کد خبر: 3512821
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۶

مهریه سنت و جهیزیه رسم است؛ کدام را رعایت کردیم؟

گروه جامعه:با توجه به اینکه در شرایط امروز دچار کج‌روی در سنت‌ها شده‌ایم؛ طرح آیینه شمعدون با هدف جلب حمایت‌های نقدی مردمی برای تهیه جهیزیه ‌۷۵ هزار نوعروس ‌راه اندازی شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آنچه آمارها درباره ازدواج نشان می‌دهند، اصلا خوشایند نیست. افزایش سن ازدواج، افزایش تعداد طلاق‌ها، کاهش تعهد زوج‌ها بخشی از مشکلاتی است که فِلِش آمار درباره آنها رو به صعود دارد و از کاهش خبری نیست. اگرچه بسیاری از این مشکلات ریشه‌های اقتصادی دارد و نمی‌توان این مولفه مهم را نادیده گرفت، اما بخش قابل توجهی از مشکلات نیز به حوزه اجتماعی باز می‌گردد و نوع نگاهی که خانواده‌ها درباره مسائل پیش از ازدواج دارند؛ روی اصلی اتهام به سمت مهریه و جهیزیه است که از سنت اولیه خارج و به نوعی چشم و هم‌چشمی بدل شده‌اند.

دچار کج‌روی در سنت‌ها شده‌ایم

محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش کانون فرهنگی مساجد کشور درباره جهیزیه و مهریه می‌گوید: جهیزیه یک رسم است جدا از مهریه که سنت است. جهیزیه بر اساس رسوم به وجود آمده است و هر قوم و نژادی نگاه خاصی به آن دارد. چیزی که در این بخش مهم است نباید به عنوان یک ضرورت و شرط جدی به آن نگاه شود، برخلاف مهریه که توام با کرامت زن است.

وی افزود: نگاه اسلام به زن به عنوان یک همسر، مادر و انسان، نگاهی متعالی است و حاکی از ارزشی است که برای زن قائل شده و دلیل پرداخت مهریه نیز همین است. البته ارزش مهریه هم می‌تواند انسانی باشد هم بحث‌های مالی، لذا نباید آن را صرفا در موضوعات مادی محدود کرد.



جعفری ادامه داد: جهیزیه به ملزومات اولیه زندگی گفته می‌شود که بستگی به تمکن دو طرف دارد و آنها هر میزانی که بتوانند کمک کنند مناسب است اما نباید نگاه برابری به موضوع و حتی سبقت‌گیری و چشم و هم چشمی در آن انجام شود که این یکی از مهمترین آسیب‌های بحث جهیزیه است که حتی می‌تواند مانع تشکیل ازدواج شود.

وی افزود: یکی از دلایل افزایش سن ازدواج افزون یافتن همین آسیب‌هاست و اگر این آسیب‌ها افزایش یابد خطری جدی است. بزرگان جامعه و صاحب نظران باید در این زمینه ورود کرده و این خطر را گوشزد کنند. اگر بنا باشد چیزی که فرصت است تبدیل به تهدید شود، نا مانوس است. در واقع مخالفت با اصل جهیزیه بی‌مورد است، اما باید بر اساس تمکن و شان مالی افراد و خانواده‌ها صورت گیرد.

مسائل اقتصادی و ‌مشکلات فرهنگی عامل بالارفتن سن ازدواج

آزاده نامداری مجری برنامه‌های اجتماعی صدا و سیما نیز در باره علت این که سن ازدواج در جامعه بالا رفته است، گفته است: ‌مسائل اقتصادی و ‌مشکلات فرهنگی عامل این موارد است. از یک طرف چیزهایی به واسطه گسترش رسانه‌ها وارد فرهنگ ما شده است. از یک طرف هم بحث سنت‌هایمان در میان است. در این میان ما بلاتکلیفیم که به سنت‌ها پایبند باشیم یا به واردات کشورهای دیگر پایبند باشیم؟! به عبارتی دچار التقاط فرهنگی شده‌ایم.


