حجتالاسلام مرتضی عباسیان، مسئول بنیاد فرهنگی مهدی موعود(عج) استان تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کریم را فردی دانست که فراتر از وظایف و تکالیف فردی، اجتماعی و حقوقی خود عمل میکند و گفت: کریم در لغت به معنای بخشنده و بزرگوار است و صفت کریم یکی از صفات الهی و به معنای شرافت و بزرگواری و گذشت از گناهان بندگان است.
وی اظهار کرد: در نظر انسانها، کریمترین افراد ائمه معصومین(ع) هستند که بدون هیچ چشم داشتی گره از مشکل آنان میگشاید، همچون امام رضا(ع) و حضرت معمومه(س) که به لحاظ رفتاری طوری عمل کردند که فاصله زمانی میلاد این بزرگواران دهه کرامت محسوب میشود.
حجتالاسلام عباسیان یکی از شاخصههایی که فرد کریم باید خود را به آن آراسته کند دور شدن از منت و احسان در راه رضای خدا دانست و گفت: مخلصانه برای کسب رضایت پروردگار گام برداشتن از انسان فردی کریم میسازد که ارتباطی به عملکرد مادی و معنوی ایشان ندارد. گاهی حمایت فرد بخشنده از سایرین صرفا مسائل مادی را شامل نمیشود که در این صورت نیز باید رفتار انسان به دور از منت و توهین باشد.
مسئول بنیاد فرهنگی مهدی موعود(عج) استان تهران کمک به آموزش تحصیلی دانشآموزان، گرفتن دست یک ناتوان و یاری رساندن مادی به افراد مقروض را از جمله رفتارهای سادهای دانست که در زندگی اجتماعی محل کاربرد فراوانی دارد و گفت: محترمانه به یاری دیگران شتافتن از انسان فردی کریم میسازد.
وی با اشاره به اختلافاتی که امروزه در دادگاهها بر سر مسائل مادی به وفور مشاهده میشود و سبب به زندان افتادن برخی افراد میشود را ناشی از کم رنگ شدن روحیه کرامت دانست و گفت: اگر افراد رفتارهای کریمانهتری نسبت به یکدیگر داشته باشند و با بذل فرصت به یکدیگر زمینه ادای قرض را ایجاد کنند نه تنها زمینههای بزهکاری و حضور در زندان کمتر میشود بلکه افراد نیز سریع تر به حق مادی خود دست پیدا میکنند.
حجتالاسلام عباسیان یکی دیگر از جنبههای کرامت را گذشتن از حقوق خود دانست و عنوان کرد: مشاجره و قطع رابطه بین اعضای خانوادهها سبب شده است تا افراد فامیل از یکدیگر دور بمانند و دستور اسلامی صله رحم چنان که باید در رفتار مسلمانان بروز و ظهور پیدا نکند. حال آنکه با داشتن روحیه کرامت و گذشت و بزرگواری نسبت به آنچه در حقمان روا شده است میتوانیم از بروز اختلافات بزرگتر جلوگیری کنیم.
وی کارهای خارقالعادهای که از ائمه معصومین(ع) و اولیای الهی سر میزند را کرامت نامید و گفت: فرق کرامت با معجزه در این است که معجزه همراه با رسالت و دعوت به خداوند و در راستای اثبات حقانیت دین است اما کرامت ویژه اولیای خداوند و برآمده از عصمت آنان است.
وی با اشاره به روایتی از رسول اکرم(ص) که میفرمایند: «من أخلص لله أربعين صباحاً فجّر الله ينابيع الحكمة من قلبه علي لسانه؛ كسي كه 40 شبانه روز با اخلاص عمل كند، خداوند چشمههای حكمت را در قلب او میجوشاند و بر قلم و زبانش جاری میكند» اظهار کرد: هر شخصی به اندازه عصمت خود ولایت مییابد.
حجتالاسلام عباسیان ادامه داد: همچنین خداوند متعال در حدیث قدسی فرمود: «عبدي أطعني حتی أجعلك مثلی، بنده ی من! مرا اطاعت كن تا تو را مثل خود سازم»، بدین ترتیب کرامت از عصمت منشأ میگیرد و پیامبران نمونه بارز این نوع رفتارها بودند.
عبدی اطعنی حتی اجعلک مثلی انا اقول لشیء کن فیکون فانت تقول لشیء کن فیکون.