به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، فراکسیون روحانیت از جمله تشکیلات فراجناحی مجلس است که با حضور روحانیون راهیافته به خانه ملت تشکیل میشود. اعضای این فراکسیون به دلیل صبغه و تحصیلات دینی و مذهبیشان، علاوه بر تأثیراتی که در مجلس میگذارند، سطح روابط قوه مقننه با شخصیتها و مراکز دینی و حوزوی را گسترش میدهد.
فراکسیون روحانیت با تعامل با مراجع عظام تقلید، علما و شخصیتهای حوزوی و دینی و اطلاع از دغدغههای آنها در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نسبت به رفع آنها در حوزه تقنینی و نظارتی و نیز توجه به مبانی دینی و اسلامی در حوزه وظایف نمایندگی اهتمام دارد.
ارتباطات فراکسیون روحانیت با مراجع و حوزههای علمیه تا بدانجا پیش رفت که پیشنهادی مبنی بر تعیین ساختاری در حاشیه مجلس برای تعامل بیشتر نمایندگان با مراجع عظام و علما مطرح شد. این ساختار میتوانست در کاهش زمان بررسی طرحها و لوایح تأثیرگذار باشد؛ چه اینکه بخشی از بررسیها مربوط به تطبیق موارد با مبانی فقهی و اسلامی است و بررسی طرحها و لوایح پیش از ورود به صحن علنی توسط کارشناسان مسائل فقهی حداقل باعث رفع ایرادات فقهی آنها میشود.
فراکسیون روحانیت مجلس دهم نیز با روحانیون بهارستاننشین شکل گرفت و هیئترئیسه آن انتخاب شد. حجج اسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری، رئیس، مهدی شیخ و احمد سالک نواب رئیس و سیدمصطفی طباطبایینژاد و سیدناصر موسوی لارگانی دبیران اول و دوم و نصرالله پژمانفر سخنگوی هیئترئیسه شدند.
به جز ذوالنوری و موسوی لارگانی که هر یک در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و کمیسیون اقتصادی عضویت دارند، مابقی اعضای هیئترئیسه عضو کمیسیون فرهنگی هستند.
البته سایر اعضای فراکسیون روحانیون نیز در کمیسیونهای مختلف حضور دارند که میتوانند به لحاظ بررسی کارشناسی طرحها و لوایح در کمیسیونها به لحاظ فقهی و دینی تأثیر بسزایی داشته باشند.
با توجه به حضور نمایندگان در حوزههای انتخابی خود، باید دید که در آینده اعضای این فراکسیون چگونه در مباحث مختلف نمایندگی نقشآفرینی خواهند داشت.
حجتالاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری، رئیس فراکسیون روحانیت مجلس دهم در گفتوگو با ایکنا به نحوه این نقشآفرینی و نیز برنامههای آتی فراکسیون پرداخته است.
ـ فراکسیون روحانیت مجلس دهم با انتخاب هیئترئیسه تشکیل شد. نحوه تأثیرگذاری این فراکسیون در مجلس به چه صورت خواهد بود؟
به حول و قوه الهی فراکسیون روحانیت در مجلس دهم به صورت همدل و هماهنگ و همزبان تشکیل شد. اگر چه ممکن است گرایشها در این فراکسیون در برخی ابعاد متنوع باشد اما جو معنوی، صمیمی و اخوت بر این فراکسیون حاکم است.
این فراکسیون در ابعاد مختلف میتواند تأثیرگذار باشد از جمله در ارتباط قوه مقننه با مراجع عظام و علمای دینی. ارتباط با مراجع و بدنه حوزه کمک به دینیتر شدن قوانین مجلس میکند. با توجه به آشنایی روحانیون با مسائل دینی و حوزوی و حضور آنها در کمیسیونهای متعدد بسیاری از زمینههای چالش بین شورای نگهبان و مجلس برطرف میشود؛ چرا که ممکن است برخی مصوبات مجلس با شرع سازگاری نداشته باشد، بنابراین روحانیون میتوانند با ارائه پیشنهادات و اظهار نظر در این رابطه مانع از بروز مشکلاتی در این زمینهها باشند.
