کد خبر: 3519489
تاریخ انتشار : ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۴

«پنجشنبه فیروزه‌ای»؛‌ رمان عامه‌پسند دینی درباره زیارت امام رضا(ع)

گروه ادب: در جلسه نقد رمان «پنجشنبه فیروزه‌ای» با اشاره به تفاوت این اثر با دیگر آثار عنوان شد: عمده‌ترین مشکلی که در این اثر دیده می‌شود، زیاده‌گویی‌ها و توصیفات لحظه به لحظه است،‌ ولی در عین حال سبب شده که نگاه مخاطبان درباره زیارت تغییر کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در نشست نقد و بررسی رمان «پنجشنبه فیروزه‌ای» که شب گذشته در محفل انس برگزار شد، میرشمس‌الدین فلاح‌هاشمی، نویسنده و مدیر مرکز محفل انس، با اشاره به دغدغه‌های این محفل در اعتلای ادبیات انقلاب اسلامی و حمایت آن از قلم و اندیشه گفت: اینکه کتابی ظرف مدت کوتاهی به چاپ‌های متعدد می‌رسد، نشان از اهمیت کار دارد. کتابی که نه رمان عامه‌پسند است، نه سخت و جدی، و مخاطب آن را به خوبی پذیرفته است.
کامران پارسی‌نژاد، نویسنده در ادامه گفت: تأکید دارم که نویسندگان ما مطالعات زیادی در علوم انسانی داشته باشند. متأسفانه براساس آمار غیررسمی نویسندگان حرفه‌ای ما نیز رمان نمی‌خوانند و این فاجعه است و باعث می‌شود ضربات جبران‌ناپذیری بر ادبیات داستانی ما وارد شود. الان هم می‌بینم بیشتر نویسنده‌ها دچار ایست فکری شده‌اند.
وی افزود: اینکه نویسنده «پنجشنبه فیروزه‌ای» وارد عرصه ادبیات دینی شده‌، ارزشمند است. ادبیات دینی ما سابقه دیرینه‌ای دارد. انتشارات نیستان (ناشر کتاب) خواسته جریانی را در عرصه ادبیات دینی ایجاد کند که تا حدودی موفق بوده است. ورود به ادبیات دینی مهم است، ولی ما نباید قانع شویم. اگر می‌خواهیم این نویسنده در کارشان موفق‌تر شوند، باید نقدهای جامع‌تری انجام دهیم.
فلاح‌هاشمی در ادامه بیان کرد: جذابیت‌های این اثر و تقریبا آثار قبلی این نویسنده این است که شخصیت‌های داستان‌ها واقعی‌ هستند، مخاطب باورشان دارد. البته فضای اصلی رمان دینی است و شخصیت‌ها با هدف نویسنده پیش می‌روند. با اینکه زمینه اصلی رمان دینی است و حجم بالایی دارد، اما مخاطب جوان به راحتی کتاب را تا به آخر پیش می‌برد و می‌خواند. رمان عامه‌پسند ما معمولاً در خدمت عشق و عاشقی زمینی است، اما این رمان بدان سو نمی‌رود.
‌پارسی‌نژاد تصریح کرد: ما در ایران به اصطلاحات ادبیات داستانی غرب اشراف چندانی نداریم، مثلاً رمان عامه‌پسند در ایران و غرب تعریف متفاوتی دارد. رمان عامه‌پسند در ایران از لحاظ ساختاری بسیار ضعیف است؛ در حالی که در غرب ساختار درست است، اما برای عموم مردم نوشته می‌شود. عمده‌ترین مشکلی که ما در این اثر می‌بینیم زیاده‌گویی‌ها و توصیفات لحظه به لحظه است. اکثر منتقدین گفته‌اند این کتاب آداب زیارت است، مگر آداب زیارت چقدر حجم یک اثر را اشغال می‌کند؟ اگر خواننده نتواند کتاب را بخواند و برایش خسته‌کننده شود آن را رج می‌زند. من صادقانه بگویم خودم بعضی جاها رج زدم.
فلاح‌هاشمی هم در بخش دیگری از این نشست گفت: این کتاب خود معرف خود است و به نظر من توانسته نظر مخاطب را جلب کند. البته به جرأت می‌توانم بگویم با توجه به شناختی که از نویسنده دارم اثر بعدی این نویسنده خالی از نکات منفی خواهد بود. معمولاً نویسندگان از مواجهه کتاب با مخاطب می‌ترسند، شاید دلیل تطویل جملات نثر هم همین باشد.
عرفانی، نویسنده اثر گفت: من می‌خواستم در این کتاب فضای آرامی را به تصویر بکشم و اغلب بازخوردهایی که از مخاطبان درباره پنجشنبه فیروزه‌ای گرفته‌ام، این بوده که نگاهشان به زیارت تغییر کرده است.
احسان عباسلو، نویسنده نیز در ادامه بیان کرد: در مقابل نگاه مینی‌مالیستی نگاه ماکسی‌مالیستی نیز داریم، نویسنده نباید نگران باشد که رمانش زنانه است. همیشه بحث بر این بوده که ادبیات عامه‌پسند را به ادبیات دینی نزدیک کنیم، چون ادبیات عامه‌پسند مخاطب بیشتری دارد و از این رو فکر می‌کنم فضای اطنابی که در رمان است، خوب بوده و زندگی طبیعی را بازنمایی می‌کند.
captcha