کد خبر: 3514161
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۰

وداع اهالی فرهنگ با بانوی ادیب قرآن‌پژوه

گروه ادب: تالار وحدت این لحظه را فراموش نمی‌کند که اهالی ادب و فرهنگ اشکبار در مراسم وداع تلخ و غم‌انگیز با بانوی ادیب قرآن پژوه درآن گرد هم آمدند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مراسم تشییع پیکر بانو مهدیه الهی قمشه‌ای ادیب، مولوی‌پژوه و مفسر قرآن کریم پیش از ظهر امروز، دوشنبه 21 تیرماه، در محوطه تالار وحدت برگزار شد. در این محفل، اهالی شعر و ادب، جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران و مسئولان فرهنگی برای آخرین دیدار با این ادیب و شاعره بزرگ و همدردی با خانواده و فرزندان وی گرد هم آمدند.

این مراسم با قرائت قرآن کریم توسط استاد سیدحسین موسوی بلده، قاری برجسته کشور و از شاگردان مرحوم الهی قمشه‌ای آغاز شد و سپس ساعد باقری که اجرای مراسم را نیز بر عهده داشت در سخنانی گفت: از دست دادن بانو الهی قمشه‌ای غم سنگینی است از این جهت که به سبب حرفهایی که از بزرگان می‌شنیدیم انسانی در میان ما می‌زیست که در سکناتش و در زندگی‌اش شاید دیگر کسی این‌گونه نباشد؛ خانم قمشه‌ای علیرغم دو غم کمرشکن شادمان زیست؛ شادمانی که حاصل یک نگرش خاص به هستی و دنیاست.

نمود آیات صبر در بانو الهی قمشه‌ای

باقری افزود: در زیر این آسمان از جمله نعمت‌های خدا، آشنایی با این بانو بود و در واقع نقش معلم عملی هم برای ما داشتند. آیات 156 و 155 سوره بقره، شاید درباره کمتر کسی مانند او نمود پیدا کند. در واقع خانم الهی قمشه‌ای تسکین‌دهنده دیگران بود. چنین آدم‌هایی با چنین نگاه‌هایی خیلی در بین ما نیستند و حق است که عزادار فقدان چنین شخصیتی باشیم.

وداع اهالی فرهنگ با بانوی ادیب قرآن‌پژوه

همچنین سهیل محمودی، شاعر و ترانه‌سرا در سخنانی درباره خانم الهی قمشه‌ای گفت: در فرهنگ ما آزادی و آزادگی یعنی رهایی از این قیودی که این چهار عنصر بر دست و پای ما تنیده است که یکی از نمودهای آزادگی سرکارخانم الهی قمشه‌ای بود و ما دیر به ایشان رسیدیم و من جای خالی مادر را در وجود ایشان می‌دیدم.

وی افزود: گوش ما از سخنان پرطمطراق پر است مگر اینکه این سخنان را از کسی بشنویم که خود تجلی و جان آن کلمات باشد. معلم‌های کهن و بزرگی که سراغ داشتیم امروز کم هستند ولی بانو الهی قمشه‌ای سخنش به جان می‌نشست؛ چراکه منش و شکیبایی این مادر در چهره او بود؛ لبخندی که در سخت‌ترین شرایط گم نمی‌شد. در زمان مرگ فرزند اول بهت‌زده اما شیکبا و صبور بود و در غم فرزند دوم در رنج بود اما اتکا و توکل داشت به آنچه که خدا مقدر کرده بود.

الهی‌قمشه‌ای پرورده مکتب قرآن بود

محمودی گفت: او پرورده مکتب معرفتی قرآن بود. همه آن چیزی که در وجود خانم قمشه‌ای سراغ داشتیم؛ برآمده از مکتب وحی و اتصال به برکات مرحوم محی‌الدین مهدی الهی قمشه‌ای بود و در این زمانه اگر کسی قرار باشد با اولیا و صدیقان محشور باشد چه کسی از بانو قمشه‌ای سزاوارتر است.

همچنین در این مراسم، احمد مسجدجامعی،‌ از اعضای شورای اسلامی شهر تهران در سخنانی گفت: این خاندان تبار نیکویی دارند و بر فرهنگ دینی و آیین حق دارند و کمتر خانه‌ای است که قرآن‌هایی با ترجمه پدر ایشان نداشته باشد.

وی تصریح کرد: خانم الهی قمشه‌ای جزء شخصیت‌های دریادل بود؛ هیچ چیز نمی‌تواند زلالی را از دریا بگیرد و دریا ضمنا نعمات فراوانی را در خود جای داده و تاثیرگذاری مرحوم قمشه‌ای ناشی از همین امر بود.

مسجد جامعی گفت: مهم‌ترین ویژگی شخصیت ایشان رویکردی بود که از سخنان گذشتگان داشت که این سخنان را با فهم امروزی بیان می‌کرد. نکته‌ای که در کلام وی بود این بود که مولوی چه مشکلی از جوان امروز ما حل می‌کند؟

وداع اهالی فرهنگ با بانوی ادیب قرآن‌پژوه

وی افزود: وقتی فرزندان بانو قمشه‌ای فوت کردند و ما برای عرض تسلیت خدمت وی رسیدیم؛ علیرغم غم و ناراحتی که وجود داشت با لطف و مهربانی و توکلی که انسان را مبهوت می‌کرد با اشاره به سهیل محمودی و ساعد باقری گفت اگر فرزندانم رفتند سهیل و ساعد هم مانند پسرانم هستند.

