کد خبر: 3522039
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۲
مهدی قره‌شیخلو:

پرداختن به سبک زندگی قرآنی در کشور جدی گرفته نشده است

گروه فعالیت‌های قرآنی: رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در مورد سبک زندگی اسلامی و قرآنی در جامعه گفت: با اینکه سال‌ها از این مطالبه می‌گذرد اما احساس می‌شود که پرداختن به آن در کشور جدی گرفته نشده است.

مهدی قره شیخلو
به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، برنامه زنده تلویزیونی گفت وگوی جمعه اخبار قرآنی امروز، 22 مردادماه از آنتن شبکه قرآن سیما با حضور مهدی قره شیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و با موضوع نقش فعالیت های قرآنی در توسعه سبک زندگی اسلامی و قرآنی پخش شد.
مهدی قره شیخلو، در ابتدای صحبت های خود در این برنامه با اشاره به اینکه بعد از انقلاب اسلامی فعالیت های قرآنی بسیار خوبی در کشور صورت گرفته است، گفت: در طول حدود چهل سال که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، شاهد فعالیت تعداد زیادی قاری و حافظ قرآن، جلسات آموزش قرآن، موسسات قرآن و دستگاه های قرآنی هستیم که همه از جمله دستاوردهایی است که در طی این مدت به دست آمده است.
وی افزود: با توجه به شرایط روز و اینکه نیاز مردم در دوره های مختلف متفاوت است، فعالیت های قرآنی هم باید متناسب با شرایط روز و نیاز روز مردم تنظیم شود، یکی از مواری که در این زمینه می تواند بسیار تأثیرگذار باشد، سمت و سو دادن این فعالیت ها به شکل دهی زندگی مردم مطابق با اصول و چارچوب هایی که در قرآن و روایات، مورد استفاده قرار گیرد، باشد.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به اینکه در این حوزه مقداری کم کاری شده است، خاطرنشان کرد: دستگاه های قرآنی به خاطر تعلقات و روش های سنتی که داشته اند بیشتر به شیوه های گذشته عمل می کنند، البته ما همچنان به آن برنامه ها نیاز داریم و این به معنای آن نیست که باید چنین برنامه هایی تعطیل شود، در واقع در حال حاضر شرایط زندگی مردم، ما را وادار می کند که برنامه ها و فعالیت هایمان مقداری کاربردی تر شود، یعنی نوع آموزه ها به سمتی برود که زندگی روزمرده مردم تحت تأثیر آموزه های قرآنی قرار بگیرد.
قره شیخلو در ادامه در مورد طرح هایی که در سازمان دارالقرآن در زمینه آشنایی مردم با سبک زندگی اسلامی انجام شده است، بیان کرد: با توجه به اینکه این موضوع سابقه چندانی ندارد، در سازمان نیز از حدود دو سال قبل فعالیت را آغاز کرده ایم، در سازمان دارالقرآن دوره های آموزشی از حدود 30 سال قبل برگزار می شود اما جنس این دوره ها بیشتر تخصصی و در رابطه با ظاهر قرآن کریم است.
وی اظهار کرد: ما در زمینه مفاهیم و حتی تفسیر قرآن کریم هم دوره هایی داشته ایم، اما این دوره ها تنها تا حدودی اطلاعات قرآنی مردم را زیاد می کرده است. ما از حدود دو سال قبل موارد استفاده از قرآن در روابط خانوادگی، روابط اجتماعی، روابط زناشویی و ... را احصاء کرده و بر روی آنها کار می کنیم. نگاه ما این است که در کنار دوره های آموزشی که داریم، یک نظام جامع آموزش قرآن با این رویکرد که بیشتر عملیاتی باشد را تدوین کنیم. این کار سنگینی است و از بسیاری از مجموعه ها که در این زمینه فعالیت کرده اند، مانند مجموعه اسرا، استفاده و بهره ببریم.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم گفت: اگر بتوانیم مبانی خوبی که در اختیار داریم را تبدیل به دوره های آموزشی کنیم که ورود و خروج آن تعریف شده باشد، می تواند اثرگذاری بهتری داشته باشد. دوره باید به گونه ای باشد که زمانی که یک فرد مسلمان وارد آن می شود، حداقل هایی در آن دوره برای چنین فردی فراهم شده باشد.
