به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دویست و هشتاد و پنجمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران با حضور پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) امروز سه شنبه دوم شهریور ماه، برگزار شد که در آن وی با اشاره به گزارشات و مشکلات حوزه فقر در جامعه سخنانی را بیان داست.
در ادامه این جلسه رحمت الله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران نیز با تاکید بر اینکه در موضوع محله هرندی نقش کمیته امداد و سازمان بهزیستی مشخص شود، گفت: در حال حاضر شهرداری، کمیته امداد و بهزیستی هرکدام راه خود را میروند.
وی با اشاره به املاک و باغات متعلق به کمیته امداد، اظهار کرد: در نگهداری فضای سبز این املاک تعلل صورت می گیرد و انتظار داریم دقت بیشتری در حفظ و نگهداری از این باغات صورت گیرد.
حافظی با بیان اینکه تب، علامت بیماری است که ریشه در مشکلاتی در بدن دارد، تصریح کرد: برای بیمار دارای تب باید استامینوفن تجویز کرد، اما به موازات آن باید علت تب را جستجو و آن را درمان کنیم. اطعام ۷۰ هزار نفر در ماه رمضان همانند تجویز استامینوفن است ولی در کنار آن بایستی پدیده فقر را شناسایی کرده و به علت بپردازیم نه اینکه صرفا در مورد فقرا به عنوان معلول نگاه و مداخله کنیم.
آسیبها و تهدیدات ریشه در توسعه نامتوازن داردرئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، همچنین تصریح کرد: اگر بخواهیم آسیبهای اجتماعی را آسیب شناسی کنیم میتوان گفت این آسیبها و تهدیدات ریشه در توسعه نامتوازن دارد باید از این منظر به موضوع نگریسته و مداخلات لازم را انجام داد.
حافظی با اشاره به حکم انتصاب رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره)، گفت: توانمندسازی و شکوفایی استعدادها و تامین خوداتکایی نیازمندان و محرومان و رشد ایمانی و اعتقادی آنان با ارائه خدمات اجتماعی، حمایتی، فرهنگی و معیشتی در حکم انتضاب شما آمده است، از سوی دیگر در ماده ۱۰۴ برنامه پنج ساله دوم مصوب شورا برای شهرداری تکالیفی تعیین شده است.
وی ادامه داد: در این ماده کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی، تدوین سند جامع رفاه اجتماعی برای اقشار در معرض آسیب، ایجاد بانک اطلاعات در حوزه فقر شهری با هماهنگی دستگاههای ذیربط، توسعه و ارتقای مراکز بازآفرینی، بهرهمندی از ظرفیت سازمانهای غیردولتی در توانمندسازی افراد در معرض آسیب، ایجاد بازارهای خود اشتغالی به منظور توانمندسازی زنان آسیب پذیر، همکاری در اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد، توسعه مددسراها و گرمخانهها و گسترش واحدهای مشاوره و مددکاری و روانشناختی در خانه های سلامت، شناسایی و همکاری در اسکان افراد و خانوادههای بیسرپناه و بیسرپرست و همکاری در تامین زیرساخت خدمات روزانه به کودکان در معرض آسیب تکلیف شده است.
نهادها برنامه مشترک مواجهه با آسیبهای اجتماعی داشته باشندرئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به اینکه حال سئوال اینجاست، در موضوع محله هرندی نقش کمیته امداد و سازمان بهزیستی چه بوده است، گفت: انتظار داریم نهادهای مربوطه برنامه مشترک مواجهه با آسیبهای اجتماعی داشته باشند. در حال حاضر شهرداری، کمیته امداد و سازمان بهزیستی هرکدام راه خود را میروند.
