به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، حجتالاسلام محمدرضا زائری؛ روز گذشته با حضور در غرفه ایکنا، مستقر در بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن، به سوالهای ما پیرامون نمایشگاه پاسخ داد.
بخش بینالملل و غرفه رهبر قرآنی؛ چشمگیرتر بودند
زائری در ابتدا به حضور هرساله خود در نمایشگاه قرآن اشاره و درباره جنبههای مثبت نمایشگاه امسال عنوان کرد: نمایشگاه قرآن جز خدمات هوشمند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. هر سال توفیق این را داشتم حضور پیدا کنم. امسال به نظرم دو ویژگی چشمگیرتر بود؛ توجه به بخش بینالملل و حضور برخی چهرههای ارزشمند و ممتاز در عرصه بینالملل که این خود جنبه مثبت و قابل توجهی است، و نیز غرفه رهبر قرآنی که ابعاد گوناگون شخصیت قرآنی رهبر معظم انقلاب را با شکل هنرمندانه و ارایه مستندات دقیق و اسناد و مدارک گوناگون ارایه کرده است. به نظر من در نمایشگاه قرآن این غرفه خیلی معنیدار و قابل توجه است و فکر میکنم یکی از نیازهای نمایشگاه امسال به شمار میرفت.
به سوی فهم قرآن؛ فرصتی که نمایشگاه قرآن فراهم میکند
وی درباره شعار امسال نمایشگاه و نقش اینگونه نمایشگاهها در نهادینه شدن قرآن در زندگی مردم گفت: از دو جهت به نظرم به این موضوع میشود پرداخت. جهت اول اینکه ما برای تحقق فهم شایسته از معارف قرآنی و تبیین حقایق قرآنی در سطح جامعه نخست باید زمینه آشنایی، ارتباط و انس با قرآن را برقرار کنیم. اتفاقی که در نمایشگاه قرآن میافتد این است که درواقع طبقات مختلف مردم به ویژه کودکان و نوجوانان در یک فضای متنوع و شاد و جذاب این فرصت را پیدا میکنند که با قرآن آشنایی و علاقه بیشتری داشته باشند. نکته دوم هم این است که غرفههای مختلف و برنامههای گوناگونی که در نمایشگاه وجود دارد، درواقع زمینه طرح موضوعات معرفتی و مسایل معنایی و مفهومی است. خود این فعالیتها، چیزهایی است که مردم به نیاز آن شاید آگاه نباشند. مطالعات و پژوهشهایی که در حوزه قرآن صورت گرفته و اتفاقاتی که الان در حوزههای علمی در حال رخداد هست، ابداعات مختلفی که در حوزههای مختلف هنری و رسانهای رخ داده. اینها وقتی همهاش درکنار هم قرار میگیرد، کمک میکند به این امر که اگر کسی علاقهمند به فعالیت در این زمینه باشد یا زمینهای برای اینگونه مطالعات و فعالیتها داشته باشد، فرصت برای ارتباط بیشتری پیدا کند.
نمایشگاه قرآن جلوهای از زندگی شبانه در محیط جامعه اسلامی است
حجتالاسلام زائری هر دوبخش نمایشی و محتوایی نمایشگاه را مهم و جنبه سرگرمکنندگی آن را لازم و ضروری دانست و گفت: نمایشگاه هردو بخش نمایشی و محتوایی مورد توجه است. شکل نمایشی و آنجایی که محصولات عرضه میشود بسیار مورد توجه است. اما چیزی که در نمایشگاه اتفاق میافتد و شاید خیلی به چشم نیاید و به نظرم اهمیت آن از این دوبخش خیلی بیشتر است، تعاملی است که بین بازدیدکننده و مخاطب در نمایشگاه و خود نمایشگاه اتفاق میافتد. شما ببینید خانوادهای که برای بازدید از نمایشگاه میآیند، فرزندشان در غرفه کودک مشغول بازی و سرگرمی است و بزرگترها از بخشهای مختلف نمایشگاه بازدید میکنند و استفاده میکنند. کارگاههایی که در کنار اینها برگزار میشود، جلسات سخنرانی و بحث و گفتوگو و حتی افطاری که اینجا میآوردند و میل میکنند. در واقع کارکرد تامین و پرکردن اوقات فراغت و سرگرمکنندگی نمایشگاه هم به نظرم بخشی از این اتفاق هست. به مرور همه این بخشها در کنارهم یک جلوهای گذران اوقات فراغت و زندگی در شب هست. ما در جامعه اسلامی اگر بخواهیم جلوه و مظهری برای زندگی شبانه عرضه بکنیم، شاید بتوانیم از همین نمایشگاه قرآن نام ببریم. در کشورهای دیگر و در محیطهای غیراسلامی طبیعتا زندگی شبانه به لهو و لعب و ... اطلاق میشود. اما در جامعه اسلامی و در محیط فرهنگی ما خود همین نمایشگاه قرآن که در ساعاتی از شبهای ماه مبارک رمضان برپا میشود، جلوهای از نمونه حضور خانواده مسلمان هست در یک فضای کاملا دینی با فعالیتهای جذاب و متنوع که از این جهت هم قابل ملاحظه هست.
سرعت و شتاب در برپایی نمایشگاه مانع اطلاعرسانی صحیح به مخاطب است
وی عدم اطلاعرسانی صحیح در قبل و هنگام برپایی نمایشگاه را از نقاط ضعف اصلی نمایشگاه عنوان کرد و گفت: اتفاقی که متاسفانه هرسال در اینگونه نمایشگاهها شاهد آن هستیم این است که گاهی به دلیل سرعت و شتابی که برای برپایی نمایشگاه اتفاق میافتد اطلاعرسانی و راهنمایی کامل صورت نمیگیرد. چه در مرحله قبل از برگزاری و حضور مخاطب در نمایشگاه و نیز در مرحله برپایی و حضور مخاطبان این ضعف وجود دارد. این باعث میشود که بسیاری از اتفاقات خجسته و مبارکی که در نمایشگاه رخ داده، امکانات و برنامههای قابل استفادهای که در نمایشگاه موجود هست و بخشهای بسیار پراکندهای که در نمایشگاه جمع شده، به خوبی مورد استفاده قرار نگیرند.
مریم روزبهانی