به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری پنجمین جشنواره «تئاتر شهر» پیش از ظهر امروز دوشنبه، 15 شهریور با حضور امیر عبدالحسینی؛ معاون هنری سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و شهرام کرمی؛ دبیر پنجمین جشنواره «تئاتر شهر» در سالن کنفرانس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برگزار شد.
عبدالحسینی در ابتدای این نشست با اشاره به اهتمام ویژه شهرداری تهران به هنر تئاتر گفت: بارها تدوین سند تئاتر مورد توجه مدیریت پایتخت قرار گرفته است و در حوزه اجراهای نمایش در اماکن مختلف پایتخت شاهد فعالیتهای چشمگیر در این عرصه بودهایم، ضمن آنکه تأکید رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران نیز بر اهمیت قائل شدن به هنر تئاتر است و در بسیاری از جلسات سازمانی ما را در معاونت هنری موظف به انجام اقداماتی در این زمینه کرده.
مدیریت تئاتر سازمان فرهنگی و هنری شهرداری مشکلات تئاتر را به خوبی حس میکند
وی ادامه داد: افزون بر این از آنجا که در رأس مدیریت مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران یکی از چهرههای فعال در عرصه حرفهای تئاتر حضور دارد، لذا اقتضائات این هنر، چالشها و آسیبهایی که متوجه این هنر فاخر است بیشتر از ناحیه مدیریت تئاتر سازمان حس شده و به مدیران بالادستی به منظور رفع نواقص و معایب منعکس میشود.
معاون هنری سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران تصریح کرد: در طول چهار دوره برگزاری جشنواره «تئاتر شهر» با استناد به آمار و ارقام شاهد رشد فزاینده کمی و کیفی آثار شرکتکننده بودیم و علاوه بر کیفیتگرایی آثار نمایشی شرکتکننده در این رویداد تئاتری رویکردی مناسب نیز به گروه سنی هنرمندان جوان داشتیم که در این دوره از جشنواره میانگین سنی هنرمندان شرکتکننده به کمتر از 30 سال میرسد.
عبدالحسینی در ادامه افزود: ما در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران از دو رویداد نمایشی یکی جشنواره «تئاتر شهر» و دیگر سوگواره نمایشی «خمسه» به عنوان دو پدیده تأثیرگذار در عرصه پرداختن به هنر متعهد و ارزشی یاد میکنیم که البته باید گفت سوگواره نمایشی «خمسه» که به شکل تخصصی به تئاتر و نمایشهای مذهبی و دینی با محوریت واقعه عاشورا میپردازد از دل جشنواره «تئاتر شهر» برآمده که به دلیل ظرفیت خوبی که ایجاد کرده است به فاصلهای کمتر از دو ماه دیگر و به مناسبت ایام عزاداری محرم و صفر برگزار خواهد شد.
بیش از 1700 اجرای نمایش؛ آمار سازمان در سال 94
معاون هنری سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران به بیش از 1700 اجرای نمایش در فرهنگسراها در سال 94 اشاره کرد و گفت: سیاست ما در برگزاری جشنوارهها و رویدادهای تئاتری که سازمان متولی برگزاری آنهاست این است که پس از اتمام جشنواره گروهها به حال خود رها نشوند و با ایجاد یک ساز و کار حمایتی برای اعتلای تئاتر کشور کوشا باشیم.
وی تأکید کرد: آغازگر چهارمین جشنواره «تئاتر شهر» در سال گذشته اجرای نمایش محیطی «دریادلان» با موضوع شهدای غواص بود که مورد توجه قرار گرفت و پس از جشنواره نیز توانست چندین نوبت اجرای خود را به سبب استقبال تماشاگران علاقهمند از اجرای خود تمدید کند.
عبدالحسینی افزود: البته یکی دیگر از نمایشهای فاخر با موضوع شهدای غواص که سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران سال گذشته در تولید آن مشارکت داشت، نمایش «اروندخون» بود که با اجرای یک ماهه خود با حمایتهای سازمان در سالن آمفیتئاتر شهید آوینی توانست تحسین اغلب مخاطبان را برانگیزد.
وی در ادامه گفت: دغدغه اصلی سازمان و معاونت هنری آن در حوزه تئاتر در سال جدید تکمیل و بهرهبرداری از دو مرکز تئاتری در پایتخت، یکی مرکز نمایشهای آئینی صبا در خیابان شریعتی؛ چهار راه پلیس و دیگر پردیس تئاتر تهران در محله خاوران است که هنوز افتتاح رسمی نشدهاند و امیدواریم با برطرف شدن مشکلات فنی و زیرساختی شاهد بهرهبرداری این پروژهها باشیم.
لزوم توجه به نقد حرفهای تئاتر و بررسی چالشهای این هنر
معاون هنری سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران ادامه داد: نکتهای که همواره در عرصه تئاتر از دوستان مدیر و مسئول درخواست کردهام توجه به جریان نقد حرفهای تئاتر است. بررسی تهدیدها، آسیبهایی که متوجه تئاتر است و البته در برخی از موارد باید این تهدیدها را تبدیل به فرصت کنیم.
