کد خبر: 3526860
تاریخ انتشار : ۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۸

نگاه آئینی «سمت روشن دنیا» به جامعه/ قابلیت شعر سپید برای بیان مضامین دینی

گروه ادب: مجموعه «سمت روشن دنیا» اثر جدید رضا اسماعیلی، شاعر و مدرس ادبیات دانشگاه تهران است که به زودی در قالب شعر سپید منتشر خواهد شد. این مجموعه شامل اشعار امیدبخش و موضوعات اجتماعی از نگاه دین اسلام است.

رضا اسماعیلی، شاعر و مدرس ادبیات دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در رابطه با اثر جدید خود بیان کرد: در حال حاضر در صدد جمع‌آوری یک مجموعه از سروده‌های سپید خود با عنوان «سمت روشن دنیا» هستم که به موضوعات اجتماعی می‌پردازد که در مراحل پایانی چاپ بوده و در مهرماه و یا آبان‌ماه سال جاری به چاپ خواهد رسید.
وی ادامه داد: این مجموعه شامل 224 قطعه از آزاد سروده‌هاست که مضامین اجتماعی دارد. تا قبل از این مجموعه‌هایی که از من به چاپ رسیده بیشتر کلاسیک بود و می‌توان گفت این اولین مجموعه شعری است که با قالب سپید از من منتشر خواهد شد.
اسماعیلی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ذهنیت نادرستی به‌ وجود آمد که گفته می‌شد غالب نیمایی سپید ویژه موضوعات ضد دینی و روشنفکری است؛ این در حالی است که ما در دوران قبل از انقلاب شاعرانی مانند سیدعلی موسوی گرمارودی و زنده‌یاد طاهره صفارزاده را داریم که برای مضامین دینی از این قالب شعری استفاده می‌کردند. بعد از انقلاب نیز سیدحسن حسینی با مجموعه «گنجشک و جبرئیل» که یک مجموعه شعر عاشورایی با قالب سپید بود، این تصور اشتباه از شعر سپید را از بین برد و اثبات کرد که اگر شاعر مسلمان بتواند از ظرفیت‌های شعر نیمایی استفاده کند، این حوزه محمل‌های خوبی برای بیان مضامین دینی و اجتماعی است.
اسماعیلی در مورد مجموعه «سمت روشن دنیا» اظهار کرد: کم‌کم این موضوع جا می‌افتد که از قالب شعر نیمایی برای موضوعات دینی استفاده شود و من نیز در مجموعه «سمت روشن دنیا» سعی کردم که بین مضامین دینی و اجتماعی پیوند ایجاد کنم.
این نویسنده به موضوعات مجموعه «سمت روشن دنیا» اشاره کرد و گفت: این مجموعه به تمام مسائل اجتماعی می‌پردازد، برای مثال یکی از موضوعات این کتاب به عشق اشاره دارد و در واقع به نگاه متعالی که اسلام به عشق دارد می‌پردازد. متأسفانه با عاشقانه‌هایی که امروز سروده می‌شود، گویی به قبل از انقلاب بازگشت کرده‌ایم؛ چراکه اکثر عاشقانه‌های امروز لحن غیر ارزشی و جسمانی دارد و با عاشقانه‌هایی که سعدی و حافظ می‌سرودند فاصله دارد. تلاش من بر این بود که دوباره آن نگاه متعالی به عشق را در این سپیدسروده‌ها ارائه دهم.
وی ادامه داد: در موضوعی دیگر به مرگ پرداختم. در این قسمت از مجموعه بیشتر به مرگ‌ آگاهی اشاره کرده‌ و مرگ را پایان زندگی ندانسته‌ام. چرا که مرگ تولد دوباره انسان است. این قسمت که «فصل دیگر زندگی» نام دارد، مرگ را مرحله دیگری از زندگی می‌داند.
استاد ادبیات دانشگاه تهران به یکی دیگر از موضوعات این کتاب اشاره و تصریح کرد: در این کتاب با چند شعر به شکل غیرمستقیم به موضوع خودکشی نیز اشاره کرده‌ام. بیشترین موضعی که در این اشعار داشتم نوعی امیدبخشی بوده است،‌ در کنار این‌ها به ناهنجاری‌ها، نابسامانی‌ها، فاصله نسل‌ها و معضلات و مشکلاتی مانند نابود کردن زمین از نگاه دین، توجه شده است.
اسماعیلی افزود: در بخش‌های دیگر این مجموعه به خاطرات دوران گذشته و کودکی نسل‌ها پرداختم و مسائل آن دوران را با موضوعات امروز پیوند دادم. همچنین در این کتاب به صلح، عدالت و ارزش‌های انسانی نیز پرداخته می‌شود. این مجموعه با لحنی جهانی در چهار فصل به این ارزش‌ها می‌پردازد.
captcha