کد خبر: 3514060
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۱
نوروزی عنوان کرد:

پویایی گفتمان انقلاب اسلامی و جنگ احزابی که رقم خورده است

گروه سیاسی: مشاور سیاسی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با بیان اینکه قدرت انقلاب اسلامی به بالاترین موقعیت رسیده و بر همین اساس کل شرک و کقر در برابر آن قرار گرفته و شرایط جنگ احزاب شکل گرفته است، اظهار کرد: امروز گفتمان سوم، گفتمان مسلط و در سطح جهانی گفتمان غالبی است که بر اساس ایمان، تقوا، ایستادگی، برتری انسان‌ها و نفی قدرت سلطه پیش می‌رود.

مصطفی نوروزی، مشاور سیاسی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع تشکل‌های دانشجویی و تشبیه شرایط فعلی دشمنی‌های علیه جمهوری اسلامی به جنگ احزاب اظهار کرد: مقام معظم رهبری در دیدار اخیر دانشجویان تحلیل عمیق و بنیادینی از شرایط فعلی جهان و معادلات و صورت‌بندی قدرت ارائه کردند و نیز تحلیل مستوفایی از شرایط داخلی کشور و موقعیت فعلی انقلاب اسلامی مطرح کردند.

وی افزود: شرایط امروز جهان شرایط سخت و مشکلی شده و معادله چند مجهولی و بسیار پیچیده‌ای را به وجود آورده است؛ معادلات قدرت را نمی‌توان به راحتی تجزیه و تحلیل کرد؛ چرا که بعد از عبور از فصل جنگ سرد، فضای چند بعدی و چند مجهولی شکل گرفت که باید به آن پرداخته شود.

نوروزی ادامه داد: تا پایان قرن بیست، با همه مشکلاتی که وجود داشت تجزیه و تحلیل و صورت‌بندی قدرت‌ها مشکل نبود، صف‌بندی جهانی بسیار روشن‌تر بود اما در دهه اخیر شرایط و معادلات پیچیده و سخت‌تر شده است؛ این مسائل اتفاقاتی را در عرصه بین‌المللی شکل داده که باعث شده مقام معظم رهبری آن را با شرایط جنگ احزاب مقایسه کنند.

ویژگی‌های جنگ احزاب

وی با اشاره به شرایط جنگ احزاب گفت: جنگ احزاب سومین جنگ بزرگ صدر اسلام بود و شرایط متفاوتی نسبت به جنگ بدر و احد برای مسلمانان رقم خورد؛ چرا که تمام کفر در برابر تمام اسلام قرار گرفت.

نوروزی خاطرنشان کرد: کفار و مشرکین از امکانات و توانایی‌های مسلمانان تصور اولیه‌ای داشتند که این تصورات در نبردهای پیشین کنار رفته بود؛ در جنگ بدر تصور ساده‌ای از قدرت اسلام داشتند و در جنگ احد نیز تصویر عمیقی از جامعه اسلامی و قدرت مسلمانان نداشتند اما در جنگ احزاب و بعد از آن رویارویی‌ها و تماس‌های مکرر، قدرت، ایستادگی و ایمان مسلمان‌ها را دیدند و دیدند چگونه دست غیبی خداوند در شرایط سخت همراه مسلمانان‌ است؛ بعد از آن حوادث، به این تجربه رسیدند که با تمام قوا، قدرت، امکانات و تجهیزات و همه گروه‌ها در یک جبهه متحد در برابر مسلمانان قرار بگیرند.

وی گفت: آنقدر این هجمه عظیم بود که در آن موقعیت برای مسلمانان قابل تصور نبود؛ سپاه بزرگی متشکل از سه لشکر که شامل حدود 10 هزار نیروی رزمی و زبده نظامی بود و با مسلمانانی روبرو می‌شدند که کل جمعیت شهروندی‌شان کمتر از آنها می‌شد و تجهیزات و آمادگی کمتری نیز داشتند.

