کد خبر: 3515359
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۰
جولایی خبر داد:

آزادی 1400 زندانی زن غیرعمد در 5 سال گذشته

گروه جامعه: مدیرعامل ستاد دیه کشور با اشاره به این‌که از ابتدای سال جاری تا به امروز تعداد 51 زن زندانی به واسطه ستاد دیه از حبس رهایی یافته‌اند، گفت: از فروردین‌ماه سال 90 تا پایان خردادماه سال جاری، هزار و 400 زندانی زن آزاد شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به منظور تسهیل در آزادی زندانیان زن جرایم غیرعمد و برپایی طرح‌های آموزشی صبح امروز، 26 تیرماه، سید اسدالله جولایی، مدیرعامل ستاد دیه کشور با شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، دیدار و در راستای انجام فعالیت‌های مشترک به گفت‌وگو پرداختند.

در این ملاقات مدیرعامل ستاد دیه کشور، علت حبس بیش از 90 درصد زندانیان زن جرایم غیرعمد را مربوط به چک عنوان کرد و گفت: این دسته از بدهکاران مالی که بیشتر ‌آنان بابت صدور چک و در بسیاری موارد به دلیل ضمانت از دوستان، بستگان و متاسفانه همسران با ضمانت از طریق برگه‌های بانکی روانه زندان شده‌اند، هیچ سابقه‌ مشابهی نداشته و اغلب این مددجویان زن برای اولین بار است که روانه زندان شده‌اند.

وی با اشاره به طرح ویژه این نهاد حمایتی در بهار سال 94 گفت: با حمایت نیکوکاران ایران اسلامی به مناسبت میلاد حضرت زهرا(س) و روز مادر، این مجموعه تمامی زندانیان زن تک‌قرار که 60 درصد این مددجویان را مادران یک تا دو فرزندی تشکیل می‌دادند از بند زندان رهایی یافتند.

جولایی فرهنگ موجود در برخی از استان‌های کشور را عامل اصلی صفر بودن نسوان زندانی اعلام کرد و گفت: برای نمونه‌ در استانی مثل سیستان و بلوچستان به دلیل حساسیت خاصی که نسبت به روانه کردن یک زن به زندان موجود است یا در استان‌های کوچکی که شهروندان و یا ساکنان یک روستا شناخت کاملی از وضع همدیگر داشته و دارند، آمار ما همواره به صفر نزدیک بوده و اگر هم موردی باشد که به حکم قاضی زنی وارد ندامتگاهی شود در مدت بسیار کوتاهی زمینه استخلاص آن به طور عمومی از سمت خیرین و به طور خاص از جانب ستاد دیه استان پیگیری می‌شود.

آزادی 1400 زن از سال 90 تاکنون

مدیرعامل ستاد دیه کشور با اشاره به این‌که از ابتدای سال جاری تا به امروز تعداد 51 زن زندانی به واسطه ستاد دیه از حبس رهایی یافته‌اند، یادآور شد: طبق جدول عملکرد این ستاد مردمی، از فروردین‌ماه سال 90 تا پایان خردادماه سال جاری، در مجموع یک هزار و 400 زندانی نسوان را به آغوش خانواده‌هایشان بازگردانده است.

مدیرعامل ستاد دیه کشور تصریح کرد: به طور کلی مدت ابقای محکومان غیرعمد زن در زندان‌های کشور دوام چندانی نداشته و بدهکارانی که میزان طلب شاکیان آن‌ها از حدود معقول تخطی نکرده باشد با دقت و سرعت بالایی در فرآیند آزادسازی قرار می‌گیرند که نگاه موردی به آمار ورودی‌ها و خروجی‌های نسوان زندانی موید این مهم است.

وی شرایط سنی زنان زندانی را به طور میانگین 20 تا 35 سال مطرح کرد و افزود: در مورد زنان هر چند بیشتر مشمولان آزادی را مددجویان با تحصیلات زیر دیپلم شامل می‌شوند اما در همین ماه‌های گذشته متاسفانه یک مورد بانوی دندانپزشک و یک هنرمند باسابقه تلویزیون را هم داشتیم که به دلیل بالا آوردن یک بدهی سنگین ناخواسته روانه زندان شده بودند که خوشبختانه با همکاری طلبکاران این افراد در مدت کوتاهی از بند رهایی یافتند.

