهنگ به همت خبرگزاری فارس و با همکاری موسسه فرهنگی هنری کتیبه نوای فاطمی دهم خردادماه برگزار میشود.