نوروزی ادامه داد: در چنین شرایطی نیروهای پیامبر (ص) به دو قسمت تقسیم شدند؛ بخشی از آنها دچار شک و تردید شدند و ایمانشان به وعده های خداوند و پیامبر سست شد اما بخشی نیز در کنار پیامبر قرار گرفتند؛ بنابراین در خود جامعه اسلام نیز ایمان در برابر یاران شیطان ایستاد و یاران پیامبر در یک صف آرایی جدیدی قرار داشتند و یک رویارویی بزرگ اتفاق می افتاد؛ از یک سو افرادی که شک و تردید داشتند و منافق بودند و در دل هایشان مرض بود، دچار شک و تردید شدند و از سوی دیگر گروهی محکم ایستادند و تجلی ایمان و تقوا شدند و اعتقاد داشتند که اراده خداوند در زمین محقق می شود.

وی با بیان اینکه ایمان باعث همراهی گروهی از مسلمانان با پیامبر(ص) شد، گفت: واقعیت صحنه معادله برابری را نشان نمی‌داد و یک معادله یک سویه بود اما مسلمانان ایستادند؛ چرا که به وعده‌های الهی ایمان داشتند برای همین در برابر قدرت همه‌جانبه شرک و نفاق و کفر مقاومت کردند و در نهایت سپاه اسلام پیروز شد.

شبیه‌سازی شرایط امروز با جنگ احزاب

نوروزی با تأکید بر اینکه مقام معظم رهیبری شرایط فعلی بین‌المللی را از این زاویه مورد تحلیل قرار دادند، اظهار کرد: امروز نیز شرایط مانند شرایط جنگ احزاب است؛ یعنی کل قدرت‌های شرک و نفاق و گروه‌ها و احزاب ضد دینی در یک جبهه قرار گرفته‌اند و پس از چند دهه به قدرت و عظمت انقلاب اسلامی پی برده و فهمیده‌اند به این سادگی‌ها نمی‌توانند در برابر قدرت جمهوری اسلامی بایستند و برای همین تلاش می‌کنند با تمام وجود قدرت و ابزار قدرت و راه‌های نفوذی که مد نظرشان است را تجمیع کنند و در برابر انقلاب اسلامی بایستند و آن را شکست بدهند.

وی با اشاره به رویارویی‌های قدرت‌های جهانی با انقلاب اسلامی و ناکامی دشمنان نظام جمهوری اسلامی در این هماوردی، اظهار کرد: در دهه شصت در جنگ تحمیلی، در دهه هفتاد در مباحث فرهنگی، در دهه هشتاد در نفوذهای سیاسی و امروز در دهه چهارم کل دنیا در یک جبهه متحد قرار گرفتند تا بتوانند همه توان و نیروهای خود را در یک جبهه واحد قرار دهند و انقلاب را شکست دهند.

نوروزی به سه گفتمان غالب در تاریخ روابط بین‌المللی اشاره کرد و گفت: طی قرن‌های گذشته می‌توان سه گفتمان سلطه، تسلیم و انقلاب را مورد بررسی قرار دارد؛ تا پایان قرن بیستم دو گفتمان اول واضح و روشن بود و امروز آنچه به پیچیدگی‌ها افزوده، ظهور قدرت سوم است؛ قدرتی نوظهوری در معادلات بین‌المللی که از انقلاب اسلامی جوشیده و توانسته در مدت کوتاهی اقتدار، توانایی‌ها و عظمت‌های خود را در صحنه بین‌المللی نشان دهد.

وی در توضیح این سه گفتمان اظهار کرد: گفتمان اول، گفتمان سلطه بود که برخاسته از نظام‌های سرمایه‌داری است؛ این گفتمان از فرصت تاریخی که برایش به وجود آمد توانست بیش از دو سه سده به یک قدرت بزرگ تبدیل شود؛ گفتمان سلطه توانست قدرتی دنیاخواه، دنیا‌طلب و سلطه‌جو در دنیا شکل دهد و همه چیز را ابزاری برای رسیدن به اهداف خود قرار دهد؛ در یک فضای خالی و یک طرفه این نظام توانست موقعیت ویژه‌‌ای در جهان پیدا کند.

نوروزی ادامه داد: در این دوره نه تنها مسیحیت قدرتی برای ایستادگی در برابر این اتفاق را نداشت، بلکه در مقطعی زمینه‌ساز این شرایط نیز بود؛ مسیحیت در قرن‌های هجدهم تا بیستم به این اتفاق شوم کمک کرد. مسلمانان نیز در شرایطی نبودند که بتوانند با این قدرت جهنمی مقابله کنند؛ حکومت‌های اسلامی قدرت‌های امپراطوری بودند که به شدت دچار مشکلات فکری، سیاسی و ساختاری شدند و نمی‌توانستند حکومت اسلامی قدرتمندی به نمایش بگذارند، بنابراین قدرت سلطه توانست به سرعت به یک قدرت جهانی تبدیل شود و تمام ابزار قدرت را در دست بگیرد.