البته مسلماً نمایندگان مجلس افرادی دینمدار و ارزشی هستند اما ممکن است آشناییشان نسبت به مسائل فقهی و دینی به عمق آشنایی روحانیون نباشد.
در فراکسیون روحانیت از نظر اخلاقی، دینی و اعتقادی فضای برادری وجود دارد و این شرایط میتواند فضای مجلس را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
ـ یکی از نکاتی که مطرح کردید مربوط به تأثیرگذاری فراکسیون روحانیت بر فضای مجلس بود. با توجه به حضور سلایق مختلف سیاسی در این فراکسیون به نظر میرسد نقشآفرینی اعضای آن به دور از مباحث سیاسی و جناحی باشد و عملکردی فراجناحی داشته باشد.
مقام معظم رهبری دو اولویت را برای کل کشور به ویژه مجلس تعیین کردند که شامل مباحث فرهنگی و اقتصادی میشود. در رابطه با این دو مقوله کارهای برزمینمانده زیادی وجود دارد. امروز شاهد هستیم که مردم از نظر معیشتی در فشار شدید هستند و کشور از نظر اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار ندارد؛ از نظر فرهنگی نیز جامعه وضعیتی در تراز اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی ندارد لذا کارهای برزمینمانده فراوانی وجود دارد که اگر 24 ساعت را 48 ساعت کنیم و تمام وقت برای حل این مسائل کار کنیم، باز هم وقت کم میآوریم. لذا فرصتی برای دعواهای بیثمر سیاسی نداریم.
ما باید روی اصول، مبانی، اهداف، آرمانها و خط اصیل انقلاب تأکید کنیم و در جزئیات اختلافات را به حداقل برسانیم و این وفاق و همدلی که در بین اعضای فراکسیون است در مجلس هم تأثیر خواهد بود. همه اعضای فراکسیون به طور جدی نسبت به آرمانها و اهداف انقلاب و خط ناب ولایت علاقهمند و متفق هستند و در این زمینه فعال خواهند بود تا بتوانیم نقشی در جهت تحقق آرمانهای انقلاب داشته باشیم.
ـ چه برنامههایی برای فراکسیون روحانیت در نظر گرفتهاید؟
در آینده نزدیک و پس از آغاز به کار مجدد مجلس پس از تعطیلات، موارد و برنامههای پیشنهادی از سوی اعضا مطرح و بررسی میشود و در صورت موافقت اعضا، اجرایی خواهند شد.
ـ برخی اخبار مبنی بر دیدار اعضای فراکسیون روحانیت با مراجع عظام و شخصیتهای برجسته حوزوی پس از تعطیلات مجلس منتشر شده بود. آیا زمانبندی مشخصی برای این دیدارها صورت نگرفته است؟
هنوز برنامهریزی دقیقی در این رابطه نشده است. البته دیدار با مراجع و علما جزو پیشنهادهایی است که مورد استقبال اعضا قرار گرفته و این دیدارها صورت خواهد گرفت. یقیناً دیدارهایی با بزرگان نظام و انقلاب، مراجع عظام تقلید و حتی برخی علمای بلاد در دستور کار قرار خواهد گرفت تا از بیانات و پیشنهادات این بزرگان بهرهمند شویم.
ـ در دروه گذشته ارتباط مدون نمایندگان با مراجع و شخصیتهای برجسته حوزوی به عنوان یک ضرورت مطرح شد و حتی پیشنهادی در رابطه با تشکیل دفتری برای مراجعه نمایندگان و اطلاع از نظرات مراجع عظام و علما ارائه شد که البته به نتیجه نرسید. شما چه نظری در این رابطه دارید؟
البته این طرح برای دوره گذشته است و اجرایی هم نشد و در این دوره نیاز به بررسی مجدد دارد. اگر این راهکار مفید شناخته شود، اجرایی خواهد شد. اگر اعضای فراکسیون در این رابطه اتفاق نظر داشته باشند آن را به مرحله اجرا میرسانیم.