کد خبر: 3520590
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۷
مطالبات اقتصادی رهبر معظم انقلاب/ لاهوتی عنوان کرد:

وجود مافیای بزرگ در قاچاق کالا/ مجلس اقدامی برای مقابله انجام نداده است

گروه اقتصاد: عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار کرد: سؤالی که باید از مسئولان متولی مبارزه با قاچاق پرسید این است که چرا هیچ کنترلی بر بسیاری از ماشین‌هایی که وارد کشور می‌شود، وجود ندارد؟ چنین وضعیتی نشان می‌دهد که دست‌ها و مافیاهای بزرگی در پشت صحنه وجود دارد که نمی‌توان با آنها مقابله کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، پدیده قاچاق به انحاء مختلف در کشور یکی از مهم‌ترین موانع رشد و توسعه اقتصادی محسوب می‌شود؛ چراکه باعث فشار به تولید داخلی و در نتیجه گسترش بیکاری و نرخ پائین رشد اقتصادی شده است.
به دلیل اهمیت این موضوع است که مقام معظم رهبری همواره بر لزوم مبارزه با پدیده قاچاق در کشور تأکید کرده و اخیرا در دیداری که با اقشار مختلف مردم داشتند، مجددا بر لزوم برخورد جدی با این پدیده تأکید کرده و نقش مسئولان در این امر مهم را گوشزد کردند.
ایشان در این دیدار ضمن تأکید بر مبارزه با پدیده قاچاق در کشور، فرمودند: «در موضوع‌ قاچاق، بنده به مسئولان گفته‌ام که آقاجان! وقتی شما آن باند قاچاقچی را پیدا می‌کنید و آن جنس کلان قاچاق را که چند هزار تُن وزن آن است، وارد کشور می‌کنید، این جنس را جلوی چشم همه آتش بزنید؛ ضربه بزنید به قاچاقچی، به جنس دارای مشابه داخلی. خب معلوم است وقتی‌که جنس خارجی وارد شد -چه از مبادی ورودی قانونی مثل گمرک و امثال اینها، چه از مبادی قاچاق که متأسّفانه خیلی هم زیاد است- تولید داخلی می‌خوابد.»
ایشان همچنین فرمودند: وقتی تولید داخلی خوابید، همین وضعی پیش می‌آید که امروز هست؛ جوان ما بیکار می‌شود، اشتغال ما کم می‌شود، رکود بر کشور حاکم می‌شود، وضع زندگی و معیشت مردم دشوار می‌شود. اینها را که دیگر از طریق ارتباط با آمریکا و با اروپا نمی‌شود حل کرد، اینها را خودمان باید حل بکنیم. اینها کارهایی است که به عهده‌ خود ما است؛ راه این است.
مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی
برای بررسی بیشتر این موضوع و اهمیت مبارزه با پدیده قاچاق در اقتصاد کشور با مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که متن این مصاحبه در ادامه می‌آید:
ابتدا بفرمائید که با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر مبارزه با قاچاق در کشور، وضعیت کنونی مبارزه با قاچاق در ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
ابتدا باید گفت که سالانه حدود 25 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور می‌شود و این مسئله از دو محور به اقتصاد ایران آسیب وارد می‌کند. اگر برای هر 100 میلیون تومان، یک شغل در نظر بگیریم 25 میلیارد دلار معادل دو و نیم میلیون شغل است و در شرایطی که کشور دچار معضلات وحشتناک اقتصادی است، عده‌ای افراد صاحب منافع، به قیمت بدبخت کردن جوانان مملکت، اقدام به وارد کردن کالای قاچاق به داخل کشور می‌کنند.
از یک منظر هم این کالاها سلامتی هم ندارد. کالایی که از مبادی ورودی وارد کشور می‌شود، کنترلی بر روی آن وجود دارد اما کالاهایی که از مبادی غیر رسمی وارد کشور می‌شود دارای سلامتی تضمین‌شده‌ای نیست؛ بنابراین باید دست‌کم نگران سلامتی مردم باشیم.
اواخر مجلس نهم، قانون مربوط به قاچاق را هم اصلاح کردیم و بر اساس این قانون جدید، گذشته از اینکه مجازات‌های سنگینی برای قاچاقچی در نظر گرفتیم، نگهداری کالای قاچاق هم دارای مجازات است؛ چراکه برای کالای قاچاقی که اکنون در کشور ما وجود دارد علاوه بر قاچاقچی،افراد دیگری از جمله نگهدارنده کالای قاچاق، توزیع‌کننده و ... دارای نقش هستند.
