رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس:
سرگرمشدن فرد و جامعه به فعالیتهای کلیشهای، خسران است
گروه حوزههای علمیه: رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به روایتی از امام موسی کاظم (ع) «مَن استَوى يَوماهُ فَهُوَ مَغبونٌ» گفت: انسان در همه ساحتهای زندگی فردی و اجتماعی باید در مسیری تکاملی، تصاعدی و رو به پیش قرار گیرد و بکوشد به درجازدگی، یکنواختی و فسیلشدگی دچار نشود.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله احمد مبلغی دوم مرداد در جمع کارکنان مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: در برخی تعالیم اسلام آموزههای چند وجهی وجود دارد که در همه ساحتها و عرصههای زندگی از جمله سازمانها، نهادها، موسسات، خانواده و جنبههای تربیت معنوی، تامین و مدیریت اقتصاد قابل استفاده است.
وی بیان کرد: یکی از اصول مهم مطرح شده در نصوص دینی، اصل مساوی نبودن دو روز است یعنی انسان نباید دو روز وی از هر نظر مثل هم باشد بلکه باید هر روز نسبت به روز قبل در زندگی خود پیشرفت و تحولاتی را حاصل کند.
مبلغی با بیان اینکه طبق روایت امام کاظم (ع) کسی که دو روز او با هم مساوی باشد، ضرر کرده و مغبون است با اشاره به مفهوم زیان گفت: زیان مفهومی شناخته شده برای انسانها است، از دست دادن فرصت و سرمایه، زیان است و این مفهومی شناخته شده برای همه انسان ها و جوامع است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به نظریه سود در اسلام، گفت: اسلام سود مادی و معنوی را با هم به رسمیت شناخته، و برای سود در همه زمینهها حساب باز کرده است. برخی تصور میکنند اسلام تنها سود معنوی را به رسمیت شناخته است، در حالی که در اسلام سود مادی هم به صورت جدی و فراگیر (و البته منضبط و چارچوبمند) لحاظ شده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مفهوم غبن، ضرر، خسران و از دست دادن فرصتها مفاهیم دینی شناخته شدهای هستند، گفت: بخش اقتصاد و معاملات در اسلام متضمن جدی سود مادی است. آنچه اسلام میگوید این است که سودخواهی و سودبری بر پایه عدل استوار شود.
وی با اشاره به آیه «أحَلَّ اللّهُ الْبَيْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبا» گفت: قوام بیع و ربا هر دو به سود است، ولی قرآن ربا را نفی و بیع را پذیرفته است و اگر سود را به عنوان یک مفهوم دینی پذیرفتم خسران معنا پیدا میکند.
وی گفت: اگر افراد در نظم فردی، اجتماعی و مدیریتی دچار وضعیت کلیشهای و بدور از تحول باشند بنا به روایت معروف امام کاظم (ع)، مغبون و زیانکار هستند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: باید راهبردها، نگاهها، استراتژیها، خط مشیها، تلاش و فعالیت ها در مسیر تحول، پیشرفت و تکامل فرد و جامعه در ساحتهای مختلف تنظیم شود.
وی گفت: اگر انسان در علمآموزی، مدیریت، فعالیت اداری و سازمانی، تربیت دینی و تقرب به خداند دو روز او مثل هم و مساوی باشد مغبون است.متاسفانه گاه آینده انسان ها نسبت به گذشته فراتر از مشکل برابر بودن، تنزل هم پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه این روایت مهم در مورد مدیریتهای اداری و سازمانی مصداق پیدا میکند افزود: در مدیریت موسسهها از حیث ارائه کالاهای فکری، مادی و خروجیهای مفید در روند تولید، نباید حالت توقف و عدم تحول در کار باشد.
مبلغی افزود: در نظم فردی، خانوادگی، اجتماعی و مدیریتی افراد نباید دچار وضعیت کلیشهای و بدون تحول شوند، بنابراین بر اساس همین اصل باید راهبردها، نگاهها، استراتژیها، خط مشیها و تلاش و فعالیتها به کار گرفته شود.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی بیان داشت: در همه ساحتهای زندگی فردی و اجتماعی تمام توان خود را باید به کار بگیریم که مسیر تکامل در پیش گرفته شود.
مبلغی اظهار کرد: در برخی موسسات و سازمانها گاه در نگاه کلان نه تنها حرکت رو به پیش وجود ندارد که گاه عقب گرد و تنزل هم میکنند که این بر اساس تعالیم دینی مطلوب نیست.