
محمدرضا مخبردزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به این پرسش که با گذشت حدود هفت سال از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی، اثر آن در کدام بخش امور قرآنی کشور مشهود است؟ گفت: منشور، جهشی در همگرا کردن فعالیتهای قرآنی کشور بوده است. افراد زیادی بودند که در جهت فعالیتهای قرآنی در کشور تلاش میکردند، اما همگرایی، همافزایی و کارهای مشترک عمومی در این زمینه کم بوده است به گونهای که گاهی، اموری تکراری و موازی انجام میگرفت. گاهی نیز در انجام کارهای قرآنی، فعالیتهای یکدیگر را خنثی میکردند و این هم دلیلی جز عدم مشورت کردن در امور قرآنی، نداشته است.
همگرایی پس از منشوررئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: از سوی دیگر، ظرفیتها و منابع در همه چیز از جمله فعالیتهای قرآنی هم به لحاظ نیروی انسانی، هم امکانات مادی و هم ظرفیتهای پشتیبانیکننده، محدود است، لذا منشور، تهیه شد تا همگرایی و افق مشترکی را برای فعالیت قرآنی در کشور طراحی کند.
وی عنوان کرد: تقریباً تمامی افرادی که کارهای قرآنی انجام میدهند، میدانند در جهتگیریهای کلان کشور چه اهدافی را دنبال میکنیم و از سوی دیگر، هماهنگی بین فعالیتهای قرآنی ایجاد شد.
مخبردزفولی با اشاره به اینکه در جلسات شورای توسعه، تقریباً تمامی دستگاهها حاضر هستند، بیان کرد: نهایت تلاش را برای قرابت فکری، ذهنی و کاری دستگاهها به منظور تقویت همدیگر انجام میدهیم تا از این طریق اثر همافزا بر فعالیتهای همدیگر داشته باشند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا منشور به هدف ایجاد تعامل بین دستگاهها به عنوان یکی از اهداف خود رسیده است؟ اظهار کرد: تا حدی این کار رخ داده است؛ چون اگر انجام نگرفته بود این تلاش و تحرک را شاهد نبودیم. حقیقتاً میزان افراد و مجموعههایی که در موضوع قرآن فعالیت میکنند، قابل مقایسه با چند سال قبل از منشور نیست.
رئیس شورای توسعه فرهنگی قرآنی با اشاره به آماری که مدتی قبل توسط حجتالاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه مطرح شده بود، عنوان کرد: بر این اساس بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر و یا بیشتر در آزمون حفظ قرآن این سازمان شرکت کردند چیزی که چند سال قبل رقم آن حدود 200 هزار و یا کمتر بوده است، این نشان میدهد افرادی وارد عرصه حفظ و آموزشهای قرآنی شدهاند که قابل مقایسه با دورههای گذشته نبوده است.
موسسات قرآنی قبل و بعد از منشورمخبردزفولی اضافه کرد: مؤسسات مردمنهاد قرآنی در کشور قبل از شکلگیری منشور و مشوقهایی که در منشور پیشبینی شد، قابل قیاس با شرایط فعلی نیست. مؤسسات براساس مصوبات منشور، مورد حمایت قرار گرفتند. تا قبل از اینکه منشور این پیشتیبانیها را انجام دهد حدود 400 و یا 500 مؤسسه قرآنی بیشتر نداشتیم که با سختی نیز فعالیت میکردند و در حال حاضر حدود پنج هزار مؤسسه مردمنهاد قرآنی در کشور داریم که این از برکات منشور توسعه است.
وی با اشاره به اینکه البته اشکال و کم و کاستی نیز وجود دارد، عنوان کرد: گاهی اوقات نیز برخورداریهای نادرست نیز در این مقوله شکل میگیرد، اما تمام تلاشمان را برای جلوگیری از آسیبها انجام دادهایم، یعنی شورای توسعه، بیشترین تلاش را میکند که مزاحمتها، چالشها و موانعی که موجب میشود، فعالیتهای قرآنی جلو نرود، آنها را بردارد. ممکن است در برخی از بخشها نیز ناکامیهایی داشته باشند.
مخبردزفولی اظهار کرد: اما آنچه که به عنوان شواری عالی انقلاب فرهنگی که کمککننده و پشتیبانیکننده از این جریان بزرگ است، فکر میکنم این همگرایی خیلی بهتر از گذشته وجود دارد و ممکن است، همچنان آسیبهایی وجود داشته باشد که جامعه قرآنی برای برطرف کردن آن تلاش کند که آسیبها را برطرف و افزایش همگراییها را انجام دهد.
همه مشکلات فعالیتهای قرآنی قابل حل استوی عنوان کرد: البته معتقدم که جامعه قرآنی باید الگو برای دیگر اقشار باشد و بیشترین آموزهها را نیز از قرآن باید دریافت کند. رفتار بینالاحباب را نیز باید بین مجموعه قرآنی ترویج و تبلیغ کند و رفتارهای سازنده اخلاقی و محبتآمیز را گسترش دهد و اینها نکتههایی است که باید این افراد به دیگر اقشار آن را منتقل کنند و خود را الگو قرار دهند به گونهای که گذشت و فداکاری، همدلی، همگرایی، از خودگذشتگی، تشویق دیگران و سایر صفات اخلاقی باید در جامعه قرآنی بیش از سایر افراد دیده شود.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی در مجموع حرکت قرآنی کشور را روبه جلو و پیشرفت دانست و تصریح کرد: اگر هم مشکلاتی وجود داشته باشد با تدبیر و همفکری و همدلی میشود در جهت برطرف کردن آن قدم برداشت.
یادآرو میشود، منشور توسعه فرهنگ قرآنی در تاریخ 1388/2/22 توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد.