طی چند سال اخیر مقام معظم رهبری، بارها در سخنان خود به اهمیت جنگ نرم اشاره کرده و تاکید داشتهاند، خطر در این زمینه بسیاری جدی است. متاسفانه در بحث نفوذ فرهنگی در حوزه سینما و تلویزیون که طی سالهای گذشته شکلی بسیار جدی به خود گرفته است، عملکرد ما به گونهای نبوده که بتوان از آن به عنوان رفتاری قاطع نام برد، چون اگر این گونه نبود ما امروز شاهد رواج بیرویه فیلمها و سریالهای خارجی در کشورمان نبودیم. نکته تاسفآورتر اینجاست که خود نیز با آن همراه میشویم. برای مثال دوبله سریالهایی چون «گمشده»، «24»، «فرار از زندان»، «لیست سیاه» و... مثالی روشن در این زمینه هستند که تحت تاثیر محبوبیت این سریالها در داخل کشور به زبان فارسی دوبله شده و در اختیار مردم قرار گرفته است.
با توجه به وضعیت پیش آمده باید از مسئولان سینمایی پرسید چه اندیشیدهاند تا در مقابل این هجمهها مقاومت کنند؟ آیا سیاستی اندیشیده شده تا فرهنگ مقاومت در جامعه سینمایی رواج پیدا کند؟ متاسفانه جواب این قبیل سوالات منفی است و این کمکاری و بیتوجهی به جشنوارهای چون مقاومت نیز محدود به دورهای خاص نیست، بلکه در اکثر مواقع استقبال خوبی از این رویداد نمیشود. برای مثال سالها این جشنواره به دلیل نبود بودجه تعطیل بود، یا اینکه در سالهای اخیر مسئولان برای تامین نیازهای جشنواره با سختیهای بسیار مواجه هستند.
جشنواره مقاومت به زودی چهاردهمین دوره خود را برگزار میکند. این رویداد که بخشهای مختلفی دارد، سعی دارد با گسترده کردن حیطه فعالیت خود بر کارکرد آن بیفزاید. مهمترین قدم هم در این حوزه، پرداختن به بخشهایی دیگر از دفاع مقدس است که تا به امروز کمتر به آن پرداخته شده است. برای آشنایی ببشتر بهتر است معرفی اجمالی از این رویداد سینمایی داشته باشیم.
اولين دوره جشنواره
سال 1362 در بحبوحه جنگ تحميلي و همزمان با گراميداشت هفته دفاع مقدس، در
قالب هفته فيلم در محوطه پارك دانشجو و تئاتر شهر تهران برگزار شد. این جشنواره در
تقویم جشنوارههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت «دو سالانه» به ثبت رسیده و
سابقهاي برابر با ۳۲ سال دارد. این جشنواره در دورههای اولیه به صورت هفته فيلم
و در سالهاي بعد به صورت يادواره برگزار و در نهايت با گسترش ابعاد برگزاری
به جشنوارهاي سينمايي تبديل شد.
تاثیرات بینالمللی جشنواره
این جشنواره در 10 دوره ابتدایی به صورت ملی برگزار میشد، اما از دوره یازدهم بنا به سیاستهای اندیشیده شده، شکل بینالمللی به خود گرفت؛ اتفاقی که تاثیرات بینالمللی آن غیر قابل کتمان است. این رویداد مهم فرهنگی و سینمایی در راستای تبیین گفتمان انقلاب اسلامی و چارچوبهای نظری و مفهومی معتبرترین انقلاب آرمانی و دینی جهان شکل گرفته و جلوهای از گفتمان یاد شده به شمار میآید.
این رویداد سینمایی در بخشهای مختلفی چون فیلمهای سینمایی، فیلمهای ویدیویی، فیلمهای کوتاه، آثار مستند، آثار پویانمایی، سریالهای تلویزیونی، نماهنگ، اقلام تبلیغی، مسابقه سینمای بینالملل، بخش عماد مغنیه و چشمانداز سینمای مقاومت برگزار شد. در ضمن در این رویداد هر ساله نکوداشتهایی برگزار میشود که به واسطه آن از چهرههای ارزشی سینمای ایران تجلیل میشود؛ اقدام پسندیدهای که باعث میشود فیلمسازان ارزشی احساس کنند که جایی برای دیده شدن تلاش آنها وجود دارد و به نوعی از آنها قدردانی میشود. نکته دیگری که پیرامون جشنواره مقاومت میتوان بیان کرد برگزاری جلسات و کارگاههایی است که در آنها مفهوم مقاومت به صورت موشکافانه بررسی میشود تا بتوان روشهای مختلف مواجهه با نفوذ فرهنگی را ارزیابی کرد.
درباره کارکرد این جشنواره باید یک نکته دیگر را هم اضافه کرد، آن نیز حضور میهمانان خارجی این رویداد سینمایی است. این جشنواره با توجه ویژه به روی فیلمسازانی که در آثارشان رویکرد ضد استعماری دارند این امکان را فراهم کرده تا سینماگران آزاده جهان این امکان را داشته باشند تا کارشان در جشنوارهای مطرح تصویر شود، زیرا متاسفانه تمامی کشورهای جهان به نوعی تحت نفود صهیونیستها هستند و تنها ایران اسلامی است که توانسته، جانانه در مقابل نفوذ فرهنگ غرب بایستد.
در انتهای این مطلب باید این نکته را به یاد داشت که مقاومت در مقابل نفوذ فرهنگی دشمن، خواستهای نیست که بتوان تنها به واسطه دستور یا سفارش به آن دست پیدا کرد، بلکه مهمترین اقدام این است که با حمایت از جشنوارههایی که با هدف مقاومت برگزار میشود، سدی محکم در برابر جبهه باطل ایجاد کرد؛ البته در این میان رسانههای جمعی و هنرمندان نیز ایفاگر نقشی مهم هستند که نباید از آن غافل بود.