به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بیست و نهمین نشست خبری حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز، 28 تیرماه در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی برگزار شد. در ابتدای این جلسه نوشآبادی در سخنانی اظهار کرد: در هفته گذشته دو آییننامه از سوی هیئت دولت تصویب شد که در ابتدای سخنانم آنها را قرائت میکنم.
آییننامه اجرای ماده (68) قانون جامعه خدماترسانی به ایثارگران
ماده 1- در این آییننامه اصلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف - هنرمند: کسی که در یکی از حوزههای موسیقی، نمایش، شعر، ادبیات داستانی، سینما، رادیو و تلویزیون، معماری، هنرهای سنتی، آیینی، تجسمی و خوشنویسی به خلق آثاری اشتغال داشته یا دارد.
تبصره- مرجع تعیین هنرمند، شورای ارزشیابی هنرمندان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
ب - هنرمند ایثارگر: هنرمند که به موجب قانون جامعه خدماترسانی به ایثارگران، ایثارگر محسوب میشود.
پ - هنرمند فعال: هنرمندی که مشمول قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران نیست، ولی به خلق یک یا چند اثر هنری در حوزههای موضوع بند (الف) در زمینه ترویج ایثار و شهادت میپردازد.
ت - اثر هنری: پدیدههای ادبی وهنری در یکی از حوزههای موضوع بند (الف) این ماده.
ث- برنامه رادیویی و تلویزیونی: مجموعه فعالیتهایی که منجر به خلق، تولید و عرضه اثر هنری در زمینه ترویج ایثار و شهادت در رادیو و تلویزیون میشود.
ج- برنامه هنری: مجموعه فعالیتهای که منجر به خلق، تولید و عرضه اثر هنری مرتبط با موضوع ایثار و شهادت میشود و در معرض یا دسترس عموم قرار میگیرد.
ماده 2- دستگاههای اجرایی متولی امور فرهنگی به شرح زیر تعیین میشوند:
الف - وزارت آموزش و پرورش
ب- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
پ- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
ت- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
ث- وزارت ورزش و جوانان
ج- سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
چ- سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
ح- سازمان تبلیغات اسلامی
خ- شهرداریها
د- سازمان بسیج مستضعفین
ذ- بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس
ماده3- سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران و سایر دستگاههای موضوع ماده این آییننامه موظف هستند تا ده درصد از فعالیتهای مرتبط با امور فرهنگی و هنری خود را حسب مورد به تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و برنامههای هنری مرتبط با موضوع ایثار و شهادت و حمایت از هنرمندان فعال در این زمینه با اولویت هنرمندان ایثارگر اختصاص دهند.
ماده4- دستگاههای موضوع ماده (2) این آیین نامه موظف هستند حسب نوع وظایف و اختیارات قانونی مربوط، برنامههای سالانه خود را در خصوص نحوه اجرای تکلیف مقرر در این آییننامه با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران تدوین کنند.
معاون اول رئیس جمهور، اسحاق جهانگیری این مصوبه را برای اجرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت ورزش و جوانان، وزارت کشور، سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران، سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و بنیاد شهید و امور ایثاگران ابلاغ کرد.
آییننامه اماکن عمومی
هیئت وزیران در جلسه 13/4/1395 به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد اصل یکصدوسیوهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد.
مفاد (30) آییننامه اماکن عمومی موضوع تصویبنامه شماره 15818 مورخ 10/10/1363 به شرح زیر اصلاح میشود.
ماده 20 صدور مجوز اجرای برنامههای فرهنگی، هنری از جمله اجرای صحنهای موسیقی و تئاتر به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و از جهت بررسی انتظامی و ترافیکی به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام و نیروی انتظامی موظف است ظرف 10 روز نظر خود را ارائه و نظم و امنیت محل و مراسم را بدون دخالت در مجوز و محتوای برنامه و ویژگی مجریان تامین کند متقاضیان برگزاری برنامههای مزبور موظف هستند حداقل 48 ساعت قبل از اجرای برنامه ساعت و روز تشکیل مراسم و صرفاً مشخصات پیشنهاد کنند و مراسم را با ارایه دو عدد کارت ورود به محل برگزاری به مسئولان ذیربط نیروی انتظامی اعلام کنند.