عبدالحسینی اظهار کرد: سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در سالهای اخیر انتخاب یک شعار را به عنوان بنمایه فعالیتهای فرهنگی و هنری خود که ذیل این عنوان محقق شود در نظر داشته است. یک سال «تهران؛ شهر مهربانی»، یک سال «تهران ؛شهر همدلی» و امسال نیز «تهران؛ تکریم زندگی» و طبیعی است که امسال نیز پنجمین جشنواره «تئاتر شهر» با شعار تکریم زندگی فعالیتهای خود را پیگیری کند و آثار شرکتکننده در آن به این مقوله مهم در شرایطی که نیاز به فرهنگسازی در زندگی شهری و اخلاق شهروندی داریم توجه نشان دهد.
وی در پایان سخنان خود در مورد تأثیر جریان تئاتری با محتوای ارزشی که در جشنواره «تئاتر شهر» سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران به دنبال آن است، گفت: ما در حد بضاعتمان در این فرهنگسازی تلاش میکنیم و از طریق پرداختن به موضوعاتی که به فرهنگ و اخلاق در خانواده، توجه به کرامت اعضای خانواده و خانواده به عنوان رکن یک جامعه موفق اشاره دارند، سعی در این فرهنگسازی داریم.
آغاز جشنواره «تئاتر شهر» از 22 شهریور
این گزارش حاکی است، پس از سخنرانی امیر عبدالحسینی، شهرام کرمی؛ دبیر پنجمین جشنواره «تئاتر شهر» به ایراد سخن پرداخت و گفت: این دوره از جشنواره را از 22 شهریور آغاز خواهیم کرد که تا 30 شهریور ادامه خواهد داشت و اختتامیه آن را نیز در پردیس تئاتر تهران برگزار میکنیم که به مثابه آغاز به کار غیررسمی این مرکز تئاتری با دارا بودن 10 سالن تخصصی تئاتر و ظرفیت بالای تماشاگران تئاتر خواهد بود.
وی که مسئولیت و سرپرستی دو مرکز تئاتر «صبا» و «پردیس تئاتر تهران» را نیز به عهده دارد گفت: مشکلات زیرساختی این دو مرکز در حال برطرف شدن است و اشتراک آب و گاز پردیس تئاتر تهران به انجام رسیده است و منتظر انشعاب برق این مجموعه هستیم که با این تفاصیل پردیس تئاتر تهران را زودتر از مرکز صبا به بهرهبرداری خواهیم رساند و پس از آن به تکمیل و راهاندازی مرکز صبا خواهیم پرداخت که البته در مورد پردیس تئاتر تهران، تأکید رئیس سازمان به بهرهبرداری این مجموعه در دهه فجر امسال است که امیدواریم به جشنواره «تئاتر فجر» امسال نیز برسد.
کرمی در ادامه تصریح کرد: به دلیل مشکلات زیرساختی مراکز تئاتری در فرهنگسراها و اینکه مناسب تئاتر حرفهای نیستند، لذا از دوره ششم این جشنواره و با افزایش سرانه اماکن نمایشی، رویکرد کاملاً حرفهای را به این جشنواره از سال آینده خواهیم داشت، اما جشنواره را در 8 بخش تخصصی و با تقاضای 1355 گروه نمایشی در پی انتشار فراخوان این جشنواره در فروردین امسال آغاز کردیم که در نهایت با انتخاب آثار در بخشهای مختلف 70 گروه نمایشی در 13 مرکز و با 197 اجرا در این دوره از جشنواره حضور خواهند داشت که با این حساب 1068 هنرمند که میانگین سنی آنها 21 ساله است در جشنواره هنرنمایی خواهند کرد.
تجلیل از دو چهره پیشکسوت تئاتر در مراسم اختتامیه
مدیر مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران اظهار کرد: طبق سنوات گذشته در مراسم اختتامیه تجلیل و بزرگداشت از دو چهره نامآشنای عرصه هنرهای نمایشی را نیز در برنامه تدارک دیدهایم که در جشنواره پنجم از اکبر زنجانپور و مریم معترف؛ دو چهره پیشکسوت و تأثیرگذار تئاتر تجلیل خواهد شد.
دبیر پنجمین جشنواره «تئاتر شهر» ضمن اشاره به برگزاری بخش تخصصی عکاسی تئاتر در این دوره از جشنواره گفت: زندگی شهری، فرهنگسازی مربوط به آن و تکریم از جایگاه شاخص خانواده از جمله مسائلی است که در بطن آثار به نمایش درآمده در این جشنواره به آن توجه شده است.
وی افزود: کمک به زیست مناسب شهری با ارتقای فرهنگ شهروندی از طریق اجرای تئاتری از جمله اهدافی است که ما در این جشنواره به دنبال آن هستیم، ضمن آنکه با مراوده و تعاملی که با سایر سازمانها و مسئولان فرهنگی داشتهایم از آنها برای حمایت از این آثار که در این زمینه طرح مسئله میکنند، صحبتهایی شده است.
کرمی در پایان عنوان کرد: بودجه این دوره از جشنواره
550 میلیون تومان است که 450 میلیون تومان از آن صرف کمکهزینه و اهدای جوایز به
برگزیدگان که چیزی حدود 100 نفر هستند خواهد شد و لذا جا دارد از معاونت
هنری سازمان و شخص رئیس سازمان تشکر کنم که تا حدود زیادی با افزایش بودجه جشنواره،
ابتکار عمل بیشتری به ستاد برگزاری این جشنواره دادند.
گزارش تصویری را در اینجا ببینید.
امیرسجاد دبیریان