وی با اشاره به اینکه هیچ راهکاری بهتر و تأثیرگذارتر از آموزه های قرآن و اهل بیت(ع) نیست، افزود: اگر بتوانیم بر روی این بخش سرمایه گذاری کنیم و نیز آنها را تبدیل به دوره هایی که مردم بتوانند به صورت فشرده از آنها استفاده کنند، کنیم، اثرگذاری بهتری خواهند داشت. باید این مبانی را به صورت بسته های آموزشی فشرده از طرق گوناگون در اختیار علاقه مندان به این حوزه قرار دهیم.
قره شیخلو در بخش دیگری از صحبت های خود در مورد فعالیت دستگاه های مختلف در زمینه سبک زندگی اسلامی و افتادن در دام موازی کاری، گفت: این موضوع به حدی مهم است و متاسفانه پشتوانه آن به حدی کم رنگ است که اگر همه حوزه های فرهنگی در آن ورود داشته باشند، هیچ وقت شاهد موازی کاری نخواهیم بود. البته اگر با یک هماهنگی خوب ورود داشه باشیم، خروجی ها بیشتر خود را نشان خواهد داد.
وی افزود: هنوز هم که هنوز است بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری که چند سال از آن می گذرد، احساس می شود که این موضوع در کشور زیاد جدی گرفته نشده است و بیشتر در حد حرف، گمانه زنی و شعار باقی مانده است.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به اینکه ارتباط با قرآن به هر نحوی مطلوب است، بیان کرد: ما باید امکانات را برای ارتباط حداکثری مردم با قرآن فراهم کنیم، این وظیفه دستگاه های قرآنی است که شرایط را فراهم کنند تا هرکسی اراده کرد از یک برنامه قرآنی استفاده کند، به راحتی و سهل الوصول باشد. باید تنوع در برنامه های قرآنی وجود داشته باشد تا هرکس با هر ذائقه ای از آموزه های قرآنی استفاده کند.
قره شیخلو در ادامه صبحت های خود در گفت وگوی ویژه خبری صبح جمعه به توجه ویژه مقام معظم رهبری به قرآن اشاره کرد و گفت: همین که ایشان دو برنامه رسمی برای قرآنی ها در طول سال دارند، خود الگو و درسی است که ما نیز باید به عنوان یک مسلمان در طول زندگی سالانه خود وقت ویژه ای برای انس با قرآن کریم، شنیدن و خواندن آن و نیز استفاده از تلاوت هایی که صورت میگیرد، داشته باشیم.
وی در ادامه به برنامه های صورت گرفته توسط سازمان دارالقرآن الکریم در زمینه نخبه پروری قرآنی اشاره و اذعان کرد: اگر بخواهیم هر رشته ای را در کشور عمومیت دهیم، باید الگوهایی را در همان رشته به مردم معرفی کنیم تا نسل جوان از آن استفاده کند، یکی از این بخش ها نخبه پروری در حوزه قرآنی است که چند سالی است در کشور شروع شده است، در این زمینه ما برنامه ای را از سال 91 و به صورت کاملاً محدود برگزار کرده ایم که بازخورد بسیار خوبی داشت. امسال این برنامه را گسترش داده و در همه استان ها ساماندهی کردیم که کل نخبگان تحت پوشش در سه دوره اول 100 نفر و در سال 95 به تنهایی 1500 نفر بوده است که شناسایی و تحت پوشش قرار گرفته اند.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم افزود: این طرح در روزهای آینده و به مناسبت ولادت حضرت امام رضا(ع) در روز 25 مردادماه با حضور مسئولان استانی افتتاح می شود، هدف هم این است که ظرفیت های قرآنی شناسایی و تحت آموزش قرار گیرند.
