قاسمی در این نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در رابطه با آخرین پیگیریهای حقوقی و سیاسی وزارت امور خارجه در رابطه با فاجعه منا گفت: این فاجعه، حادثهای تلخ و فراموشناشدنی برای ملت ایران است و باید پروندهاش مفتوح بماند و دائم مورد پیگرد قرار بگیرد تا حقوق ملت ایران به ویژه بازماندگان این حادثه دریافت شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه کمیته مشخصی در وزارت امور خارجه متشکل از بخشهای مختلف تشکیل شده، اظهار کرد: این کمیته بسیار فعال است و کار را دنبال میکند و در حال بررسی است که چگونه میتواند از ظرفیتها و پتانسیلهای حقوقی و بینالمللی استفاده کند و موضوع را پیگیری کرده و بتواند حق و حقوق از دست رفته آنها را احیا کند.
قاسمی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با اهداف سفر وزیر امور خارجه به آمریکای لاتین، آن را در راستای دیپلماسی اقتصادی عنوان کرد و گفت: روابط دیپلماسی کشورها بر اساس ظرفیتها و زمینههایی که ممکن است بین دو کشور وجود داشته باشد، میتواند روز به روز ارتقا پیدا کند و یا به دلایلی ممکن است متوقف شود و نیاز داشته باشد به اینکه با تحریک مجدد به مسیر اصلی خود برگردد.
وی افزود: آمریکای لاتین از جمله مناطقی است که دارای پتانسیلهای خاص خود است؛ هرچند فاصله دوری با کشور ما دارد و به ظاهر برخی تصور کنند قرابتهای ما با آنها کم است، اما به نظر میرسد قرابتهای ما هم به دلایل سیاسی و هم به دلایل اقتصادی بسیار است.
سخنگوی وزیر امور خارجه اظهار کرد: یکی از اهداف دولت و وزارت امور خارجه دیپلماسی اقتصادی و زمینهسازی برای کار اقتصادی سایر دستگاههای دولتی و غیر دولتی است لذا بر این اساس در اولین فرصتی که وزیر امور خارجه و هیئتهمراه کسب کردند، با هماهنگیهایی که صورت گرفت این سفر منطقهای از کوبا آغاز شد و در 5 کشور دیگر ادامه خواهد یافت؛ در این سفر بیش از 80 شرکت اقتصادی که عمدتاً از بخش خصوصی هستند، هیئت را همراهی میکنند.
قاسمی در رابطه با خبرسازی مقامات سعودی در رابطه با ترور سفیر این کشور در بغداد توسط عوامل جمهوری اسلامی ایران گفت: از این سخنان به ویژه از جانب عربستان زیاد گفته میشود؛ آل سعود در شرایط دشواری که قرار دارد هیچ جای تعجبی ندارد که دائماً فرافکنی کند و به دنبال دشمن فرضی باشد تا بر مشکلات و شکستهای متعددی که در منطقه به ویژه در یمن، سوریه و نقاط دیگر داشتهاند، سرپوش بگذارند.
استفاده از پایگاه هوایی نوژه همدان از سوی نظامیان روسیه برای حمله به مواضع داعش در سوریه موضوع سؤال خبرنگار دیگری بود که قاسمی در این رابطه گفت: هیچ توافقنامهای در این رابطه با روسیه نداریم؛ روابط ما در بعضی حوزهها با روسیه یک روابط راهبردی است و در بعضی حوزهها با آنها مواضع نزدیکی داریم که از جمله مبارزه با تروریسم و داعش و عواملی که منطقه را ناامن، خطرناک، بیثبات و ناامن میکنند.
وی تصریح کرد: از جمله مهمترین مسائل برای ما امنیت است؛ ما برای امنیت خودمان از هیچ کوششی دریغ نمیکنیم و یکی از رسالتهای ما بر اساس اصول اصلی که از ابتدا مطرح بوده، مبارزه با تروربسیم است لذا در این رابطه تفاهمی با طرف روس داشتیم برای اینکه بتوانیم مشترکاً اقداماتی را انجام دهیم که یکی از این اقدامات آن است که بتوانند با مجوز و اطلاع قبلی از فضا و امکانات ما برای مبارزه با تروریسم که هدف و خواسته ماست استفاده کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با عملکرد دولت در حوزه روابط منطقهای گفت: بعد از آغاز دولت یازدهم با توجه به مشکلاتی که در گذشته در روابط خارجی ما اتفاق افتاده بود، فضای بازی برای همکاریهای جهانی و روابط دوجانبه به وجود آمد اما در برخی نقاط آن طور که توقع داشتیم روابط گسترش پیدا نکرد که این امر ناشی از عدم کارآمدی و عدم کارایی وزارت خارجه یا دولت نبود و دلایل خاص خود را دارد.
