به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه امروز، یکشنبه، 10 مردادماه در آستانه روز جهانی حقوق بشر اسلامی به تشریح سومین مراسم اهدای جایزه حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی اظهار کرد: این مراسم روز چهارشنبه، 13 مردادماه، به منظور اهدای جایزه حقوق بشر اسلامی برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه روز حقوق بشر اسلامی و کرامت اسلامی روزی در تقویم بینالمللی است، گفت: در سال 2008 میلادی سازمان همکاری اسلامی روزی را به عنوان روز جهانی حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی تعیین کرد که به نظر میرسد این تعیین تاریخ آغاز یک تحرک معنادار هم بوده و هم باید باشد و از چهره تابناک اسلام به عنوان مبنای بسیار محکمی برای عمل فردی و جمعی بشر به طور عموم باید پردهبرداری کرده و به دنیا معرفی کند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه افزود: اسلام دینی است سرزنده، یعنی عقلانیت مبتنی بر اسلام متناسب با همه زمانهاست و اسلام دین مندرج شونده نیست؛ اسلام دینی است جامع، یعنی سپهر فعالیتهای انسانی را چه در حوزه خصوصی و چه در حوزه عمومی در بر میگیرد؛ اسلام دینی است جهانشمول یعنی مربوط به هیچ قومیت خاصی نیست و همه بشر را مخاطب قرار داده و با یک چشم به آنها نگاه میکند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی تجربه بینظیر ملت انقلابی ما برای تأسیس نظام مدنی جامع بر اساس فکر اسلامی است، گفت: ما به تجربه سایر ملتها احترام میگذاریم، منتها غرب طی 70 سال گذشته هم رفتاری خودمحورانه و تحمیلگر و هم منافقانه در حوزه حقوق بشر داشته است؛ خودمحور بوده یعنی تجربه مدنی مبتنی بر عقل سکولار ـ لیبرال را تنها تجربه معقول دانسته است، اینکه ما آن تجربه را منحصر بهفرد بدانیم موضع خودمحورانه است و باید اجازه دهیم بشریت مبانی دیگری را برای زندگی مدنی تجربه کند.
لاریجانی افزود: تحمیل تفکر سکولار ـ لیبرال تحت عنوان حقوق بشر موضعی خودمحورانه است که برای تمدن بشری حتماً مضر خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه غرب نسبت به مسئله حقوق بشر تحمیلگر است، اظهار کرد: اگر کسی این مبنا را قبول نداشته باشد آماج تهاجمات و فشارهای مختلف سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی قرار میگیرد؛ همچنین موضع غرب طی 70 سال گذشته نسبت به مسئله حقوق بشر منافقانه است به این معنا که خودشان پایبند سخنان خود نیستند و در ارزیابی سایر کشورها دقیقاً رفتاری دوگانه دارند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادامه داد: امروز شاهد هستیم که کشورهایی که سینهچاک حقوق بشر هستند در کشورهایشان راجع به شهروندان خود وضعیت بسیار عجیب امنیتی مستقر کردند و شهروندان را در زندانهای بسیار مخوفی نگه میدارند؛ ضمناً رژیمهای آدمکش متخلف به حقوق بشر و مرتکب جنایت علیه بشریت جزو دوستان استراتژیک آنها محسوب میشوند.
وی تصریح کرد: متأسفانه نهادهای بینالمللی کارشان به جایی رسیده که کشورها با تهدیدی که میکنند میتوانند برای خود حیثیت حقوق بشر غربی تأمین کنند و این نشانه افول حقوق بشر بر مبنای سکولار ـ لیبرال غربی است؛ در چنین وضعیتی، بسیار حساس و مهم است که ما به دین مبین اسلام توجه کنیم و بر این اساس حقوق شهروندی اسلامی را به دنیا معرفی کنیم و بر این اساس رفتار سایر کشورها را نیز پایش کنیم.
