کد خبر: 3524404
تاریخ انتشار : ۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۸
حجت‌الاسلام مهدیزاده عنوان کرد:

اعلام آمادگی مجتمع فقهی برای مشارکت در ایجاد رشته «فقه بین‌الملل»

گروه حوزه‌های علمیه: معاون آموزش مجتمع آموزش عالی فقه گفت: ما برای رایزنی درباره طرح سفیر فقیه و ایجاد رشته فقه بین‌الملل حاضر به گفت و گو و تعامل هستیم و می‌تواند منجر به دفاع از این رشته در المصطفی(ص) و تبدیل کردن آن به رشته‌ای جدید با مجوز وزارت علوم شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین حجت‌الله مهدی‌زاده، معاون آموزش مجتمع آموزش عالی فقه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با اشاره به پیشنهاد یکی از استادان حوزه درباره طرح «سفیر فقیه» و ایجاد رشته فقه بین‌الملل به عنوان پیش‌زمینه آن گفت: رشته فقه سیاسی در مجتمع آموزش عالی فقه وابسته به المصطفی(ص) در دو سطح سه و چهار و دکتری وجود دارد، البته رشته‌های دیگری مانند فقه اقتصاد و فقه خانواده و فقه مقارن و ... را نیز داریم.
وی افزود: یکی از گرایشات این رشته، در دکتری و سطح چهار، فقه روابط بین‌الملل است و بیش از 10 طلبه نیز در این رشته یعنی فقه بین‌الملل مشغول تحصیل هستند‌ و بیش از 20 نفر در مجموع در رشته فقه سیاسی تحصیل می‌کنند.
معاون آموزش مجتمع آموزش عالی فقه تصریح کرد: هرقدر بتوانیم این رشته‌ها را در ابواب فقهی به خصوص در عرصه بین‌المللی توسعه دهیم باز هم جای خالی آن حس می‌شود و ظرفیت برای کار کردن وجود دارد.
مهدیزاده بیان کرد: متاسفانه در مراکز تخصصی حوزه نیز جای بسیاری از این رشته‌ها خالی است و به فقه تخصصی کمتر پرداخته شده و می‌شود اگرچه ما گرایشی در فقه سیاسی داریم.
وی با استقبال از این طرح گفت: ما از همینجا برای رایزنی درباره این طرح که از سوی یکی از استادان حوزه مطرح شده اعلام آمادگی می‌کنیم و حاضریم درباره آن گفت و گو و تعامل داشته باشیم.
وی افزود: بحث و رایزنی درباره این موضوع حداقل می‌تواند منجر به دفاع از این رشته در المصطفی(ص) و تبدیل کردن آن به رشته‌ای جدید با مجوز وزارت علوم شود.
مهدیزاده با بیان اینکه این طرح کاملا عملی است اظهار کرد: الان در مجتمع آموزش عالی فقه تربیت مجتهد در سطح 5 راه‌اندازی شده و دو دوره نیز از میان فضلا دانش‌پژوه گرفته‌ایم ولی این دوره‌ها به تربیت مجتهد همانند بدنه حوزه می‌پردازد در حالی که باید مجتهدان متخصص در رشته‌های تخصصی مختلف نیز داشته باشیم.
معاون آموزش مجتمع عالی فقه گفت: ظرفیت فقه بین‌الادیانی و بین‌المذاهبی نیز به خوبی فراهم است. البته مشترکات و مفترقات فقه بین‌المذاهب در مطالعات مقارن و رشته فقه مقارن که وجود دارد مورد بحث و بررسی است و ما رشته دکتری آن را داریم ولی مناسب است در بدنه حوزه نیز فراگیر شود.
نقش قرآن در رشته‌های تخصصی فقهی
مهدیزاده در پاسخ به این سؤال که جایگاه قرآن در رشته‌های تخصصی مانند فقه بین‌الملل بیان کرد: مجتمع آموزش عالی فقه، متکفل رشته‌های فقهی است، ولی با این حال ما رشته فقه و معارف با گرایش تفسیر و علوم قرآنی را در سطوح سه و چهار و دکتری داریم.
وی افزود: بنای ما بر این است که طلاب در کنار تفسیر و علوم قرآن، فقه را نیز مسلط شوند زیرا فقه از قرآن جدا نیست و به عنوان منبع اصلی استنباط مطرح است.
معاون آموزش مجتمع آموزش عالی فقه با بیان اینکه مناسب است در رشته‌های تخصصی نیز قرآن‌محوری وجود داشته باشد، گفت: خود مباحث قرآنی در قالب رشته‌های تخصصی وجود دارد و می تواند در موضوعات میان‌رشته‌ای نیز مبنا قرار گیرد.
یادآور می‌شود، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد رهدار، استاد حوزه چندی قبل در گفت‌وگو با ایکنا لزوم اجرای طرح سفیر فقیه تاکید کرد و گفت: این طرح در گام اول به دنبال شناسایی و تبیین ظرفیت فقهی جهان اسلام یعنی مذاهب خمسه و حتی اسکن فقهی جهان غیر اسلام است.
وی با بیان اینکه این طرح عمدتا طرحی ستادی است و کارهای نظری و مطالعاتی آن در موسسه در حال انجام است، اظهار کرد: باید در کشورهای مختلف جهان اسلام حلقه‌های فقهی در ذیل مجتهدانی داشته باشیم و چتر تمدن اسلامی را در ذیل این حلقه‌ها تجمیع کنیم و طرح تمدن اسلامی طراحی شود.
وی افزود: از پیش‌زمینه‌های طرح سفیر فقیه، ایجاد رشته فقه بین‌الملل در حوزه علمیه است زیرا حقوق بین‌المللی سکولار است و ما هم بر مبنای اقتضائات آنان کار می‌کنیم و حتی در کتب ما این مسایل تدریس می‌شود لذا حقوق بین‌الملل داریم ولی فقه بین‌المللی نداریم.
این استاد حوزه نبود فقه بین‌المللی را یکی از کم کاری‌ها در عرصه حقوقی در حوزه علمیه برشمرد و تصریح کرد: باید مجتهدان فقه بین‌المللی تربیت شوند تا از دل آنان سفرای فقه بین‌الملل داشته باشیم.
captcha