تبصره 1- صدور مجوز برگزاری جشنوارههای فرهنگی، سنتی و هنری که براساس قوانین مربوط برعهده سازمان میراث فرهگی، صنایع دستی و گردشگری است مشمول این ماده خواهد بود.
تبصره 2- عدم ارایه پاسخ در مهلت 10 روز مقرر توسط نیروی انتظامی به منزله فقدان مشکل انتظامی و ترافیکی است.
تبصره 3- اماکن عمومی دارای مجوز برگزاری مجالس جشن، عروسی، میهمانی و شبنشینی نیازی به اخذ اجازه از نیروی انتظامی ندارند.
وی پیش از قرائت این دو آییننامه درباره عباس کیارستمی، فیلمساز شهیر ایرانی چنین اظهارنظر کرد: موضعگیری وزارت ارشاد پیرامون درگذشت این هنرمند کاملا مشخص و واضح است، چون خدماتی که این هنرمند برای کشورمان انجام داد غیر قابل کتمان است، البته پیرامون این شخصیت بزرگ اظهار نظرهای متفاوتی مطرح است، اما ارشاد همسو با بخش عمده سینما و مردم برای این هنرمند احترام قائل است و این مسئله را هم در حضور مسئولان وزارت ارشاد در مراسم درگذشت عباس کیارستمی به وضوح میتوان مشاهده کرد.
وی درباره شبهات پزشکی مطرح شده پیرامون این هنرمند نیز اینگونه توضیح داد: کمیسیون ویژهای برای بررسی شبهاتی که پیرامون مرگ این هنرمند به وجود آمده تشکیل شده تا بررسی کند آیا در حوزه درمانی و پزشکی بیتوجهی صورت گرفته است. با این توضیح چون هنوز جواب مستند و دقیقی از سوی این کمیسیون ارائه نشده، منتظر میمانیم تا بعد از دریافت جواب بتوانیم تصمیمگیری لازم را انجام دهیم.
نوشآبادی درباره اظهارنظر وزیر ارشاد پیرامون اعلام آمادگی برای درمان پزشکی استاد شجریان در داخل کشور چنین اظهار نظر کرد: اینکه وزیر ارشاد بیان کرده است که ما آماده هستیم تا وسایل درمانی استاد شجریان را در داخل کشور فراهم کنیم به این معناست که تا چه حد این استاد بزرگ برای هنر این سرزمین ارزشمند است. در ضمن این اقدام در راستای این امر است که ما به هنرمندانمان در زمان حیات بهاء بدهیم. به هر حال اگر خانواده استاد شجریان و پزشکان معالج وی اجازه دهند با رعایت اصول لازم، انتقال این هنرمند بزرگ به داخل کشور انجام خواهد شد.
وی در بخش دیگری از این جلسه در پاسخ به سوالی مبتنی بر اینکه عکس العمل وزارت ارشاد پیرامون ولنگاری فرهنگی چیست؟ گفت: درباره بحث ولنگاری فرهنگی که مورد نظر و توجه مقام معظم رهبری نیز است تنها وزارت ارشاد مورد خطاب نیست، بلکه تمامی سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی در این عرصه باید خود را مکلف به انجام این خواسته کنند. دلیل این گفته نیز آن است که وزارت ارشاد تنها یک دهم بودجه فرهنگی را به خود اختصاص داده است، پس مراکزی که 9 بخش دیگر را هم در اختیار دارند باید به این مسئله پاسخ دهند. البته وزارت ارشاد نیز با توجه به اختیاراتی که قانون برایش فراهم کرد به بحث ممیزی به صورت جدی توجه خواهد کرد تا مواقعی که نیاز است اعمال قانون صورت گیرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهار نظر وزیر ارشاد مبنی بر استفاده 70 درصدی مردم از ماهواره چنین اظهار نظر کرد: وقتی وزیر ارشاد رقم 70 درصدی را مطرح میکنند، منظور این نیست که تمام این افراد برنامههای نامناسب تماشا میکنند، بلکه بیشتر این آمار مربوط به برنامههای علمی، مستند یا ورزشی میشود و تنها بخش محدودی به برنامههای غیر مناسب اختصاص دارد. در ضمن قانون منع ماهواره برای دو دهه پیش است که با زمان حال همخوانی لازم را ندارد، چون برخورد سلبی در این زمینه پاسخگو نیست. دلیل این مسئله نیز کاملا روشن است، زیرا با توجه به گسترش وسایل ارتباط جمعی، دیگر نمیتوان با این قبیل مسایل برخورد فیزیکی داشت.