لاریجانی گفت: بزرگداشتی که ما برای روز حقوق بشر اسلامی برگزار میکنیم به دنبال این اهداف است و ستاد حقوق بشر این چارچوب را که منبعث از رهنمودهای مقام معظم رهبری و راهنماییهای رئیس قوه قضائیه است، مبنای کار خود قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: در مراسمی که روز چهارشنبه هفته جاری برگزار میشود، جایزه حقوق بشر اسلامی برای سومین سال به کسانی که در دنیا قطع نظر از ملیتشان راجع به ارتقای حقوق بشر اسلامی فعالیت کردهاند، جایزه ویژهای اعطا میشود.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در ادامه با اشاره به پیشینه شکلگیری این ستاد گفت: این ستاد در سال 1384 از ستاد قوه قضائیه، به یک ستاد فراقوهای بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی شکل گرفت که ریاست آن بر عهده رئیس قوه قضائیه است و 5 وزیر نیز در آن عضویت دارند که به دنبال تعمیق تفکر اسلامی به عنوان مبنای حقوق بشر و تبلیغ آن در دنیاست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با تعامل این ستاد با معاونت حقوقی رئیسجمهور و توجه به منشور حقوق شهروندی اظهار کرد: در این ستاد 5 وزیر دولت حضور دارند؛ چرا که ستاد حقوق بشر به طور مستمر با نهادهای دولتی در همکاری است و معاون سابق حقوقی رئیسجمهور قبلاً از همکاران ما در این ستاد بودند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با بیان اینکه پیشنهاد دولت در رابطه با منشور حقوق شهروندی مورد استقبال ماست، گفت: ما قانونی در رابطه با حقوق شهروندی داریم که در زمان ریاست آیتالله هاشمی شاهرودی از طرف قوه قضائیه به مجلس مطرح شد که چارچوبهای بسیار خوبی را در این زمینه مطرح کرد و نیز نهادی را نیز ایجاد کرد که ما در همه استانها در کنار تشکیلات قضایی به شکایات شهروندان رسیدگی میکند.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع مواد مخدر و ضرورت برخورد با جرائم مربوط به مواد مخدر اشاره کرد و گفت: نبرد ما با مسئله مواد مخدر و جرائم مربوط به آن نبرد بیامانی است و ما نمیخواهیم آن را تضعیف کنیم و باید بهترین راهها را برای آن انتخاب کنیم.
وی با بیان اینکه ملاک کارآمدی قانون صرفاً خشونت و شدت عمل نیست، اظهار کرد: البته ما با کشور افغانستان بیش از 800 کیلومتر مرز مشترک داریم و این کشور بعد از حضور ناتو که حضور نامبارکی بود، در کشت مواد مخدر 40 برابر رشد داشته است و این مواد مخدری که در افغانستان تهیه میشود، عمدتاً راهی پایتختهای غرب میشود.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: ما در واقع جهادی میکنیم که منافعش برای کل بشریت است؛ بیش از نیمی از این مواد مخدر عازم پایتختهای سایر کشورهاست منتها ما شهید میدهیم و میلیونها دلار هزینه میکنیم اما متأسفانه غرب نه تنها تمجیدی از ما نمیکند، بلکه مرتب ما را به خاطر تعداد اعدامها و برخوردهای خشن محکوم میکند.
وی با اشاره به مخالفت کشورهای غربی با اعدام گفت: کشورهای غربی بر اساس تفکر سکولار ـ لیبرالی میخواهند میگویند اعدام بد است و فقط زندان خوب است که ما این مبنا را قبول نداریم بلکه معتقدیم برای جرائم جدی و مهلک در جامعه باید اعدام باشد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: ما در امر قصاص معتقد هستیم که در آن حیاتی برای بشر و همه انسانهاست؛ قصاص حقوقی برای مردم است و در آن یک التیام اجتماعی قرار دارد؛ اگر کسی محکوم به قصاص شود موضع اسلام عفو و گذشت است لذا مکانیسمهای وسیعی تعبیه شده که اصحاب دم را به گذشت تشویق کند.
وی در مورد نشست گروه تروریستی منافقین در پاریس گفت: کاری که غرب با منافقین میکند از جهات مختلف قابل پیگرد است؛ اولاً از جهت حقوق بشر ما در سازمان ملل اسناد بسیار وسیعی را عرضه کردیم که نشان میداد این گروه تروریستی است و اینکه فردی همچون احمد شهید بتواند با آنها جلسه داشته باشد و از آنها به عنوان مدافعان حقوق بشر یاد کند، خلاف تمام مقررات و آییننامههای گزارشگری در سازمان ملل است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه افزود: حمایت کشورهای از این گروهک، نقض وسیع حقوق بشر است؛ منتها برای این کشورها بخش تروریستی و جنایات اینها مهم نیست، بلکه برای آنها صدمه به جمهوری اسلامی مهم است. اینکه غرب برای اهداف خود از اهرم تروریسم استفاده میکند جدید نیست.
لاریجانی تصریح کرد: اقدام کشورهای غربی در دفاع از این گروه و دادن امکانات به آنها یک افتضاح بزرگ برای دول غربی است و مثل داعش دامن آنها را خواهد گرفت؛ عروسکهای تروریستی اسمشان مهم نیست، رفتارشان مهم است؛ سیاست ما مقابله با تروریسم در همه شئونات است و قاطعانه در این مسیر قدم برمیداریم.
