به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) رئیس قوه قضائیه چندی پیش
در مراسم اعطای سومین جایزه حقوق بشر اسلامی، به ستاد حقوق بشر پیشنهاد کرد؛ با همکاری وزارت امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی مسئله گفتوگو با کشورهای اروپایی را در بحث حقوق بشر باز کند؛ چرا که جمهوری اسلامی در این عرصه مدعی است.
آملی لاریجانی در تشریح اصول و چارچوب این گفتوگوها اظهار کرد: شرط این گفتوگو این است که اولاً آمریکاییها نباشند؛ چرا که آنها به تمام معنا اهل خدعه هستند و در این زمینه با آنها حرفی نداریم. شرط دیگر این است که گفتوگو طرفینی باشد، مضمونش هم طرفینی باشد و تمام مسائل طرفین مورد بحث قرار گیرد. جمهوری اسلامی در این زمینه مدعی است و به مبانی و سخنانی که میگوید اعتقاد و ایمان دارد و از آن دفاع میکند.
جمهوری اسلامی ایران از گفتوگوی حقوق بشری با غرب نگرانی نداردمحمدعلی اسفنانی، سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی ـ قضایی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با
ایکنا درباره ضرورت و الزامات گفتوگوهای حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اروپایی گفت: دین اسلام و فقه جعفری پویاست و به جرئت همواره اظهار کردهایم که فقه جعفری جوابگوی تمام مسائل مبتلابه جوامع امروزی است و به همین خاطر هرگز نگرانی و تشویش خاطری بابت گفتوگو وجود ندارد و فرقی هم نمیکند طرف مقابل چه کسی باشد و مدعی چه چیز باشد.
وی ادامه داد: ما بر مبنای سیره امام رضا(ع) که از بحثهای مفصل علمی با پیروان ادیان و مذاهب مختلف استقبال میکردند از گفتوگو با اروپاییها در این مسئله نگرانی خاصی نداریم و این آمادگی وجود دارد که برگرفته از آموزههای دینی این گفتوگوها و بحثها صورت بگیرد.
اسفنانی اظهار کرد: مسئله مهم این است که طرف مقابل گاهی مدعی حرفهایی است که هیچ اعتقادی به آن ندارد. آنها داعیه حقوق بشر را دارند اما عملکرد آنها نشاندهنده فاصله میان گفتار و رفتارشان است.
غرب «بشر بماهو بشر» را قبول ندارد
نماینده سابق مجلس عنوان کرد: غربیها به ویژه آمریکاییها در طول تاریخ حقوق بشریت را پایمال کردهاند و چیزی تحت عنوان «بشر بماهو بشر» را قبول ندارند. متأسفانه تعریف غربیها از حقوق بشر، تعریفی منفعتگرایانه است و به دنبال این هستند که اگر از حقوق بشر منفعتی حاصل میشود آن منفعت را دنبال کنند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع حقوق بشر، تروریسم، جایگاه مردم در نظام سیاسی، دموکراسی و آزادی بیان از جمله موضوعاتی است که غربیها غالبا از آنها به صورت منفعتگرایانه و ابزاری بهره میبرند.
سخنگوی سابق کمیسیون حقوقی قضایی مجلس با بیان اینکه سخن جمهوری اسلامی ایران این است که براساس چنین نگاهی غرب و آمریکا نمیتوانند مدعی حقوق بشر باشند، گفت: نگاه ما این است که حقوق بشر اسلامی، که برگرفته از آموزههای وحیانی است، میتواند«بشر بما هو بشر» را به درستی تبیین کند.
اسفنانی اظهار کرد: لذا میتوان با نگاه فطری و عقلانی به انسان و همچنین برخی اصول منشور حقوق بشر سازمان ملل این گفتوگوها را انجام داد و مباحث اختلافی را بررسی کرد و به تبیین مبانی نظری طرفین پرداخت تا عیار علمی نظرات طرفین مشخص شود.
ضرورت مطالبهگری از غرب در گفتوگوهای حقوق بشریاسفنانی درباره حضور مطالبهگرایانه ایران در این گفتوگوها و اهمیت عیان کردن عدم پایبندی غرب به حقوق بشر در عمل با اصول منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد که خود غربیها در تدوین آن دخیل بودهاند، گفت: منطقی نیست که جمهوری اسلامی ایران همواره از سوی غرب در مظان اتهام قرار بگیرد و غربیها ما را مورد سؤال قرار دهند و ما هم فقط در مقام دفاع برآییم.
وی تأکید کرد: ادعای ایران این است که غربیها حتی به منشور سازمان ملل متحد نیز عمل نمیکنند. کجا غربیها به اصولی مانند احترام به حاکمیت ملی کشورها، حفظ جان اتباع خارجی، عدم دفاع از تروریسم و ... پایبند بودهاند؟
اسفنانی در پایان اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در زمینه حقوق بشر حرفهای زیادی برای گفتن دارد و سؤالات زیادی از غربیها دارد که غربیها باید پاسخگو باشند و حداقل در چارچوب اصول منشور حقوق بشر سازمان ملل نشان دهند تا چه میزان این اصول را رعایت کرده و به آن متعهد بودهاند.
مهدی مخبری