کد خبر: 3505781
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۵
میرعمادی مطرح کرد:

بهره تربیتی؛ هدف بیان مسائل علمی در قرآن

گروه فعالیت‌های قرآنی: نماینده ولی‏فقیه در لرستان گفت: در آیه دوم سوره رعد پنج مسئله علمی شامل قانون جاذبه عمومی، استیلای خدا بر عرش، تأثیر خورشید و ماه، حرکت عمومی کرات آسمانی و تدبیر جهان آفرینش از سوی خدا مطرح شده است و هدف از بیان مسائل علمی در قرآن این است که از مسائل علمی موجود در قرآن بهره تربیتی بگیریم .

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از لرستان، آیت‌الله سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی‌‏فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد شامگاه جمعه، 21 خردادماه در برنامه تفسیر قرآن که با محوریت سوره «رعد» در مسجد بعثت خرم‌آباد برگزار شد، گفت: آیه دوم سوره مبارکه رعد با این مضمون که «اللّهُ الَّذِي رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لأَجَلٍ مُّسَمًّى يُدَبِّرُ الأَمْرَ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لَعَلَّكُم بِلِقَاء رَبِّكُمْ تُوقِنُونَ» پنج مسئله علمی را مطرح کرده است.
وی افزود: در این آیه از سوره رعد قانون جاذبه عمومی، استیلای خدا بر عرش، تأثیر خورشید و ماه، حرکت عمومی کرات آسمانی و تدبیر جهان آفرینش از سوی خدا مطرح شده است.
میرعمادی با بیان این‌که این آیه یکی‌از مهمترین آیات قرآن است و هدفش اثبات توحید است و یکی‌از دلایل مهم توحید همین آیه دوم سوره رعد است، اضافه کرد: برای اثبات وجود خداوند دلایل مختلفی وجود دارد و هرکس می‌تواند با استفاده از ساده‌ترین ولایل و پیچیده‌ترین دلایل وجود خدا را اثبات کند.
این مفسر قرآن‌کریم از قرآن به‌عنوان کتاب هدایت یاد کرد و افزود: اگرچه در قرآن نکات علمی فراوانی وجود دارد اما قرآن یک کتاب علمی نیست بلکه کتاب تربیت و هدایت است و در راستای تربیت مسائل علمی توسط خداوند متعال در این کتاب آسمانی وارد شده است.
آیت‌الله میرعمادی با اذعان به این‌که همه علوم از خداوند متعال است لذا در امر تربیت از مسائل علمی استفاده کرده است، گفت: هدف این است که از این مسائل علمی موجود در قرآن بهره تربیتی بگیریم لذا وقتی در قرآن یک مسئله علمی مطرح شده به‌دنبالش «لعلکم تتفکرون»، «لعلکم تتقون» آمده است.
نماینده ولی‏‌فقیه در لرستان با یادآوری این‌که در راستای تربیت مسائل دقیق علمی از خداوند متعال تراوش پیدا کرده است، اضافه کرد: در جمله اول آیه دوم سوره رعد آمده است: «اللّهُ الَّذِي رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا؛ خدا [همان] كسى است كه آسمان‌ها را بدون ستون‌هايى كه آنها را ببينيد برافراشت» که از نظر ادبی برای کلمه «تَرَوْنَهَا» دو احتمال وجود دارد یا صفت است برای عمل که در این صورت معنای آیه این است که خدای شما کسی است که آسمان‌ها را بدون ستونی که دیده شود، برافراشته است و یا این که کلمه «تَرَوْنَهَا» به‌عنوان ضمیر برای «السَّمَاوَاتِ»  به‌کار رفته که در این صورت معنای آیه این است که خدای شما کسی است که آسمان‌ها را بدون ستون برافراشته است و شما هم همان‌طور آن‌را می‎بینید.
امام جمعه خرم‌آباد با بیان این‌که این دو ترجمه «بدون ستون» و «با ستون» منافاتی با هم ندارند، ادامه داد: با توجه به قانون «جاذبه عمومی» و «گریز از مرکز» نیوتن می‌توان گفت که خدای متعال تعادل کرات آسمانی را در مدار خودشان حفظ می‎کند.
این مفسر قرآن‌کریم افزود: جمله دوم آیه دوم سوره رعد می‎فرماید: «ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ؛ آن‌گاه بر عرش استيلا يافت» که در قرآن کریم چندین بار این قسمت از آیه ذکر شده است.
وی گفت: «اسْتَوَى» در کلمات عرب دو معنا دارد یک معنای آن مساوات و معنای دیگرش اعتدال و تسلط است هرگاه کلمه استوی یک فاعل داشته باشد و با حرف «عَلَى» به‌معنای استیلا و تسلط است و هرگاه دو فاعل داشته باشد به‌معنای مساوات است باید توجه داشت که کلمه استوا به‌معنای نشستن نیامده است.
آیت‌الله میرعمادی افزود: معنای این قسمت از آیه این است که خداوند تسلط بر عرش پیدا کرد که عرش نیز در این‌جا به‌معنای سایبان است و به‌معنای تخت نیست همچنین کلمه عرش به‌معنای مُلک و حکومت نیز آمده است و در این آیه نیز مقصود از عرش مُلک، حکومت و جهان هستی است یعنی خداوند تدبیر امور را به دست گرفت.

captcha