کد خبر: 3507220
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۱
حجت‌الاسلام انوری:

فهم عمیق قرآن کریم امری ضروری است

گروه فعالیت‌های قرآنی: مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز، گفت: تقریبا در همه رشته‌های دانشگاهی امکان استفاده از قرآن کریم برای به دست آوردن مطالب ارزشمند وجود دارد. لذا فهم عمیق قرآن کریم برای دانشگاهیان، امری ضروری است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان‌شرقی، حجت‌الاسلام محمدانوری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز، امروز در جلسه تلاوت و تفسیر قرآن در مسجد دانشگاه تبریز، به گام‌های ارزشمندی که بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، در امر تدبر در قرآن کریم برداشته شده، اشاره کرد و گفت: در گذشته عمدتا قرآن تنها برای کسب ثواب خوانده می‌شد، لذا در آن زمان خیلی برای مخالفان مهم نبود که کاری برای تضعیف جایگاه قرآن در اذهان انجام دهند. اما با توجه به این که در سال‌های اخیر، قرآن جایگاه ویژه در میان مردم به ویژه جوانان یافته است، مورد هجمه‌های بسیاری، مثل سوزاندن و توهین به قرآن صورت گرفته است.

وی افزود: علاوه بر هجمه‌های سطح پایین و کوچه بازاری، از لحاظ علمی نیز برخی هجمه‌ها به قرآن صورت گرفته است. تفسیرهایی برای قرآن ارائه شده است که با متن قرآن و آنچه معصومین و ائمه اطهار (ع) ارائه داده‌اند، مطابقت ندارند. همچنین برخی نظریه‌هایی در مورد قرآن، مثل نظریه رویاهای رسولانه مطرح شده است که از سوی مراجع و اساتید حوزه و دانشگاه پاسخ داده شده است.

حجت‌الاسلام انوری، در ادامه خاطرنشان کرد: همه این موارد بر این دلالت دارند که قرآن جایگاه ویژه خودش را یافته است و توجه به قرآن کریم، مخالفان قرآن را وادار کرده است که بر علیه قرآن اقدام کنند و این حاکی از آن است که در طول زمان، از پوسته قرآن به بطن و معنا و عمق قرآن رسیده‌ایم.

مسئول نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز، ادامه داد: انتظار از دانشگاهیان علاوه بر تلاوت قرآن کریم، این است که به کتاب قرآن به عنوان معجزه پیامبر اسلام (ص)، نگاهی ویژه و عمیق داشته باشند. تقریبا در همه رشته‌های دانشگاهی امکان استفاده از قرآن کریم برای به دست آوردن مطالب ارزشمند وجود دارد. لذا فهم عمیق قرآن کریم برای دانشگاهیان، امری ضروری است.

وی، در ادامه به شرح آیات 19 الی 28 سوره مبارکه رعد پرداخت و گفت: در این آیات خداوند متعال، اوصاف خردمندان را بیان فرموده است. قرآن از سوی خداوند متعال به حق نازل شده است و کسانی به فهم حقیقت قرآن می‌رسند و دست پیدا می‌کنند که اهل خرد و اندیشه باشند.

وی با اشاره به این که وفای به عهد، صرفا حقوق اعتقادی و مذهبی نبوده، بلکه یک حقوق انسانی است، افزود: وفای به عهد، اولین صفتی است که برای خردمندان در این آیات ذکر شده است و خردمندان، افرادی معرفی شده‌اند که باید پایبند به عهد باشند و پیمان‌هایی را که بسته‌اند، نشکنند.

