کد خبر: 3526319
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۱
دغاغله مطرح کرد:

صدای «شعیشع»؛ مناسب برای استماع نه تقلید

گروه فعالیت‌های قرآنی: پیشکسوت قرآنی کشور با بیان اینکه صدای مرحوم شعیشع بیشتر برای استماع خوب است نه برای تلاوت، اظهار کرد: تقلید از صدای شعیشع کار فوق‌العاده شاقی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مهدی دغاغله،‌ پیشکسوت قرآنی کشور در رابطه با ویژگی‌های بارز صدای مرحوم استاد ابوالعینین شعیشع با بیان اینکه مرحوم شعیشع یکی از ستاره‌های تلاوت جهان اسلام است، اظهار کرد: هیچ قاری حرفه‌ای وجود ندارد که با صدای ملکوتی و جذاب مرحوم شعیشع آشنا نباشد.

صدای مرحوم «شعیشع» بیشتر برای استماع خوب است نه تلاوت

پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه تصریح کرد: مرحوم استاد شعیشع علاوه بر ویژگی‌های صوتی خاص، ویژگی‌های اخلاقی خاصی نیز دارد. صدای وی نسبت به بقیه قاریان قرآن واقعاً استثنایی است. صدایی پرتحریر همراه با تحریرهای ریز و در درجات صوتی بسیار بالا و نافذ که مستقیماً وارد قلب انسان می‌شود.

وی ادامه داد: مرحوم شعیشع پس از عمل جراحی حنجره، یک‌سری لرزش‌هایی در صدایشان ایجاد شد که متأسفانه این امر باعث شد که وی به راحتی نتواند بخواند ولی در همین حالت نیز هنوز همان وقار و زیبایی و دلربایی را در صدای وی مشاهده می‌کنیم هرچند که لرزش در صدا وجود داشت، ولی این لرزش اصلاً مخل تلاوت شعیشع نبود و اتفاقاً بعد از مدتی به یک ویژگی و سبک تبدیل شد که حتی برخی از مقلدان وی نیز این لرزه را در نیز تقلید می‌کردند و با این ویژگی صوتی شعیشع مأنوس شده بودند.اخلاق و صوت خاص؛ ویژگی بارز مرحوم ابوالعینین شعیشع

دغاغله در ادامه در رابطه با لحن مرحوم استاد شعیشع و میزان تأثیرپذیری وی از محمد رفعت و نیز تأثیرگذاری شعیشع بر روی مستمعین با بیان اینکه نزدیکترین افراد به محمد رفعت، شیخ ابوالعینین شعیشع است، اظهار کرد: وقتی محمد رفعت از دنیا رفت و پس از ارتحال وی، تصمیم گرفته شد تا نوارهای صوتی باقی مانده از وی را بازخوانی کنند، از شعیشع برای ترمیم این نوارها دعوت شد که وی نیز به جای رفعت در بخش‌هایی از نوارها که صدایش موجود نبود تلاوت کرد طوری که کسی که می‌خواهد صدای این دو را تشخیص دهد، باید حاذق باشد.

صدای مرحوم «شعیشع» بیشتر برای استماع خوب است نه تلاوت

پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه در مورد میزان تأثیر مرحوم شعیشع بر روی قاریان نسل بعد از خود در مصر نیز با اشاره به اینکه به نظر بنده صدای مرحوم شعیشع بیشتر برای استماع خوب است نه برای تلاوت، افزود: تقلید از صدای شعیشع کار فوق‌العاده شاقی است. خود مرحوم شعیشع می‌گوید که در حسرت این ماندم که صدای مقلدانی را از خود بشنوم منتهی این آرزو فقط در ایران تحقق پیدا کرد و توانستم صدای مقلدان خود را بشنوم یعنی هر جایی که سفر کردم و ‌خواستم کسی را ببینم که از من تقلید می‌کند، جز در ایران چنین کسی را پیدا نکردم.

اخلاق و صوت خاص؛ ویژگی بارز مرحوم ابوالعینین شعیشع

وی با بیان اینکه درجات صوتی مرحوم شعیشع خیلی بالا و صدای وی یکی از صداهای استثنایی است، تصریح کرد: بعضی از قاریان طوری هستند که خیلی از صداها شبیهشان است و فقط سبک لحنیشان متمایز است و قابل تقلید، ولی در مورد مرحوم شعیشع نمی‌توان تنها لحن را تقلید کرد بلکه صدای وی نیز باید باشد یعنی این نوع لحن و نغمات با این صدا سازگار است و وقتی بخواهید این صدا را که پر از تحریرهای ریز است، تقلید کنید کار سختی است.

اخلاق و صوت خاص؛ ویژگی بارز مرحوم ابوالعینین شعیشع

دغاغله در ادامه سخنان خود در این زمینه بیان کرد: از جمله ویژگی‌های مرحوم شعیشع که خیلی جالب نیز است، این است که پردازش وی به اختلاف قرائت نسبت به قاریان دیگر خیلی کم است یعنی وی کسی است که دقیقاً به حدیث امام صادق(ع) که فرمود: « اقروا كما يقرا الناس» اعتقاد دارد.

پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه در مورد انطباق الحان مرحوم شعیشع با مفاهیم آیات نورانی قرآن نیز گفت: مرحوم شعیشع در تمامی صحبت‌های خود استناد مرتب به آیات قرآن داشت. وقتی کسی تمام استناداتش از آیات قرآن است معنایش این است که این شخص متوجه به مفاهیم و معانی قرآن است. بیشتر قاریان قرآن طراز اول و هم‌دوره شعیشع مانند عبدالباسط، منشاوی و ... همگی این ویژگی را دارند که محور خواندنشان مفهوم و معانی آیات قرآن است.

captcha