کد خبر: 3514825
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۳۹۵ - ۰۲:۰۲
بانکداری اسلامی؛ مبانی اقتصادی و فقهی/ عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه:

انتشار صکوک از سوی دولت گامی به سوی بانکداری اسلامی است

گروه اقتصاد: حبیبیان اظهار کرد: انتشار اوراق بهادار اسلامی از سوی دولت، اگر به شیوه صحیح صورت گرفته و اجرایی شود، می‌تواند حرکتی رو به جلو در زمینه بانکداری اسلامی در کشور باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مجید حبیبیان نقیبی، عضو هیئت‌علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به بحث درباره اهمیت انتشار صکوک در لایحه اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا در حل مشکلات مالی دولت و حرکت به سمت بانکداری اسلامی در کشور پرداخت و اظهار کرد: تاکنون اسناد خزانه اسلامی هم منتشر شده اما درباره انتشار اوراق بهادار اسلامی از سوی دولت باید گفت که در لایحه بودجه هم برای حل مشکل بدهی‌های دولت چنین اقدامی صورت گرفته است.

مزایای اوراق بهادار اسلامی

وی ادامه داد: اگر بدهی دولت از بانک مرکزی استقراض شود، اثرات تورمی را در پی‌دارد بنابراین دولت به دنبال این مسئله است که از طریق اوراق خزانه این بدهی را کاهش دهند و سیاست انبساطی پولی را اعمال کند تا تورم افزایش پیدا نکند.
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: اگر چنین اقدامی صورت گرفته و اوراق بهادار اسلامی منتشر شود، طبیعتا با توجه به اینکه در صحنه واقعی اقتصاد انجام می‌شود، اثرات تورمی در پی نخواهد داشت و بدهی دولت هم مقداری شفاف خواهد شد.

تأثیر انتشار صکوک بر بانکداری اسلامی

حبیبیان ادامه داد: دولت بدهی‌های بسیاری به شرکت‌ها دارد، شرکت‌ها هم به بانک‌‌ها بدهکارند و بانک‌ها هم بدهکار بانک مرکزی هستند. شاید با انتشار این اوراق بتوان مشکلات مالی دولت را برطرف کرده و در آینده هم بدهی‌ها، بدهی‌های واقعی خواهد بود اگر در عرصه اجراء به صورت کاملا درست عمل شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر این انتشار صکوک بر تحقق بانکداری اسلامی در کشور اظهار کرد: چون قبلا در چنین حجمی، این اوراق بهادار اسلامی منتشر نشده در ابتدا عاملی برای تحقق بازار سرمایه اسلامی است؛ چراکه مباحث فقهی آن قبلا بررسی و مشکلات برطرف شده است.

نقش اوراق بهادار اسلامی در حل مشکلات مالی دولت

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی تأکید کرد: نکته دیگری که باید بدان اشاره کرد این است که بانک‌ها باید تسهیلات کمتر از یکسال را فراهم کرده و بازار سرمایه هم به دنبال تسهیلات بیش از یکسال باشد اما در کشور ما چون اقتصاد بانک‌محور است، بانک متولی وظایف بازار سرمایه هم هست و تسهیلات بالای یکسال را هم ارائه می‌دهد.
حبیبیان در پایان گفت: علت چنین وضعیتی این است که بازار سرمایه نتوانسته است جایگاه اصلی خود را در اقتصاد ایران پیدا کند اما چنین اقدامی می‌تواند گامی به سوی بانکداری اسلامی در کشور و حل مشکلی همانند بدهی‌های دولت باشد.
captcha