به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله هادوی تهرانی، امروز 22 خرداد، در اولین جلسه تفسیر سوره حج در مدرسه آیتالله گلپایگانی با تبریک ماه رمضان گفت: در طول سال باید با قرآن بود اما در ماه رمضان به صورت خاص ارتباط با قرآن مورد تاکید قرار گرفته است.
وی افزود: روزه صرفا برای گرسنگی و تشنگی و ضعف و اختلال در امور عادی نیست بلکه برای این است که ما ناتوانی خود به یک مبدا قدرتمند را بیشتر احساس و حقایق قرآن را بیشتر درک کنیم.
وی اظهار کرد: قرآن نور است و اگر بهرهای از آن نداریم مشکل از ماست؛ کسانی که اصلا بهرهای از قرآن ندارند کورند و ما هم به اندازهای که از قرآن بهره نداریم به همان مقدار کور هستیم ولی این ماه فرصتی برای بیشتر دیدن نور قرآن است.
هادوی تهرانی با اشاره به عشق و علاقه آیتالله گلپایگانی به قرآن گفت: وی به علت علاقهاش به قرآن، این دارالقرآن را تاسیس کرد که فوقالعاده در زمان خودشان فعال بود و کارهای بسیار خوبی هم در زمینه تفسیر و کارهای قرآنی داشت.
استاد و نویسنده حوزه علمیه با اشاره به تفسیر سوره حج در سال جاری افزود: سخن امسال از حجی است که ایرانیان عاشق پیامبر و مدینه و مکه از سوی وهابیون از آن منع شدند و آنان باید جوابگوی این کار خود باشند.
هادوی تهرانی با بیان اینکه سوره حج به دلیل پرداختن برخی آیات به موضوع حج این نام را گرفته است گفت: اکثریت قریب به اتفاق و برخی اهل سنت قائلاند که بسم الله غیر از حمد، جزء سوره است و در مورد بسم الله هم گفته شد که اسم خداست و یک واقعیت است و این نام ما را به صاحب اسم دلالت میدهد.
این محقق و پژوهشگر حوزه با بیان اینکه اسم راهنمایی برای مسماست و اسم خدا حقایقی است که پیرامون ماست و این حقایق در چشم انسان بینا و بصیر و اهل عقل نشانه و دال بر خداست بیان کرد: امام علی(ع) فرمود من چیزی ندیدم مگر اینکه قبل و همراه و بعد از آن خدا را دیدم زیرا همه عالم، اسم خداست و این اسم برای ذاتی است که مستجمع جمیع صفات کمالیه است و نام خاص این ذات، الله است.
خطاب سوره حج به همه بشر
استاد سطح عالی حوزه عنوان کرد: خداوند سوره حج را با داستان قیامت که آغازی فوق العاده تکاندهنده است آغاز میکند و تلنگری به انسان می زند تا انسان از خوابی گه گرفتار آن است بیدار شود؛ خطابش هم به همه انسانهاست و نه فقط به مومنان و مسلمین.
وی افزود: خداوند دائما در قرآن از تقوای از «ربک» استفاده کرده و نفرموده «خالقکم» زیرا رب کسی است که علاوه بر آموزش خوب و بد تربیت هم می کند و در جزء جزء کارهای ما او در کنار ما هست و ما از او غافل و محروم هستیم، رب العالمین است و همه را گام به گام از ابتدا تا انتهای حیات می برد که اگر چشم باز کنیم ربوبیت الهی را حداقل در لحظاتی از زندگی خواهیم دید.
استاد حوزه علمیه گفت: تقوای الهی به این است که هر چه را فرموده انجام دهید، انجام بدهیم و از هر چه فرموده اجتناب کنید اجتناب داشته باشیم و ترس از خدا یعنی رعایت حد و حدود الهی که این محدودیت نیز برای استفاده بیشتر ما از موهبتهاست.
آزادی بدون آزادگی مضر است
هادوی تهرانی اظهار کرد: آزادی اگر بدون آزادگی باشد نه تنها مفید نیست بکله مضر است یعنی انسان در بند شیطان و هوی و خواستههای نفسانی نباشد وگرنه برای انسان در بند هوی، آزادی توسعه گمراهی و غفلت است همان که امروز در غرب شاهد هستیم و منفعت آن این بوده که خانواده و احترام کوچکتر و بزرگتر از بین رفته و نسل مشخص نیست و انتساب ها به هم ریخته است.
استاد سطح عالی حوزه عنوان کرد: انسان امروز در آشفتگی قرار دارد که نمیداند چه کند و در صدد این است که خود را از درد بودن نجات دهد لذا همه چیزهای غرب، ابزاری برای غافل کردن انسان از خود، دغدغه های اصلی و نگرانی هاست که ریشه در فطرت الهی انسان دارد زیرا انسان برحسب فطرتش گرایش به خیرات و خوبی و آخرت دارد اما آزادی انسان غیرآزاده امروز و در بند هوی و هوس سبب شده تا تمام تلاش انسان بر خاموشی نور فطرت و غفلت از حقیقت خود استوار شود. امروز آزادی در دنیا نمادی برای گمراهی است در حالی که انسان آزاده واقعی انسان متقی است.
مشکلات کنونی بشر نتیجه آزادی بدون آزادگی است
وی تصریح کرد: جهان امروز جهانی است که بیش از هر دوره دیگری به قرآن و هدایت الهی نیاز دارد؛ امروز جوانان غرب و نسل معاصر غرب از دست رهبران دینی و سیاسی خارج شده اند. امروز بحرانی که آمریکا با آن دست و پنجه نرم می کند و شخصی که امکان نداشت رئیس جمهور کشوری شود به عنوان خطر جدی برای پست ریاست جمهوری مطرح است دولتمردان آمریکا را نگران کرده است که نکند ترامپ با این نگاههای وحشیانه و افراطی و تبعیضآمیز، مخالف با همه پیمانها و نظامات اجتماعی و بینالمللی به قدرت برسد و قدرتش منشا فروپاشی نه فقط آمریکا بلکه غرب بشود و همه اینها محصول آزادی غیرآزادگی و دربند هوی و هوس است.
هادوی تهرانی در ادامه تفسیر تصریح کرد: زمانی میرسد که همه انسانهای تاریخ در محضری برای رسیدگی به اعمالشان جمع خواهند شد که قرآن از آن تعبیر به زلزله ساعت کرده و فرموده است که آن روزی است که هر زن شیردهی از بچه شیرخوار خودش غافل میشود.
وی افزود: مادر به بچه شیرخوارش بسیار توجه دارد و در لحظه ای که همه تمرکزش بر این کار است، در آن لحظه وقتی قیامت رخ دهد مادر بچه اش را رها خواهد کرد. خداوند از همین نکته استفاده کرده است که همه ما شاهد قیامت خواهیم بود و ادامه داده که رفتار مردم طوری است که انگار همه مست هستند.