وی گفت: قطعا همراهی وزارت راه و شهرسازی در تامین مسکن این اقشار و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ایجاد اشتغال آنان نیز ضروری است. انتظار داریم برنامه عملیاتی مشترک بین این حوزهها با محور فقر شهری در حوزههای کودکان کار و خیابان، متکدیان، زنان بدسرپرست، زنان بیسرپرست، تدوین بانک اطلاعات مشترک، پیشبینی سازو کارهای توانمندسازی و کارآفرینی به عنوان سند مشترک بین دستگاهی، تدوین و ارائه شود و مبنای اقدامات بعدی قرار گیرد. متاسفانه امروز این خلا وجود دارد از این رو تلاش های هر کدام از دستگاهها بی نتیجه بوده است.
بعد از سخنان حافظی، الهه راستگو، رئیس ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران، با بیان اینکه ۲۰ سال مستمر مراجعینی به کمیته امداد داشتهام که عملکرد این نهاد برایشان رضایت بخشبوده است اظهار گفت: قطعا از این حیث لازم است از عملکرد فعالانه کمیته امداد تقدیر شود.
وی با اشاره به اینکه به عنوان یک فعال اجتماعی رویکردهای کمیته امداد را پرثمر میدانم خطاب به رئیس این سازمان افزود: حل آسیبهای اجتماعی در گرو نگاه ریشهای به این پدیده و رفع سرمنشاء آنها بوده چراکه بروز بسیاری از مسائل ناشی از موضوعات دیگر است.
رئیس ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران در ادامه به طلاق ناشی از بیکاری همسر و یا بزهکاری فرزندان به دلیل فعالیت زنان سرپرست خانوار در خارج از منزل اشاره کرد و گفت: این موضوعات زنجیره وار به یکدیگر مرتبط بوده و چرخه ای به نام آسیبهای اجتماعی را رقم زده که با تعلل و کوتاهی در رفع علل آن شرایطی بروز خواهد کرد که دودش تنها به چشم خودمان می رود.
توان سمنها برای اشتغالزایی محرومین راستگو در ادامه به فعالیت خود در ستاد سمن های شهر تهران و اقدامات غیرانتفاعی و درخور توجه سازمانهای مردم نهاد اشاره کرد و اظهار داشت: عملکرد این تشکلهای برخاسته از مردم جلوه و نمود بارزی از تاکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درخصوص واگذاری کار مردم به دست مردم است که لزوم توجه بیشتر به آن ضروری است.
وی افزود: قطعا کمیته امداد با بهرهگیری از این توان و پتانسیل بالقوه رسیدگی به وضعیت معیشت محرومان و رفع آسیبهای به دنبال آن را با صرف حداقل هزینه تسریع خواهد بخشید.
رییس کمیته مشارکتهای مردمی شورای اسلامی شهر تهران یکی از ثمرات فعالیت سه ساله خود در ستاد سمن ها را آشنایی بیشتر با ظرفیت سمنها ذکر کرد و گفت: ۱۶ کارگروه فعال در این ستاد با توجه به عملکرد تخصصیشان اقدامات درخور توجهی را به انجام رساندهاند که موید توان و دانش آنهاست.
راستگو در پایان با ذکر پیشنهاد همکاری سازمانهای مردم نهاد و کمیته امداد خاطرنشان کرد: همکاری این دونهاد مردمی در ارائه آموزشهای مهارت آموزی و درنهایت اشتغال زایی بسیاری از آسیبهای ناشی از بیکاری را برای محرومان کاهش خواهد داد.
در ادامه سخنان وی احمد حکیمیپور، رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران، خواستار دستور رئیس کمیته امداد برای توقف تخریب بناهای واجد ارزش میراثی و معماری که در اختیار این نهاد هستند، شد.
وی با اشاره به شأن و جایگاه کمیته امداد امام خمینی (ره) گفت: در اساسنامه کمیته امداد هم آمده است این نهاد با هویتی دینی و مردمی، جهادی، عامالمنفعه و غیرانتفاعی تأسیس شد تا پیامآور فرهنگ احسان، ایثار، انفاق و نیکوکاری در جامعه اسلامی باشد، بنابراین کمیته امداد یک نهاد و بنگاه اقتصادی و انتفاعی نیست که بخواهد با هر عنوان و وسیلهای کسب درآمد کند.