حجت‌الاسلام انوری،  در ادامه به توضیح اقسام پیمان پرداخت و گفت: نوعی از پیمان، پیمان فطری است که مربوط به فطرت انسان است. مثلا عشق ورزی به حق و عدالت یک پیمان فطری است و کسی که خودش عدالت را رعایت نمی‌کند و در مقابل رعایت نشدن عدالت هم سکوت می‌کند، پیمان شکنی می‌کند. نوعی دیگر از پیمان، پیمان عقلی است، مثل درک حقایق عالم هستی. پیمان شرعی نوع دیگری از پیمان است که باید پایدار بر آن بود. نوع دیگر پیمان، پیمان اجتماعی است که مربوط به جامعه می‌شود.

وی افزود: صفت دوم خردمندان، اتصال به آن چیزی است که خداوند متعال به اتصال پیدا کردن به آنها امر فرموده است. لذا پیوندهایی که خداوند امر فرموده را باید در زندگی خود داشته باشیم. باید پیوند فرهنگی با دانشمندان و اهل علم داشته باشیم. همچنین باید برخی پیوندهای اجتماعی با افراد در جامعه داشته باشیم و نیز پیوندهای فکری و مشارکت با مسئولان داشته باشیم و همچنین با اهل ایمان و مومنان ارتباط معنوی داشته باشیم. پس در مورد افرادی که اطراف خود حصار کشیده و همه راه های اتصال و پیوند را قطع کرده است، نمی توان عنوان خردمند را به کار برد.

مسئول نهاد رهبری دانشگاه تبریز گفت: سومین صفت که خداوند متعال برای اهل خرد ذکر کرده است، صبر است. طبق این آیات، خردمند کسی است که بتواند در وجود خود ظرفیتی را به وجود بیاورد که به خاطر خدا، اموری را تحمل بکند. متاسفانه امروزه صبر در جامعه بسیار کم شده است و ریشه خیلی از اختلافات در سطح جامعه، نداشتن تحمل و سعه صدر است.

وی گفت: ویژگی بعدی خردمندان را خداوند متعال در قرآن، اقامه کردن نماز عنوان کرده است. موضوع در اینجا صرف خواندن نماز نیست؛ بلکه اقامه کردن نماز است. دلیل این امر که نماز برخی انسان‌ها را از منکرات باز نمی دارد، همین است که اینگونه افراد نماز را صرفا می‌خوانند و به امر اقامه نماز توجهی ندارند. نماز زمانی اقامه می‌شود که همراه با شرایط خوانده شود.

حجت‌الاسلام انوری ادامه داد: صفت پنجم که برای اهل خرد در این آیات سوره مبارکه رعد ذکر شده، انفاق است. هر کس در حد توان خود و نسبت به شرایط و محیط اطراف خود، وظیفه دارد مشکلات افراد اطراف خود را حل کند. انفاق، قبل از این که یک وظیفه اعتقادی و دینی باشد، یک وظیفه انسانی است.

وی، افزود: صفت ششم اهل خرد، پاسخ به بدی‌ها با خوبی است. زمان امام صادق (ع)، شخصی به ایشان عرض کرد که هر کس به من خوبی کند، در مقابل خوبی می‌کنم و هر کس به من بدی کند، در مقابل به او بدی می‌کنم. امام صادق (ع) در پاسخ به آن شخص گفت: این رفتار اشتباه است؛ بلکه هرکس به ما بدی کند، ما باید در مقابل با خوبی پاسخ دهیم؛ چرا که ما اهل خرد هستیم.

مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه تبریز، در پایان خاطرنشان کرد: در نهایت، خداوند متعال جایگاه ویژه‌ای برای خردمندانی که صفات ذکر شده را داشته باشند، انتخاب کرده است. اهل خرد علاوه بر این که خودشان وارد بهشت می‌شوند، دست دیگران و اطرافیان را نیز می‌گیرند و کمک می‌کنند تا آنها نیز وارد بهشت شوند. انسان خردمند مانند شمعی است که به اطراف خود نیز نورانیت می دهد و علاوه بر این که خودش شخص صالحی است، مصلح نیز است و به جایگاهی دست می‌یابد که ملائکه نیز خدمتگزار او می‌شوند.

captcha