با این اوصاف برخورد جدی با این پدیده، امری بسیار ضروری است. 25 میلیارد دلار کالای قاچاق، چیزی نیست که بگوئیم همانند مواد مخدر است که با اسب یا قاطر وارد کشور شده بلکه این میزان کالا عمدتا از طریق کانتینر وارد کشور می‌شود و واردکننده آنها هم عمدتا افرادی هستند که در دستگاه‌‌های دولتی نفوذ دارند و این افراد هم منافع خود را به منافع ملی ترجیح می‌دهند.
باید سریعا با پدیده شوم قاچاق برخورد صورت گیرد. مقام معظم رهبری در دیداری هم که با نمایندگان مجلس داشتند اصطلاح «خنجر از پشت» را برای تعبیر این پدیده به‌ کار بردند. واقعیت امر هم همین است که بیکاری و مشکلات شدید اقتصادی همانند خنجری است که بر اقتصاد کشور وارد می‌شود درحالی‌که بسیاری از کالاهای بی‌مصرف و  بُنجلی که وارد کشور می‌شوند، امکان تولید در داخل را دارند.
اتفاقا مقام معظم رهبری در یک سخنرانی اعلام کردند که کانتینرهای کالای قاچاق از بندر تا تهران می‌رسد اما کسی برخورد نمی‌کند. حال سؤال این است که به نظر شما مهم‌ترین اقدامی که باید برای مقابله با قاچاق در کشور صورت گیرد، چیست؟
ما ستاد مبارزه با قاچاق کالا دارا هستیم و جالب اینجاست که اگر در همه جای دنیا، کالای قاچاقی توقیف می‌شود، همان میزان هم معدوم خواهد شد اما اگر کالای قاچاق را توقیف کنیم، ممکن است که جریمه‌ای هم بر علیه آن صورت گیرد اما در نهایت، همان کالای قاچاق را در جامعه توزیع می‌کنیم.
اگر چند مرحله این کالای قاچاق را توقیف کرده و آن را معدوم کنیم، همچنین قاچاقچیان را مورد مجازات شدید برسانیم، بسیاری از مشکلات در این زمینه برطرف شده یا اینکه اراده‌ای قوی ایجاد می‌شود که با این امر برخورد شود اما در شرایط کنونی، بسیاری از کالاهای قاچاق با کانتینر وارد کشور می‌شود و برخوردی هم صورت نمی‌گیرد.
اگر هم نتوانیم مرزها را به خوبی کنترل کنیم و مرزهای ما رها شده باشد از لحاظ امنیتی هم چار مشکل خواهیم شد. حال باید پرسید که چرا هیچ کنترلی بر بسیاری از ماشین‌هایی که وارد کشور می‌شود، وجود ندارد؟ بنابراین چنین وضعیتی نشان می‌دهد که دست‌ها و مافیاهای بزرگی در پشت صحنه وجود دارد که نمی‌توان با آنها مقابله کرد.
بنده معتقدم که قوه قضائیه در چند سال گذشته نشان داده که در هرکجا ورود پیدا کرده توانسته است اعتماد را به جامعه برگرداند بنابراین از قوه قضائیه می‌خواهیم که ریشه‌ها را پیدا کرده و با این ریشه‌ها همانند برخوردی که با سایر مفاسد اقتصادی صورت گرفت، برخورد شود.
به عنوان سؤال پایانی بفرمائید که مجلس چه نقشی می‌تواند در مبارزه با قاچاق کالا در کشور داشته باشد؟
ما هم سهل‌انگاری و کوتاهی کرد‌ه‌ایم بنابراین نباید صرفا دیگران را متهم کرده و به نقش نظارتی خود عمل کنیم. سؤالی که وجود دارد این است که تاکنون مجلس چه اقدامی برای مبارزه با قاچاق انجام داده است که در جواب باید گفت تاکنون هیچ اقدامی برای مبارزه با این پدیده توسط مجلس صورت نگرفته است.
مجلس باید بسیار قوی و محکم وارد شده و از نقش نظارتی خود استفاده کند. همچنین لازم است افرادی که در این زمینه مسئول هستند را پشت میکروفون  مجلس بیاوریم که پاسخگو باشند و موضوع را به بحث بگذاریم.
بنده معتقدم که مجلس باید در جلسه‌ای خاص به مسئله قاچاق کالا پرداخته و برای مبارزه با قاچاق کالا در کشور چاره‌اندیشی کند. همچنین معتقدم باید شدت مجازات‌ها را بیشتر کنیم چراکه مجازات‌های کنونی برای مقابله با قاچاق در کشور کافی نیست و لازم است هم نحوه برخورد با قاچاق و قاچاقچیان تغییر پیدا کرده و هم اینکه مجلسی که در بعُد نظارتی خود کوتاهی کرده‌ است باید از این جایگاه قانونی برای ریشه‌کن کردن قاچاق در کشور استفاده کند.

گفت‌وگو از اکبر ابراهیمی

captcha