صیانت و احیا بناهای تاریخی متعلق به کمیته امداد به عنوان سرمایه ملیرئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران افزود: املاکی در اختیار کمیته امداد است که دارای ارزش معماری و میراثی هستند و از آقای فتاح درخواست دارم تا در همکاری با سازمان میراث فرهنگی و شهرداری به صیانت و احیا این بناهای دارای ارزش به عنوان سرمایه ملی بپردازد.
حکیمیپور ادامه داد: در ماههای اخیر شاهد تخریب برخی از این بناها با رویکرد کسب منفعت اقتصادی بودیم که درخواست داریم این رویکرد متوقف شود. اخیرا رئیس ستاد اجرایی فرمان امام با صدور بخشنامهای از فروش و تخریب املاک دارای ارزش میراثی جلوگیری کردهاند که امیدوارم ریاست کمیته امداد نیز چنین اقدامی را انجام دهند که این اقدام به نفع شهروندان و شهر است.
هزار میلیارد ریال تسهیلات برای اشتغال 230 هزار مددجو پرداخت شدبعد از سخنان اعضای شورای شهر، فتاح، گفت: دغدغه ما ایجاد اشتغال برای مددجویان است و در این زمینه دولت نیز همراهی مناسبی با این نهاد حمایتی داشته است.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) افزود: 150 هزار نفر از مددجویان زیرپوشش این نهاد در سال گذشته، از خارج شدهاند که در همین مدت نیز 190 هزار نفر از نیازمندان زیرپوشش این نهاد حمایتی قرار گرفتند.
وی با بیان اینکه فقر دارای ریشههایی است که باید به رفع آنها توجه شود، گفت: دغدغه اعضای شورای شهر مبنی بر مشکل در راه ماندگان، به مشکل افرادی که در تهران در راه مانده هستند از طریق سامانه 7355 رسیدگی میشود.این نهاد با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد، خدماتدهی میکند.
فتاح با بیان اینکه مشکل مسکن مددجویان در تهران رفع میشود، افزود: شهرداری تهران با تامین زمین و مجوز برای تامین مسکن کمک کند. البته ایرادهایی که به مسکن مهر شده را نباید تکرار کرد. بسیاری از زمینها در بافت فرسوده هستند و شهرداری در این زمینه باید کمک کند.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) در ادامه با بیان اینکه این تعداد یتیم، یک میلیون حامی دارند، افزود: هر یتیم حداقل پنج حامی دارد که بیشتر حامیان تهرانی هستند.این تعداد حامی برای اشتغال مددجویان یتیم ناکافی است و با این رسیدگیها نمیتوان از فقر خارج شد.
فتاح با اشاره به دغدغه دیگر اعضای شورای شهر و ضرورت رسیدگی به خانواده زندانیان عنوان کرد که از مجموع 35 هزار خانواده زندانیان تحت پوشش این نهاد، 2 هزار خانواده ساکن تهران هستند.
وی افزود: دولت مستمری را به کمیته امداد تحویل میدهد و از کمیته امداد گزارش عملکرد دریافت میکند.همچنین منابع کمیته امداد صرف خدماتدهی از جمله تسهیلات برای ازدواج افراد تحت پوشش قرار میگیرد.
رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره)، گفت: دولت به موازات مستمری، سبد کالا نیز به عنوان مکمل مستمری به مددجویان میدهد.
رئیس کمیته امداد در ادامه با اشاره به درآمد این نهاد گفت: سال گذشته این نهاد از صندوقهای صدقات کل کشور 2 هزار و 800 میلیارد ریال درآمد داشت که 420 میلیارد آن را تهرانیها پرداخت کردند.