کد خبر: 3515390
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۵

کودتا در ترکیه؛ فتح‌الله گولن و اسلام آمریکایی

گروه بین‌الملل: حوادث اخیر ترکیه حاکی از آن است که این کشور در حال حاضر با دو چالش بزرگ اسلام تندرو و اسلام میانه‌رو (جریان گولن) مواجه شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، شب گذشته ترکیه صحنه حوادثی بود که خط رسا‌نه‌های این کشور را کاملا تغییر داد. ناامنی‌ها و انفجارهای تروریستی متعدد در ترکیه با کودتای شب گذشته به نوعی از تیتر نخست مطبوعات این کشور فرو افتاده و جای خود را به عناوین دیگر دارد. عناوینی نظیر توطئه دولت سایه و یا به عبارت دیگر دولت موازی که «فتح‌الله گولن» در رأس آن قرار دارد.

حادثه شب گذشته از این قرار بود که گروهی از نیروهای ارتش همراه با تجهیزات نظامی در شهر‌های آنکارا و استانبول وارد خیابا‌ن‌ها شده و اعلام کردند که خواستار براندازی حزب حاکم هستند. کودتاچیان با اعلام اینکه پارلمان، ساختمان‌های دولتی و حتی فرودگاه‌ها را تحت کنترل خود گرفته‌اند، سعی در ایجاد رعب و وحشت در میان مردم ترکیه و پیشبرد اهداف خود داشتند.

اخبارهای ضد و نقیض رسانه‌‌های ترکیه حاکی از آن است که این کودتا از قبل به صورت گسترده سازماندهی شده بود.

به گزارش «الجزیره ترک»(شبکه الجزیره ترکی)، 1374 نفر در رابطه با کودتای شب گذشته دستگیر شده‌اند که 5 نفر از بازداشت‌شدگان ژنرال ارتش و ۲۹ نفر دیگر سرهنگ هستند.

همچنین بر اساس اعلام روزنامه «ملیت» ترکیه، در خلال این کودتا، 90 نفر کشته و بیش از 150 نفر نیز زخمی شدند.

اردوغان در پی کودتای نظامی از مردم خواست که تا مشخص‌شدن وضعیت نهایی کودتا از بازگشت به خانه‌هایشان خودداری کنند.

دولت موازی سایه به سایه اردوغان /  اسلام میانه رو یا کبریت بی خطر! - در حال تکمیل

دولت ترکیه مدعی است که این کودتا از طرف جریان فتح‌الله گولن سازماندهی شده است. فتح الله گولن، رهبر دولت سایه ترکیه، نفوذ بسیاری عمیقی در سیستم قضایی و پلیس این کشور دارد. به گفته مقامات ترکیه، حتی برخی از اعضای حزب و عدالت و توسعه نیز از او تأثیر می‌پذیرند.

فتح الله گولن، کسی است که داعیه اسلام «میانه‌رو» را دارد، حال اینکه بیشتر از یک اسلام میانه‌رو، از بینش و اندیشه غرب الهام می‌گیرد و به نوعی شریک دولت آمریکاست.

وی که در پنسیلوانیای آمریکا زندگی می‌کند، در صدد ترویج نسخه‌ای پیشرفته از اسلام با عنوان «اسلام میانه‌رو» البته مبتنی بر ارزش‌های آمریکایی و غربی است. گولن مدعی است که اندیشه‌هایش را از «سعید نورسی» یکی از شخصیت‌های دینی ترکیه بر‌ گرفته است، حال اینکه از منظر کارشناسان ادعاهای گولن تنها سوء استفاده از نام این شخصیت دینی مطرح در این کشور است.

سعید نورسی (1878 – 1960) که اکنون بیشتر با لقب بدیع الزمان نورسی شناخته می‌شود از جمله شخصیت‌های تأثیرگذار ترکیه در اوایل دوران جمهوری بود که با نگاشتن مجموعه کتاب‌ها، یادداشت‌ها، نامه‌ها و ارائه سخنرانی‌هایی که به بازداشت و تبعید وی انجامید توانست در برابر موج دین‌ستیزانه‌ای که توسط دولت آتاتورک ایجاد شده بود در حد خود مقاومت کند. این مجموعه آثار او، اکنون با عنوان دوره 13 جلدی رسائل نور شناخته می‌شود.

تعداد مدارس گولن در داخل ترکیه 300 مدرسه و در کل دنیا بیش از 1000 مدرسه برآورد می‌شود. این مدارس به صورت منظم با فتح الله گولن در ارتباط هستند. همه مدارس گولن در تمام نقاط دنیا آموزش به زبان انگلیسی دارند و یکی از مشخصه‌های فارغ التحصیلان این مدارس تسلط کامل به زبان انگلیسی است.

پس از پایان کودتای شب گذشته ترکیه، فتح الله گولن ارتباط خود را با نیروهای ارتش را تکذیب کرد، اما اگر به راستی وی عامل اصلی کودتای 15 جولای ترکیه باشد، می‌توان گفت که نفوذ این شخصیت در دستگاه‌های دولتی ترکیه بسیار بیشتر از گذشته شده است. تأثیرگذاری وی بر روی ارتش این کشور مسئله‌‌ پیش پا افتاده‌ای نیست. همچنین سرسپردگی برخی از اعضای حزب عدالت و توسعه ترکیه در مقابل وی نیز امری بسیار خطرناک برای آینده این کشور است. ترویج اسلام گولنی و به اصطلاح میانه‌رو نمونه بارزی از یک اسلام آمریکایی است. حمایت آمریکا و غرب از فتح الله گولن بدون شک در راستای تحقق اهداف ضد اسلامی است.

اسلام گولن؛ کبریت بی‌خطر در برابر استکبار

اگر اشخاصی همانند فتح الله گولن زمام امور یک ملت را به دست گیرند، چه پیش خواهد آمد؟ مسلمانانی سرسپرده و همگام با فرامین غرب که از نظر غربی‌ها «مسلمانان خوب» نامیده می‌شوند. به اصطلاحی دیگر کبریتی بی خبر در مقابل استکبار جهانی و ایجاد یک حکومت اسلامی؛ اما بر پایه ارزش‌های غیر اسلامی! این یعنی همان چیزی که سال‌هاست غرب می‌‌خواهد.

حوادث اخیر ترکیه در آینده این کشور تأثیر زیادی خواهد داشت. تردد آزادانه تروریست‌ها در این کشور از یک سو و وقوع عملیات‌های تروریستی در شهر‌های مختلف ترکیه از طرف دیگر بسیار نگران‌کننده است.

ترکیه هم اکنون در وضعیتی دشوار به سر می‌برد. به عبارتی دیگر مواجه‌شدن با دو مسئله اساسی شکل‌گیری اسلام تندرو و اسلامی که حامیان گولن آن را تبلیغ می‌کنند، این کشور را در شرایط بسیار سختی قرار داده و در آینده این کشور نیز تأثیرگذار است.

captcha