نوشآبادی درباره تغییر ترکیب شورای نمایش سازمان سینمایی هم اینگونه اظهار نظر کرد: اینکه میگویند وزیر در تغییر ترکیب شورای نمایش اظهار نظر کرده، گمانهزنیهایی است که سندیت ندارد، البته وزیر ارشاد میتواند درباره هر موضوعی که به وزارت ارشاد مربوط میشود اظهار نظر مستقیم کند، زیرا هم جزء اختیارات اوست هم اینکه وی در نهایت پاسخگوی انتقاداتی است که در این حوزه مطرح میشود.
سخنگوی وزارت ارشاد درباره وضعیت حاکم بر هنر نمایش نیز این گونه بیان کرد: تئاتر از جمله هنرهایی است که زبان انتقادی آن بیش از دیگر هنرهاست. برای همین ممکن است در یک نمایش حرفهایی زده شود یا در حاشیه آن اتفاقی رخ دهد که به مذاق عدهای خوش نیاید، اما وزارت ارشاد به عنوان مسئول حوزه فرهنگ هر جا که ببیند در ارائه مجوز خطایی مرتکب شده آن را با شجاعت خواهد پذیرفت و نسبت به لغو نمایش یا اصلاح آن اقدام خواهد کرد.
نوشآبادی در این جلسه در پاسخ به دو سوال ایکنا پیرامون فیلم سینمایی «رستاخیز» و قیمت قرآنها در بازار چنین پاسخ داد: موضع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره فیلم «رستاخیز» تغییر نکرده است و اگر موضع تهیهکننده و کارگردان پیرامون این فیلم تغییر نکرده باشد، اتفاق خاصی برای صدور مجوز اکران این فیلم رخ نداده است، البته همان گونه که پیشتر بیان کردیم این فیلم سینمایی یکی از آثار فاخر و ارزشمند سینمای ایران محسوب میشود، اما بنا به ملاحظاتی، اکران آن متوقف شد؛ چون علی جنتی، وزیر ارشاد بنا بر احترام به نظرات برخی آیات عظام چنین تصمیمی گرفت. با این توضیح اگر سازنده «رستاخیز» نسبت به رفع این نگرانیها اقدامی به عمل آورد، وزارت ارشاد مشکلی برای دادن مجوز به فیلم ندارد.
وی در تکمیل توضیح فوق تصریح کرد: برای رفع مشکلات به وجود آمده پیرامون فیلم رستاخیز، کمیتهای تشکیل شد تا با حضور تهیهکننده و کارگردان تصمیمات لازم گرفته شود، اما هنوز نتیجهگیری مورد نظر حاصل نشده است.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین درباره قیمت قرآنهای موجود در بازار چنین اظهارنظر کرد: اینکه قرآنهای موجود در بازار به چه قیمتی فروخته میشوند به این وزارتخانه مربوط نمیشود، بلکه این امر برعهده ناشرانی است که با توجه به قیمت چاپ و کاغذ اقدام به قیمتگذاری میکنند، اما درباره اشکالات و نواقصی که ممکن است در چاپ قرآنها به وجود آید، کمیتهای زیر نظر معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد تشکیل شده تا جلوی نواقص مورد نظر گرفته شود.
وی در انتها درباره پیامکهای تهدیدآمیزی که به خبرنگاران ارسال شده چنین اظهار نظر کرد: این پیامکها فرستنده مشخصی ندارند، پس فاقد اعتبار هستند، برای همین نباید آن را جدی گرفت، اما با این وجود در این زمینه اقدام لازم انجام خواهد شد تا با متخلفان برخورد شود.