وی اظهار کرد: وقتی که ایران توانست در مرحله جدید به تفاهمات خوبی نائل شود و دریچههای جدیدی به روی وزارت خارچه ایران باز شد، برخیها از این واقعه به هراس افتادند و نگران شدند و مسیر حرکت خود را تغییر دادند و آنچه باعث نگرانی بیش از حد آنها شد، توهمی بود که دچار شدند.
وی با بیان اینکه عربستان یکی از عناصری بود که نگران آینده روشن ایران بود، گفت: عربستان تصور نمیکرد که ایران در صحنه جهانی به جایگاه بهتری برگردد اما با توجه به توان و قدرت و جایگاه ایران به عنوان کشوری با تمدن کهن و دارای پتانسیلهای مختلف، احساس نگرانی کرد، که این یک توهم بوده و هست؛ لذا دست به اقداماتی زد که تا حدی تخریبکننده بود.
قاسمی خاطرنشان کرد: بخشی از مشکلات ایران در منطقه به دلیل کارشکنیهایی است که توسط این نوع کشورها صورت میگیرد؛ با این حال جمهوری اسلامی دست دوستی دراز کرده و دست هر کشوری که قصد تعامل و همکاری داشته باشد را به گرمی میفشرد.
وی در رابطه با تأثیر سفر نخستوزیر ترکیه به ایران در حل مسئله سوریه گفت: بحث سوریه، بحث بسیار پیچیدهای است که متأسفانه چندین سال است که لاینحل باقی مانده و نتیجهای جز کشتار مردم بیگناه و نابودی زیرساختهای این کشور نداشته و ناامنی و بیثباتی را در منطقه به وجود آورده که نگرانکننده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما از گذشته در حوزه سوریه با ترکیه اختلاف نظر داشتیم و نگاهمان یکسان نبود که این تفاوتها امری طبیعی و روشن است، با این حال مشغول رایزنیهای جدید هستیم و تماسهای خود را بیشتر کردهایم؛ طبیعتاً تعاملات و تفاهمات وقتی به وجود میآید که نشستها و گفتوگوها بیشتر شود و ما امیدواریم در نشستهای آینده بتوانیم قرابتها و نزدیکیهای بیشتری در رابطه با مسائل منطقهای داشته باشیم و بتوانیم از ظرفیتهای دو طرف برای برگرداندن ثبات و امنیت به منطقه استفاده کنیم.
احتمال حضور سرکرده گروهک تروریستی منافقین در عربستان به دعوت مقامات سعودی موضوع پرسش خبرنگار دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در این رابطه گفت: متأسفانه عربستان علیرغم میل باطنی ما دچار توهم جدی است و با توجه به مشکلاتی که از درون و برون دارد دست به حرکات هیجانی میزند که راه به جایی نخواهد برد.
وی گفت: عربستان هر زخم چرکینی را که پیدا میکند دست میگذارد به این توهم که بتواند فشاری به ایران وارد کند که این مسئله جای تعجب ندارد؛ امیدواریم عقلانیت به این کشور بازگردد و از کارهای خطرناک و نابخردانه دست بردارد و به آینده خود بیندیشد و این را بدانند که ثبات و امنیت منطقه به نفع خود عربستان است.
قاسمی در مورد گفتوگوهای حقوق بشری ایران با کشورهای اروپا نیز اظهار کرد: این گفتوگوها حدود 20 سال است که صورت میگیرد و موضوع جدیدی نیست اما با توجه به تحریمهایی که به وجود آمد این مذاکرات قطع شد که اخیراً مجدداً این علاقهمندی به وجود آمده که گفتوگوها از سر گرفته شود؛ این گفتوگوها و نشستها میتواند طرفین را به واژهها و تعاریف مشترکی برساند.