فاطمه هاشمی، رئیس بنیاد بیماری‌های خاص نیز در سخنانی به نحوه آشنایی خود با بانو الهی قمشه‌ای اشاره کرد و گفت: اولین بار سر کلاس درس خانم الهی قمشه‌ای با این شخصیت آشنا شدم و چنان شیفته مطالب و دانشی که به ما ارائه کردند، شدم که در کلاس‌های بعدی نیز شرکت کردم.

هاشمی افزود: برایم سخت است که امروز در مراسم تشییع خانم قمشه‌ای صحبت کنم. هفته پیش که برای عیادت به خدمتشان رفته بودم فکرش را هم نمی‌کردم که به این زودی غم فراق این بانوی بزرگوار را تجربه کنیم. در روز ملاقات علیرغم رنج و بیماری همچنان شاداب بودند اما جمله‌ای گفتند که هم من را ترساند و هم بیش از پیش به آشنایی با چنین شخصیتی افتخار کردم. بانو الهی قمشه‌ای به من گفتند، دیگر خسته شدم کاش زودتر بروم. درحال حاضر دنیای باقی برایم بهتر از دنیای فانی است.

وی تصریح کرد: در وجود این بانوی بزرگوار مهر به مردم و حب خدا توأمان وجود داشت و اصولا هر دیندار واقعی دوست داشتن مردم را جدای از دوست داشتن خدا نمی‌داند. در سر کلاس نوع تفاسیری که با توجه به قرآن از حافظ و مولوی داشت، من را تا صبح به فکر فرو می‌برد و واقعا تاثیر روشنی روی من گذاشته است.

فاطمه هاشمی ادامه داد: تاثیر من از بانو الهی قمشه‌ای حتی در تکمیل روند فعالیت‌هایم در بنیادهای خیریه و مدیریت امور عام‌المنفعه برایم روشن است. وی دانشی را که واقعا به آن عمل می‌کردند و اعتقاد داشتند، به دیگران می‌آموختند و همین عمل کردن خودشان تاثیرگذاری گفته‌هایشان را بیشتر می‌کرد. من مطمئنم این بانو اکنون با قلبی آرام و مطمئن به دیار باقی شتافته است و کاش ما هم بتوانیم چنین مرگی را تجربه کنیم.

در ادامه این مراسم حسام‌الدین سراج شعری از پروین اعتصامی قرائت کرد و گفت: این روزها که مذهب‌ستیزی و مذهب‌گریزی مد شده، وجود خانم الهی غنیمتی بود که از زبان محبت و معرفت می‌توانند از این دریای حکمت بچشند.

افشین علا، داماد بانو الهی قمشه‌ای نیز به عنوان آخرین سخنران این مراسم گفت: هرگز گمان نمی‌کردیم به این زودی این بانو را از دست بدهیم. همان‌گونه که این معلم اخلاق در کلام خودش به یاد ما آورد که ما مسافریم و باید به جای دیگری برویم، نوبت ابد به خود او رسید. خوشا به حال او که عمری با قرآن زیست و آنچه گفت، نوشت و سرود در خدمت آیات وحی بود و خدا موهبتی به او داده بود که با زبانی شیوا آیات قرآنی را به مخاطب عرضه کند. هیچ مخاطبی نبود که در محضر او بنشیند و ناراضی برخیزد. او عشق ورزید به انسانها و جز پیام امید برای انسان‌ها کلام دیگری نداشت. اگر به آتش تخلص کرد آتشی بود که به دیگران نور می‌داد و هرگز راضی نبود کسی از او کلمه تلخی بشنود و ناراحت باشد. ما سوگواری نمی‌کنیم اگر قرار بر سوگواری بود من شخصا گریبان می‌دریدم از اینکه به این زودی با این بانوی قرآنی وداع می‌کنیم، اما او را به آغوش مهربان خداوند می‌رسانیم.

علا در پایان از شخصیت‌هایی مانند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی، حسن قاضی زاده هاشمی، علی جنتی، محمدباقر نوبخت، سیدرضا صالحی امیری و محمدرضا عارف و ... تشکر و قدردانی کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونانشان امروز در نخستین جلسه کمیسیون فرهنگی شرکت کرده و به همین دلیل بابت عدم حضورشان در این مراسم، از خاندان الهی قمشه‌ای عذرخواهی کرده‌اند.

وداع اهالی فرهنگ با بانوی ادیب قرآن‌پژوه

در پایان این مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی بر پیکر خانم الهی قمشه‌ای نماز خواند و سپس پیکر این بانوی محقق برای خاکسپاری به لواسان و مقبره خانوادگی الهی قمشه‌ای منتقل شد.

قرار است مراسم ختم بانو الهی قمشه‌ای صبح روز جمعه ساعت 10 صبح در مسجد جامع شهرک غرب برگزار شود.

captcha