قره شیخلو خاطرنشان کرد: دستگاه های دیگر نیز چنین طرح هایی را در دست اجرا دارند که به نظر من هیچ اشکالی ندارد چرا که جوانان با استعداد قرآنی به حدی در کشور حضور دارند که بعضاً تاسف می خوریم که چرا امکانات لازم برای رسیدگی به آنها را نداریم، لذا اگر دستگاه های دیگر نیز حضور داشته باشند نه تنها موازی کاری نیست بلکه شناسایی استعدادهای بیشتر را به دنبال دارد.
وی در ادامه در مورد نگهداری از استعدادهای قرآنی، به بحث تعریف کارکرد برای این استعدادها اشاره کرد و گفت: در سفرهایی که به استان های مختلف داشته ام، همیشه شاهد این گله از سوی فعالان قرآنی بوده ام که مراسم و محافل زیادی برای بروز و ظهور توانمندی قاریان و حافظان وجود ندارد. بحث کرسی های تلاوت  در این زمینه می تواند بسیار کمک کننده باشد. ما در حال حاضر مساجد بسیار خوبی را در کشور داریم که خودشان این آمادگی را دارند.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم افزود: ما باید به سمت و سویی حرکت کنیم که هر مسجدی در کشور حداقل در هفته یک شب برنامه تلاوت خوب توسط قاری خوب که الزامی بر بین المللی بودن آن نیز نیست، داشته باشیم. در حال حاضر 200 مسجد را در کل کشور داریم که این برنامه را اجرا می کنند که این البته در برابر با تعداد مساجد فعال کشور عدد و رقمی نیست، به راحتی می توان این رقم را به دو تا سه هزار مسجد که کرسی های تلات هفتگی در آن برگزار شود، رساند. همین موضوع کمک می کند به همان مطالبه مقام معظم رهبری که اشاره داشتند استماع قرآن در جامعه از طریق کرسی های تلاوت فرهنگ سازی شود.
قره شیخلو در تکمیل این بخش از صحبت های خود در زمینه تأمین مبانی مالی چنین طرح هایی، گفت: به اعتقاد من می توان از طریق مشارکت دستگاه ها منابع مالی چنین طرح هایی را برطرف کرد. یعنی بخش های مختلف از جمله، دستگاه های قرآنی، خیرین قرآنی و ... تأمین کنند. باید از خیرین بیشتر استفاده شود، خیر در این زمینه لازم نیست مستقیم به سازمان و دستگاه کمک کند، بلکه به صورت مستقیم می تواند به برپایی این جلسات کمک کند.
وی تصریح کرد: ما امسال یک برنامه ای را طراحی کرده ایم با عنوان راه اندازی 1000 جلسه قرآنی در کشور که 29 شهریور به صورت همزمان در سراسر کشور افتتاح می شود که از این تعداد 600 جلسه با عنوان جلسات خانگی قرآنی و 400 جلسه حفظ قرآن کریم است. در حال حاضر 2000 حافظ کل قرآن در کشور داریم که از سازمان مدرک تخصصی دریافت کرده اند، خواهش ما از این حفاظ این است که برای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری در مورد تربیت 10 میلیون حافظ، هر کدام از آنها بانی حداقل یک جلسه حفظ قرآن در کشور باشند.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم اظهار کرد: اگر بخواهد کار قرآن در کشور توسعه پیدا کند، بستر آن باید یک بستر مردمی باشد و خود مردم احساس تکلیف کنند، در این زمینه باید کار شود، برخی جاها دیده می شود مردم حضور جدی در عرصه قرآن ندارند و گمان  می برند چون دولت اسلامی است همه هزینه ها باید توسط دولت پرداخت شود. البته ما از دولت نیز انتقادهایی در مورد بودجه داریم که دچار نوسانات شدیدی است و همین باعث می شود ما نتوانیم برنامه ریزی درستی داشته باشیم.