وی ادامه داد: مسئله دیگر هم این است که متاسفانه جوانان ما ظاهربین شده‌اند و این مورد رسانه‌ها مقصر هستند. یک آقا در سن بیست و چند سالگی چطور می‌خواهد این همه امکانات را فراهم کند؟ نکته‌ای که من به ذهنم می‌رسد این است که ما نباید سنت‌های خوب گذشتگان خودمان را از دست بدهیم. نباید به این صورت باشد که در ازدواج‌هایمان فقط بحث مادیات را در نظر بگیریم.

‌نامداری افزود: پدیده‌ای به نام فردگرایی به طرز هولناکی وارد جامعه ما شده و به سرعت نور در حال حرکت و پیشروی است. قدیم‌تر‌ها در این محبت‌ها و انرژی‌هایی که با هم تقسیم می‌کردیم متفاوت‌تر بودیم. باید سعی کنیم به ازدواج با دید دیگری بنگریم. اگر بخواهیم به پدیده ازدواج به طور واقعی نگاه کنیم باید آن را در غیر از مسائل اقتصادی جست‌وجو کنیم.

تشکیل زندگی مانند آفرینندگی یک هنر است

عبد‌الرضا اکبری، بازیگر سینما و تلویزیون، تشکیل زندگی را مانند آفرینندگی یک هنر می‌داند و معتقد است: در بحث ازدواج، مسئولین باید مسئله‌ کار رابرای جوانان مدنظر قرار دهند. نسل ما خیلی ساده‌تر با این مسائل برخورد می‌کردیم، ولی امروزه متاسفانه مشکلات زیاد شده است. زمان ما با یک مبلغ مختصر زندگی را تشکیل می‌دادیم و در ادامه زندگی، با کار و تلاش امیدوار بودیم زندگی‌مان درست شود و همه چیز به دست آوریم.

وی ادامه داد: متاسفانه یکی از چیزهایی که در جامعه ‌امروز وجود دارد زیاده‌خواهی و تجملات است که همیشه در زندگی افراد می‌بینیم. لازم است مردم ما بدانند که تجمل‌گرایی یکی از چیزهایی است که حرص و ولع را زیاد می‌کند. برخی جوانان اگر می‌بینند در کارشان ترقی نمی‌کنند به خاطر این است که می‌خواهند یک شبه به همه چیز برسند و این هم نشدنی است.

این بازیگر سیما افزود: نکته دیگری هم در امر ازدواج مهم است و آن به مسئولین و دولتمردان بر می‌گردد. دولت باید تسهیلات ویژه‌تری در اختیار جوانان قرار دهد و فقط به بحث وام ازدواج اکتفا نکند. در کنار همه این موارد روی بحث فرهنگی هم باید کار کرد، جامعه‌ای که گرفتار مصرف‌گرایی و چشم و هم چشمی شود روی پیشرفت را نخواهد ندید.

نوعروسان پشت نوبت جهیزیه را به حداقل می‌رسانیم

سیدپرویز فتاح رئیس کمیته امداد نیز چندی پیش در نشست خبری در خصوص طرح ویژه آینه و شمعدان گفت: با اجرای طرحی ویژه به دنبال به حداقل رساندن نوعروسان پشت نوبت دریافت جهیزیه هستیم.

سیدپرویز فتاح با تاکید بر اینکه ۷۵ هزار نوعروس تحت پوشش کمیته امداد در انتظار دریافت جهیزیه به سر می‌برند ادامه داد: البته این مساله از نظر ما آسیب اجتماعی نیست و ازدواج برای همه جوانان به ویژه جوانان تحت پوشش کمیته امداد یک فرصت است که همه موظفیم با حمایت از آنها زمینه تشکیل زندگی را برای این عزیزان فراهم کنیم.