وی با بیان اینکه جنایات آنها و دولی که از آنها حمایت میکنند در محاکم قضایی مورد پیگیرد واقع میشود، گفت: محاکم قضایی ما برای طرح دعوا برای شهروندان آسیب دیده مشروعیت دارند و دولتمردان خارجی که از این گروهها حمایت کردهاند باید در دادگاههای ما قابل پیگرد باشند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در مورد اخبار منتشره در رابطه با کشته شدن مسعود رجوی گفت: منافقین سالهاست که مردهاند و جسد فیزیکی آنها خیلی مهم نیست.
وی در پاسخ به سؤالی در رابطه با مصادیق حقوق بشر اسلامی گفت: در حقوق بشر اسلامی رفتاری که منبعث از فکر اسلامی است مورد توجه قرار میگیرد که برای معرفی این عملکرد داشتن منشور بسیار خوب است منتها باید توجه داشت که این منشور برای ایران تعریف میشود یا برای سایر کشورها.
لاریجانی با بیان اینکه در تهیه منشور حقوق بشر اسلامی دو تجربه وجود دارد، گفت: تجربه اول مربوط به اجلاس قاهره است که این منشور خیلی محکم نبود با این حال مورد مخالفت دول غربی قرار گرفت، به طوری که کشورهای اسلامی نیز آن را پس زدند و مورد اقبال قرار ندادند؛ تجربه دیگر اقدام قوه قضائیه جمهوری اسلامی در اجلاس سران قضائی کشورهای اسلامی در تهران بود که تهیه چارچوبی برای منشور حقوق بشر اسلامی را مورد توجه قرار داد اما با مخالفت برخی کشورها روبرو شد و در ادامه این روند متوقف شد.
وی گفت: به نظر میرسد به جای اینکه منشوری را تهیه کنیم مناسب است در صحنه جهانی رفتارهای اسلامی در زمینه حقوق بشر را معرفی کنیم و مبنای عمل خود قرار دهیم تا در سالهای آینده این توجه در جهان اسلام تقویت شود.
پیگیری حادثه منا موضوع سؤال خبرنگار دیگری بود که لاریجانی در این رابطه گفت: فاجعه منا ابعاد بسیار وسیعی دارد؛ بخشی از این فاجعه که در ستاد حقوق بشر مورد پیگیری است، بخش دیپلماسی آن است که نهایتاً باید به جبران بخشی از حقوق حقه کسانی که آسیب دیدهاند منتهی شود؛ بخشی نیز پیگیری قضایی است که باید در کشور ما راجع به این مسئله صورت گیرد و کسانی که در این فاجعه آسیب دیدهاند طرح دعوا کنند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه افزود: قسمت دیگری از فاجعه منا مربوط به پیگیری این مسئله در صحنه بینالمللی است؛ در صحنه جهانی گزارشهای متنوعی را تهیه کردیم اما متأسفانه شرایط بینالمللی زمینه مناسبی برای پیگیری این فاجعه غمانگیز ایجاد نکرده است اما آن را رها نکردهایم؛ چرا که در امر حقوق بشر باید صبور و پیگیر باشیم.
وی با اشاره به وضعیت امروز مسلمانان در کشورهای غربی گفت: امروز مسلمانها در کشورهای غربی در انجام فرایض خود با مشکلات زیادی روبرو هستند؛ مساجد بسته میشوند، کسانی که به مسجد رفت و آمد دارند از طریق سازمانهای امنیتی مورد پیگرد قرار میگیرند و مساجد تخریب میشوند. امروز فاجعه منا دنباله وسیعی در جهان دارد که دنباله آن دشمنی آشکار صهیونیستی ـ غربی با مظاهر اسلامی است.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در مورد عملکرد ستاد حقوق بشر در رابطه با رسیدگی به وضعیت شیخ زکزاکی اظهار کرد: آنچه در مورد آیتالله زکزاکی اتفاق افتاده، مسئلهای با جهات مختلف است و منحصر به شخص ایشان نمیشود؛ ما در نیجریه مصادف هستیم با نسلکشی وسیعی که این خود جنایتی علیه بشریت است.
وی گفت: ما در صحنه جهانی هیچ فرصتی را برای طرح این مسئله از دست نداده و نخواهیم داد؛ البته معنایش این نیست که تحول روشنی را در رفتار دولت نیجریه مشاهده کنیم اما نباید دست از پیگیریها در این رابطه بکشیم؛ این حادثه بسیار غمانگیزی است که در برخی کشورها تکرار شده و این مسیر شیعهکشی و فرقهگرایی را ادامه میدهد.
لاریجانی تأکید کرد: باید نهادهای مختلف جمهوری اسلامی صدای مظلومیت شیخ زکزاکی و شیعیان این کشور را به گوش جهانیان برسانند و امروز آنچه در این رابطه انجام شده بسیار ناچیز است که بیش از اینها باید به آن توجه شود.