قره شیخلو در ادامه در پاسخ به سوال مجری گفت وگوی قرآنی صبح جمعه در مورد حساب باز کردن بر روی این بودجه ها، گفت: قطعاً ما بر روی این بودجه ها حساب باز کرده ایم، سال 91 پول خوبی تزریق شد و به همین ترتیب حجم کارهای ما چند برابر شد اما در سال های بعد دچار نوسان شد به طوری که در سال 94 هیچ ریالی بابت فعالیت های قرآنی دریافت نشد. البته برخی وزارت خانه ها مبالغی را دریافت کردند که همین موضوع نیز نیاز به توضیح دارد.
وی گفت: جا دارد در این فرصت از مسئولان بودجه ای کشور این درخواست را داشته باشیم که هر چقدر به حوزه های دیگر تخصیص داده می شود، در حوزه قرآن نیز همان مقدار پرداخت شود، اینکه قرآن را برای اولویت های آخر قرار دهیم، به نظر درست نیست. با توجه به اینکه سطح اعتبارات قرآنی در کشور بسیار پائین است اما همین هم بسیار کمک کننده است.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به اینکه گاهاً دیده می شود که کل بودجه قرآنی کشور در یک سال به میزان رقم قرار داد یک وزارت خانه هم نمی رسد، گفت: خواهش میکنیم که دولت محترم که علاقه دارد در زمینه های فرهنگی فعالیت کند، حمایت های لازم را داشته باشد تا دستگاه های قرآنی با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم کنند.
قره شیخلو خاطر نشان کرد: فضای قرآنی باید یک فضای مردمی باشد، همین نوسانات آسیب زاست اما اگر مردم خودشان حضور داشته باشند، مدیریت کار را بر عهده بگیرند، شرایط بهتر خواهد شد. اگر مردم این ظرفیت را دارند که در ماه مبارک محرم صدها میلیارد برای عزاداری هزینه کنند، این ظرفیت می تواند برای قرآن نیز اتفاق بیفتد.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود در مورد طرح های سازمان دارالقرآن الکریم گفت: دومین دوره همایش حفاظ قرآن کریم در استان ها یکی از برنامه هایی است که هم اکنون برگزار می شود، حفاظی که مدرک تخصصی درجه سه و دو و یک گرفته اند در همایش حضور دارند و هدف از برگزاری آن نیز توسعه جلسات آموزشی حفظ قرآن کریم است.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم عنوان کرد: ارتباط ما با حفاظ قرآن از نزدیک تأثیرات بسیار خوبی خواهد گذاشت و حداقل آن این است که از مشکلات حفاظ مطلع می شویم، امسال اطلاعات افرادی را که در این دوره آموزشی دارند گردآوری کرده و اطلاع رسانی می کنیم و برای افرادی که جلسه ندارند نیز تلاش خواهیم کرد که جلسه تعریف شود.
قره شیخلو در ادامه با تأکید بر اینکه برنامه اردوی استعدادهای درخشان نیز از روز 25 مردادماه افتتاح خواهد شد، گفت: در ماه مبارک رمضان نیز برنامه های خوبی از جمله عمری با قرآن در رمضان داشتیم که حدود 1000 جلسه ختم قرآن برگزار شد. به نظر می رسد فضای کشور در حوزه قرآنی فضای آماده ای است که اگر امکانات حداقلی فراهم شود و نظام مدیریت قرآنی یک نظام منسجم شود و نگاه ها به سمت تعمیق فعایلت های قرآنی با رویکرد سبک زندگی قرآنی باشد، به زودی نتایج خوبی را خواهیم گرفت.
وی در پایان در مورد مشارکت سازمان دارالقرآن الکریم در طرح قرآنی 1450 نیز گفت: مشارکت ما نسبت به سال قبل کمتر شد، ابتدا قرار نبود این طرح برگزار شود و ما نیز بر همین اساس برنامه های خود را بسته بودیم که با تغییر مدیریت در شبکه قرآن این طرح مجدد اجرایی شد، با این وجود از ظرفیت های استانی استفاده شده تا مشارکت حداقلی را داشته باشیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۵/۲۳ - ۱۰:۱۳
0
0
باید سبک زندگی قرآنی به صورت جدی در کشور دنبال شود
captcha