روند شکل‌گیری گفتمان تسلیم

وی در مورد گفتمان تسلیم نیز گفت: پس از تشکیل قدرت سلطه، این گفتمان به قدری مقتدرانه پیش رفت و توانست ابزارهای مختلف را در اختیار بگیرد که فضای جهانی را به یک فضای سکوت، انزوا و تسلیم پیش ببرد؛ از این رو دولت‌ها و مردم تسلیم این ابزار و قدرت شدند.

نوروزی افزود: در چنین شرایطی سکوت و انفعال در جهان شکل گرفت و جهان به شکل پادگانی به نفع قدرت‌ها تبدیل شد و همه جا این قدرت سلطه ظهور و بروز پیدا کرد و دنیا و مردم و افکار عمومی را به یک جریان منفعل تبدیل کرد.

وی گفتمان سوم را گفتمان انقلاب و ایستادگی عنوان کرد و ادامه داد: گفتمان سوم خود به دو بخش تقسیم می‌شود؛ بخشی مربوط به جریان‌های رادیکال سلفی تکفیری و بخشی نیز جریان‌های برخاسته از انقلاب اسلامی ایران است که هر دو جریان منتسب به اسلام هستند و می‌خواهند قدرت اسلام را در دنیا جلوه‌گر کنند.

نوروزی اظهار کرد: جریان سلفی جهادی جریان ساختگی و بدلی است و فلسفه اصلی آن مهار انقلاب اسلامی است اما آموزه‌های خود را به اسلام نسبت می‌دهد و از سوی عربستان و دیگر قدرت‌های منطقه و بین‌المللی تقویت می‌شود.

وی گفت: اما آنچه در گفتمان سوم مورد تأکید است، قدرت نوظهور انقلاب اسلامی است که این قدرت در شراط فعلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در شرایط جنگ احزاب بررسی می‌شود.

نوروزی با بیان اینکه قدرت انقلاب اسلامی به بالاترین موقعیت رسیده و بر همین اساس کل شرک و کقر در برابر آن قرار گرفته است، اظهار کرد: امروز گفتمان سوم، گفتمان مسلط و در سطح جهانی گفتمان غالبی است که بر اساس ایمان، تقوا، ایستادگی، برتری انسان‌ها و نفی قدرت سلطه شکل گرفته است.

آرایش یکنواخت جبهه جهانی مقابل انقلاب اسلامی

وی با بیان اینکه رویارویی تمام کفر و شرک با اسلام در سطح جهانی و منطقه‌ای کاملاً مشهود است، گفت:‌ امروز تمام جبهه جهانی آرایشی یکنواخت در مقابل انقلاب اسلامی به خود گرفته‌اند؛ هر جا انقلاب اسلامی حضور دارد، در آسیای شرقی، آسیای میانه، خاورمیانه، در کشورهای اروپایی و آمریکایی، جبهه مقابله با انقلاب اسلامی متحد می‌شود و این مسئله نشان می‌دهد که نگران این قدرت هستند.

نوروزی تصریح کرد: اگر بعضاً از قدرت‌های اقتصادی نام می‌برند، آنها را در حد قدرت‌های اقتصادی تجزیه و تحلیل می‌کنند اما نگرانی عمیقی که باعث دگرگونی چهره‌ها و خشم و غضب آنها می‌شود، قدرت جمهوری اسلامی ایران است که فزاینده و رو به رشد بوده و توانسته افکار عمومی را مخاطب خود قرار بدهد.

وی با اشاره به پیچیده‌تر شدن شرایط انقلاب اسلامی نسبت به دهه‌های گذشته گفت: در جنگ تحمیلی به خصوص بعد از فتح خرمشهر و عملیات‌های پس از رمضان، ایران می‌توانست در پاره‌ای از جبهه‌های خود عملیات‌هایی انجام دهد اما تمام قدرت‌های جهانی در پایان دهه شصت مقابل انقلاب اسلامی ایران قرار گرفتند و امروز شرایط به مراتب از آن سال‌ها حساس‌تر و سخت‌تر شده است؛ چرا که جبهه کفر متحدتر شده است.