رئیس کمیته امداد در مورد اجرای طرح «آینه شمعدان» با هدف تامین جهیزیه نوعروسان کمیته امداد خاطرنشان کرد: باید از همه ظرفیت‌های مردمی و نهادهای دولتی و غیر دولتی برای فراهم کردن مقدمات تشکیل زندگی این عروسان استفاده کرد. در همین راستا در نظر داریم امسال با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام داده‌ایم پشت نوبت دریافت کمک هزینه ازدواج و جهیزیه افراد تحت حمایت را به حداقل برسانیم.

فتاح اضافه کرد: در بودجه سال ۹۵ هم کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مقرر کرده که بودجه خاصی برای کمک هزینه جهیزیه در اختیار کمیته امداد قرار دهد و همین امر موجب شد تعداد بیشتری کمک هزینه جهیزیه به دختران تحت حمایت اهدا کنیم.

وی با اشاره به لزوم پشتیبانی نهادها از طرح تامین جهیزیه نوعروسان کمیته امداد تاکید کرد: این موضوع حائز اهمیت بسیاری است و باید از همه گروه‌های فعال در این زمینه حمایت کرد.

دعوت از خیران برای تامین جهیزیه نوعروسان

حجت‌الاسلام‌والمسلمين رضا رويت، مدير طرح آينه و شمعدان كميته امداد نیز در خصوص اين طرح گفت: كميته امداد سابق و اكنون كمك اوليه‌اي را به زوج‌هاي مددجوی خود دارد. وقتي مددجويان كميته امداد به سن ازدواج می‌رسند كميته امداد كمك اوليه‌ای را در حد دو ميليون براي نو عروسان در نظر می‌گرفت. اكنون طبق آماری را كه از كميته امداد گرفتيم 75 هزار نفر دختر وجود دارد كه عقد كرده و منتظر جهيزيه هستند و همين موضوع باعث ايجاد طرح آينه و شمعدان شد.

وی در خصوص همكاری نهادها با طرح آينه و شمعدان گفت: رايزنی اين طرح با همكاری كميته امداد شروع شد. شهرداری تهران با تبليغات و فضاهايی كه در اختيار دارد در اين زمينه كمك كرده و صدا و سيما نيز در تبليغات و اطلاع‌رسانی قول همكاری داده است. بايد از فضاهای مختلفی كه موجود است استفاده كرد مثلا بسيج اصناف قول همكاری داده كه از اين طريق كمك‌هاي مردمي را جمع‌آوری كند.


رویت ادامه داد: همراه اول هم قرار است فضايي در اختيار قرار دهد كه مردم كمك‌هاي خود را واريز كنند. تا كنون با هر ظرفيتي كه موجود بوده، مثل كانون‌هاي مساجد ارتباط گرفتيم تا آنها هم ظرفيت‌هاي خود را پاي كار بياورند و تا آنجا كه ممكن بوده همه پاي كار آمده‌اند اما باز هم جاي كار دارد و بسياری از استان‌هاي مختلف هنوز پاي كار نيامده‌اند.  
 
وی تاكيد كرد: بايد اطلاع‌رسانی كاملی از این طرح صورت گيرد تا با مشاركت همه مردم اين كمك‌هاي حداقلي جمع ‌و 75 هزار دختری كه اكنون عقد كرده‌ هستند و منتظر جهيزيه 3 ميليون تومانی، زندگي خود را آغاز كنند.

گفتنی است براساس آمارهای کمیته امداد امام خمینی (ره) حدود ۷۵ هزار نوعروس در اثر ناتوانی مالی بیش از شش ماه است که در صف دریافت خدمت جهیزیه از طرف کمیته امداد هستند. به همین منظور طرح آیینه شمعدون با هدف جلب حمایت های نقدی مردمی راه اندازی شده است.

در این طرح برای هر یک از نوعروسان یک جهیزیه کامل به ارزش ۵۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است که با همکاری تولیدکنندگان داخلی، جهیزیه کامل شامل اقلام ضروری زندگی و با هزینه معادل ۳۰میلیون ریال تهیه خواهد شد.

captcha