جولایی با اشاره به جمعیت 114نفری محکومان نسوان جرایم غیرعمد زندان‌های کشور گفت: بر اساس این آمار هم اکنون استان‌های گیلان با 13 زندانی، تهران با11 مددجو و فارس و کهگیلویه و بویراحمد به طور مشترک با 10 زندانی بیشترین آمار محکومان را به خود اختصاص داده‌اند.

تلاش برای تک‌رقمی کردن و تک‌رقمی نگه داشتن زندانیان زن

مدیرعامل ستاد دیه کشور، مبلغ کل بدهی این زندانیان تحت حمایت ستاد دیه را 90 میلیارد و 600 میلیون ریال عنوان کرد و گفت: با عنایت به زمینه مطالعاتی شخص معاون رییس جمهور در امور خانواده و همچنین اقدامات قابل توجهی که در ارتباط با تصحیح و تغییر برخی حقوق مربوط به زنان در جامعه صورت پذیرفته می‌توان در راستای تک رقمی کردن نسوان زندانی و ثابت نگه داشتن این رقم در سایه تعامل ستاد دیه و آن مجموعه تعاملات پیوسته را برقرار کرد.

وی ادامه داد: هر چند خوشبختانه نگاه قانون در بحث محکومان ناتوان مالی فارغ از قومیت و مذهب معطوف به جنسیت هم شده و پرداخت دیه مددجویی برای پرداخت محکوم‌به بدون لحاظ مرد یا زن بودن آن‌ها است، اما به دلیل نقش خاص مادران در خانواده و زنان در جامعه پرونده‌ محکومان غیرعمد زن همواره در الویت آزادی ما قرار داشته و دارند.

جولایی اظهار کرد: تلاش ما برای آزادی زنان محکوم به جرایم غیرعمد و غیرکلاهبرداری تنها در قالب یک مناسبت که روز زن یا روز دختر باشد محدود نشده و این مجموعه مردم نهاد به هر بهانه‌ای و در هر برنامه‌ای در صدد به حداقل رساندن آمار بانوان زندانی است.

بلندپروازی و فشار اقتصادی؛ عوامل اصلی حبس زنان غیرعمد

مدیرعامل ستاد دیه کشور نبود یک قانون کارآمد را در خصوص اعطای آسان و بدون ملاحظه دسته چک را به زنان علت اصلی افزایش آمار این محکومان مطرح کرد و یادآور شد: در کنار بانوانی که با یک ایده ناپخته اقتصادی با دریافت وام‌‎های پرداخت نشدنی نسبت به تأسیس یک کارگاه یا تولیدی اقدام می‌کنند، بسیاری از شهروندان و به ویژه زنان سرپرست خانواده نیز بدون هیچ محاسبه‌ای تنها با هدف دریافت وامی جهت ثبت‌نام دخترشان در دانشگاه یا خرید یک خوردوی معمولی برای پسرشان نسبت به گرفتن وام‌های تلاش می‌کنند که همین عامل در مدتی کوتاه بنا به فشارهای اقتصادی جامعه مادر خانواده را روانه زندان می‌کند.

بنابر این گزارش، در این دیدار مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده نیز در سخنانی گفت: ستاد دیه نهادی خوش‌نام است که از شنیدن نام آن با توجه به عملکردی که از آن سراغ داریم حس خوبی به انسان دست می‌دهد.

مولاوردی افزود: در راستای انجام فعالیت‌های مشترک با ستاد سرفصل‌های مهمی وجود دارد که این موضوعات طی تفاهم‌نامه فی‌مابین مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به زندانیان حال حاضر در زندان‌های سطح کشور، امیدواریم در همین روزهای پایانی دولت یازدهم بتوانیم در راستای حبس زدایی و همچنین بسط موضوع فرهنگسازی و پیشگیری از ورود ناخواسته افراد به زندان‌ها به ویژه در مورد نسوان زندانی قدم‌های مثبتی را برداریم.

captcha