نوروزی افزود: اگر در پایان دهه شصت آن وحدت جهانی مقابل انقلاب اسلامی اتفاق افتاد تا انقلاب اسلامی را مهار کند، امروز بعد از سه دهه احساسشان این است که قدرتی فوق‌العاده فزاینده‌تر و پرشتاب‌تر شده لذا جنگ احزاب واقعی را شکل داده‌اند. آنها بعد از 4 دهه متوجه شده‌اند که انقلاب اسلامی ایران حقیقت و مکانیزمش، قدرت پرشتابی دارد و قدرت‌ها را در شرایط متزلزل قرار داده است؛ برای همین تمام قدرت‌های جهانی برای مقابله با آن صف آرایی کرده اند.

نوروزی با اشاره به شرایط امروز منطقه گفت: امروز شرایط عراق و سوریه و یمن به خاطر همین مسائل پیچیده شده؛ چرا که کفر و شرک با تمام امکاناتی که در اختیار دارند وارد میدان شده‌اند و برای مهار انقلاب اسلامی سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: کل کشور و دولت سوریه ارج و سودی ندارد که بخواهد این میزان سرمایه‌گذاری برای حذف آن صورت گیرد اما اینکه تمام قدرت‌هایی که نسبت به انقلاب اسلامی نگران هستند، با تمام توان ورود پیدا کرده‌اند با هدف مهار انقلاب اسلامی صورت می‌گیرد.

نوروزی گفت: اسرائیل بالاترین حساسیت را از خود نشان می‌دهد و واکنش‌های متناقض از خود بروز می‌دهد؛ به خاطر این است که احساس می‌کند باید در این رویارویی در هر نقطه‌ای باید با تمام قوا برای ضربه زدن به انقلاب اسلامی وارد شود.

وی با بیان اینکه سوریه به تنهایی نمی‌تواند عاملی برای اتحاد تمام قدرت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای باشد، اظهار کرد: در دوران جنگ سرد و در جنگ جهانی اول و دوم قدرت‌های جهانی مقابل هم قرار گرفتند و ارتش‌های بزرگ با یکدیگر به جنگ پرداختند، اما امروز در سوریه، عراق، یمن و کشورهایی از این دست، آمریکا و متحدان جهانی و منطقه‌ای تمام توان خود را به کار گرفته‌اند و این همان جنگ احزاب است.

نوروزی تصریح کرد: آمریکا در چنین شرایطی یک افتضاح جهانی را خلق کرد؛ چرا که با جلسات صلح مکرر، هماهنگی‌ها و فعال کردن گروه‌های مختلف نتوانست به اهداف خود برسد؛ آنها پشت هر گروه و گروهکی ایستادند و از هر جریان کوچکی که می‌توانستند از آن بهره بگیرند، حمایت کردند و این مسئله برای قدرتی همچون آمریکا افتضاح و شکست محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه امروز شکاف بزرگی در جبهه سرمایه‌داری به وجود آمده است، اظهار کرد: قدرت خدا امروز متجلی شده است؛ همانطور که خداوند در جنگ احزاب با امدادهای غیبی باعث شد گروه‌هایی که علیه مسلمانان صف‌آرایی کرده بودند، از هم گسیخته شوند، امروز نیز این قدرت را می‌توان در بین گروه‌هایی که علیه اسلام برخاسته‌اند مشاهده کرد.

نوروزی با اشاره بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع دانشجویان در رابطه با شباهت شرایط امروز با شرایط جنگ احزاب گفت: ایشان در این جمع شرایط را اینگونه تحلیل کردند تا بگویند احساس نکنید که جبهه ظاهری تنها به تقابل منطقه‌ای محدود می‌شود، بلکه یک جنگ تمام عیار است که در یک سمت کفر و در طرف دیگر، انقلاب اسلامی قرار گرفته و لازم است دانشگاهیان و دانشجویان این شرایط را به صورت همه‌جانبه‌ای برای عموم مردم تحلیل و تجزیه کنند.

محمود قره‌داغی

captcha