کد خبر: 3532500
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۴
آیت‌الله العظمی نوری همدانی تشریح کرد:

تسلط بر قرآن، روایت و علم رجال؛ مهمترین شروط اجتهاد

گروه حوزه‌های علمیه: آیت‌الله العظمی نوری همدانی با بیان اینکه برای اجتهاد و مرجعیت چند شرط لازم است، گفت: آشنایی و تسلط بر قرآن و حداقل 500 آیه، آیات الاحکام، روایات و علم رجال مهمترین لازمه و شروط رسیدن به درجه اجتهاد است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت‌الله العظمی حسین نوری همدانی، امروز سوم مهرماه در درس خود در مسجد اعظم گفت: چند شرط برای اجتهاد لازم است که برخی بزرگان مانند شهید ثانی به صورت مفصل به آن پرداخته‌اند.
وی افزود: ایشان اصل اول را آشنایی با علم کلام دانسته و علم دوم را آشنایی با تفسیر قرآن که به تعبیر وی فردی که در مسیر اجتهاد گام بر می‌دارد حداقل باید با تفسیر 500 آیه مشهور به آیات الاحکام آشنا باشد.
این مرجع تقلید با اشاره به سومین شرط افزود: کسی که می‌خواهد مجتهد شود حداقل باید یک دوره کامل حدیث را مطالعه کرده باشد و با بیش از 50 هزار حدیث آشنا باشد، همچنین فقیه باید با علم رجال آشنا باشد که بیش از 14 هزار نفر نیز ذکر شده است.
آیت‌الله العظمی نوری با اشاره به کتاب معجم رجال ثقات نوشته ایشان گفت: در این کتاب رجال ثقه با ذکر طبقات آن بیان شده و مطالعه آن برای استادان مفید است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به روایتی از معصوم(ع) درباره خیرات انسان بعد از مرگ اظهار کرد: در یکی از این روایات آمده که اجری که به انسان بعد از مرگ داده می‌شود چند چیز است؛ اول صدقه جاریه، دوم ولد صالح و سوم سنت حسنه‌ای که در دنیا بنیان‌گذاری کرده است.  
آیت‌الله نوری همدانی افزود: در روایت دیگر نیز آمده 5 طایفه هستند که خودشان در قبرند، ولی پرونده آنان مفتوح است؛ از جمله کسی که کتابی بنویسد، فرزند صالحی تربیت کرده و بنایی برای خیر رساندن به مردم ساخته است.
وی با اشاره به مفهوم «فیء» تصریح کرد: در دوره پیامبر(ص) بر طبق «فیء» زمینی به امام علی(ع) رسید و ایشان در آن چاهی کندند و آب از آن بیرون جوشید و ایشان آن را وقف کردند تا کسانی که عازم حج بودند از آن استفاده کنند و چنین خیراتی سیره همه ائمه(ع) بوده است.
لجاجت یهودیان با پیامبر(ص)
آیت‌الله نوری همدانی در ادامه به سرنوشت یهودیان بعد از کوچ به مدینه اشاره و عنوان کرد: یهودیان قبل از آمدن پیامبر به مدینه جایگاه والایی داشتند، زیرا این گروه به عنوان پیروان موسی و صاحب کتاب بودند، ولی وقتی پیامبر مبعوث شدند به ایشان کفر ورزیدند، زیرا موقعیت آنان با ظهور اسلام در خطر افتاد.
وی افزود: اینها سه گروه بنی قریظه، بنی قینقاع و بنی النضیر بودند که مدتی نیز با پیامبر عهد و پیمان نوشتند که اولین طایفه پیمان‌شکن، بنی قینقاع بود، که باعث هتک حرمت یک زن مسلمان در بازار مسلمین شد و به همین دلیل پیامبر با آنان برخورد کردند. همچنین طایفه دوم پیمان‌شکن، بنی النضیر بود که وقتی پیامبر خواست به جمع آنان برود قصد کشتن پیامبر(ص) را داشتند و طایفه بنی قریظه نیز به دلیل پیمان‌شکنی جزء دشمنان پیامبر شدند و به قلعه خیبر گریختند و در نهایت با فتح خیبر بساط آنان برچیده شد.
وی افزود: در تاریخ آمده که یکی از احبار یهود در دوره پیامبر به ایشان ایمان آورد و در نهایت در احد به شهادت رسید و از وی 7 بوستان به پیامبر(ص) رسید که پیامبر(ص) نیز به حضرت فاطمه(س) بخشیدند و وقف کردند و تولیت آن با حضرت فاطمه(س) بود.
این مرجع تقلید با اشاره به برخی ایراداتی که بر این کار می‌گیرند، تصریح کرد: مسایل موقوفات پیامبر و امام بیش از 27 روایت دارد و شبهه‌ای در این باره باقی نمی‌گذارد، زیرا این نوع واگذاری موقوفه بوده و بحث ارث نبوده که برخی مدعی شدند که باید ارث به دیگران نیز می‌رسید.
captcha